OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Ισπανία-Γερμανία-Ιταλία: Εκλογές και ανακατατάξεις

19/02/2019 - 14:26
Share on FacebookShare on Twitter

 Του Δημήτρη Καιρίδη

Το 2019 θα είναι εκλογική χρονιά για την Ευρώπη. Την αυλαία των αναμετρήσεων ανοίγει η Ισπανία, με τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε για τις 28 Απριλίου, ανήμερα του Πάσχα των Ορθοδόξων.

Στις ισπανικές εκλογές θα επιβεβαιωθεί ο κατακερματισμός του ισπανικού πολιτικού συστήματος. Το παλιό δίπολο Λαϊκού Κόμματος-Σοσιαλιστών αντικαθίσταται από πέντε, πια, εθνικά κόμματα, δηλαδή εκτός των ανωτέρω: τους φιλελεύθερους Ciudadanos, τους νέο-αριστερούς Podemos και τους ακροδεξιούς του Vox.

Η άνοδος του Vox είναι αξιοσημείωτη σε μια χώρα στην οποία, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, η ακροδεξιά δεν είχε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Και, βέβαια, επιπλέον των ανωτέρω κομμάτων, υπάρχουν τα τοπικά εθνικιστικά κόμματα, κυρίως, των Καταλανών και των Βάσκων αυτονομιστών.

Το άλλοτε σταθερό ισπανικό πολιτικό σύστημα έχει πολυ-διασπαστεί και ο πάλαι ποτέ κυβερνητικός μονο-κομματισμός έχει αντικατασταθεί από ασταθείς κυβερνήσεις συνεργασίας ή κυβερνήσεις μειοψηφίας. Τα προβλήματα της Ισπανίας αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης εξέλιξης πανευρωπαϊκά, με την αποδυνάμωση των παλαιών κομμάτων, την άνοδο νέων και, κυρίως, της ακροδεξιάς.

Το πιθανότερο αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι η πρωτιά των Σοσιαλιστών με χαμηλά ποσοστά, κοντά στο 25%, και θα ακολουθήσουν από κοντά οι Λαϊκοί και οι Ciudadanos. Οι Podemos θα μείνουν αρκετά πίσω. O Πέντρο Σάντσεθ, ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, θα καταφέρει να επικρατήσει στον προσωπικό αγώνα που δίνει εναντίον των Podemos για την κυριαρχία της ισπανικής αριστεράς. Τον αγώνα αυτόν θα τον μεταφέρει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε βάρος κάθε νεο-αριστερής εκδοχής, όπως είναι ο ελληνικός Σύριζα.

Όμως, κυβερνητικά, το πιο πιθανό αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών είναι μια επανάληψη αυτού που συνέβη πρόσφατα στην Ανδαλουσία. Μια κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ Λαϊκών και Ciudadanos, με την ανοχή των ακροδεξιών του Vox και τους Σοσιαλιστές στην αξιωματική αντιπολίτευση, που θα τους δώσει χρόνο να ανασυνταχθούν.

Οι ευρω-εκλογές ενδέχεται να προκαλέσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, της οποίας το πολιτικό σύστημα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα όμως, ακόμη κι εκεί, έχει σημαντικά φθαρεί, υπέρ των Πρασίνων και της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία».

Ενδέχεται, λοιπόν, η Άγκελα Μέρκελ να οδηγηθεί σε παραίτηση, αν η ψήφος των Σοσιαλοδημοκρατών καταρρεύσει στο 15% ή ακόμα πιο κάτω στις προσεχείς ευρω-εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι Σοσιαλοδημοκράτες θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση συνασπισμού και η Γερμανία είτε θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, με άλλον Χριστιανοδημοκράτη υποψήφιο για την Καγκελαρία, είτε σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με άλλη σύνθεση, με τη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελεύθερων και των Πρασίνων, σε ένα «ουράνιο τόξο», με άλλον ίσως Καγκελάριο.

Εξελίξεις θα έχουμε και στην Ιταλία, όπου η Λέγκα πιστεύεται ότι θα πρωτεύσει στις ευρω-εκλογές και ίσως μπει στον πειρασμό να αποχωρήσει από τον συνασπισμό με το Κίνημα των Πέντε Αστεριών υπέρ μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης με εκείνη επικεφαλή. Όμως, για τις εξελίξεις στην Ιταλία και αλλού θα γράψουμε στο επόμενο σημείωμα αύριο.

φωτογραφία REUTERS





Related Posts

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η πιο μεγάλη ήττα του Ερντογάν

24/06/2019 - 16:07
Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

03/06/2019 - 09:09
Μέρκελ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η νίκη της Ευρώπης

31/05/2019 - 16:28

Διαβάστε Επίσης

SOUTHCOM: Δύο νεκροί από αμερικανικό πλήγμα σε σκάφος ύποπτο για διακίνηση ναρκωτικών [vid]

Ιράν: Πυρκαγιά ξέσπασε σε εμπορικό κέντρο δυτικά της Τεχεράνης [vid]

Τουρκικό CN-235 και UAV έκαναν παραβάσεις στο FIR Αθηνών – Mία παραβίαση του εναέριου χώρου από το drone

Νέα επίθεση του Ιράν με πυραύλους και drones εναντίον των ΗΑΕ

Η THEON σύναψε δεσμευτική συμφωνία για την απόκτηση του 80% της γαλλικής MERIO

Ντόναλντ Τραμπ: Θα επισκεφθεί την Αθήνα μέσα στο 2026 – Τον Ιούλιο έρχονται Χέγκσεθ και Ρούμπιο

SCALP Naval: Η Γαλλία επανεκκινεί την παραγωγή του ναυτικού πυραύλου cruise

YILDIRIMHAN: Η Τουρκία παρουσίασε πύραυλο ICBM με βεληνεκές 6.000 χιλιόμετρα [vids]

Top News

Δημήτρης Αλεξάνδρου: Βίντεο με τη Ρία Ελληνίδου να χοροπηδά στο τραμπολίνο που αγόρασε για τον γιο του, Πάρη

Νότης Σφακιανάκης: Βαρύ πένθος για τον τραγουδιστή – Πέθανε η αδερφή του

Μπέσσυ Αργυράκη: Ο γιος μου μού είπε «μαμά ήθελες καριέρα, να μην έκανες παιδιά»

Νένα Μεντή: «Με την Άννα Παναγιωτοπούλου δεν είχαμε καβγάδες, με τη Μίνα Αδαμάκη είχαμε ασήμαντους»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert