OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Αποστολάκης: Δεν θα ανεχθούμε έρευνες της Τουρκίας στο Καστελόριζο

18/06/2019 - 09:07
Αποστολάκης
Share on FacebookShare on Twitter

Η Αθήνα και η Λευκωσία βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στον Ερντογάν και την τουρκική προκλητικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τους ομολόγους τους στο Λουξεμβούργο, για όλες τις εξελίξεις στην περιοχή.

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι υπήρξε άμεση ανταπόκριση και καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας απ’ όλες τις χώρες, ενώ το φιλοτουρκικό μπλοκ της Ε.Ε. απέφυγε να τοποθετηθεί αντιλαμβανόμενο την σοβαρότητα της κατάστασης.

Παράλληλα σήμερα η Σία Αναγνωστοπούλου, θα πάρει μέρος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου εκεί θα θέσει στους ομολόγους της το θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και θα συζητήσει μαζί τους την αναγκαία αντίδραση της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο προσχέδιο που συνάχθηκε και θα εκδοθεί σήμερα οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δεσμευθούν να «απαντήσουν» κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και θα σημειώνει ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ«, μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο.

Ο «Πορθητής» και το δεύτερο πλοίο στο Καστελόριζο

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με σοβαρές ενδείξεις η Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση με τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά του νησιού. Εάν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν τότε θα μιλάμε για προσβολή της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα πρέπει να υπάρξει απάντηση.

Όπως μάλιστα σημείωναν διπλωματικοί αναλυτές με τη γεώτρηση δυτικά της Πάφου ο Ταγίπ Ερντογάν δεν προσπαθεί να βρει υδρογονάνθρακες, αλλά να «γκριζάρει» έμπρακτα την κυπριακή ΑΟΖ και να αποκτήσει δικαιώματα στην περιοχή.

Αυτή η πράξη δημιουργεί τετελεσμένα, αφού αυτομάτως θα προκληθούν ερωτήματα για τα όρια της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας.

Ακόμα σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και δημοσιευμάτων στα τουρκικά ΜΜΕ, σχεδιάζεται, τις επόμενες μέρες, η Τουρκία, να στείλει ερευνητικό πλοίο στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, υποχρεώνοντας έτσι, την Ελλάδα να αντιδράσει.

Μάλιστα έχει εκδοθεί και τουρκική NAVTEX για έρευνες που περιλαμβάνει και την θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, πάντως, Ευάγγελος Αποστολάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα την αφήσει να φτάσει σε αυτό το σημείο και ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να μην γίνει κάτι τέτοιο. «Είναι παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος και δεν πρέπει να το ανεχθούμε.

Το μήνυμα Αποστολάκη

Υπάρχουν σχέδια, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για αυτό το ενδεχόμενο, υπάρχει ετοιμότητα για να γίνει αυτό που πρέπει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ προσθέτοντας ότι «η ευχή είναι να μην προκύψει και όλες οι προσπάθειες που γίνονται είναι για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Γιατί τότε τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα».

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η τουρκική συμπεριφορά να μην είναι μόνο διμερές ελληνοτουρκικό πρόβλημα, αλλά διεθνές, που απειλεί τη νομιμότητα και προκαλεί ευρύτερες γεωπολιτικές αναταράξεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών είπε ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά για λόγους που αφορούν στη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα της ΕΕ.

«Όπως τα σύνορα κάθε κράτους-μέλους είναι σύνορα και της ΕΕ, εξίσου και η ΑΟΖ κάθε μίας χώρας είναι ΑΟΖ της Ένωσης», υπογράμμισε ο κ. Κατρουγκαλος.

Με πληροφορίες από: Newsit.gr

Tags: ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣΕΛΛΑΔΑΕΡΝΤΟΓΑΝΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖΠΟΡΘΗΤΗΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Φιντάν - Τουρκία - ΕΕ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Συνάντηση Φιντάν με την Ευρωπαία Επίτροπο Διεύρυνσης – Στο επίκεντρο το Κυπριακό

06/02/2026 - 17:45
Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Προτείνει να αναλάβει ρόλο «μεσολαβητή» για την αποκλιμάκωση της έντασης Ιράν – ΗΠΑ

30/01/2026 - 13:48
Τουρκία - Ιράν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στην ΗΠΑ και Ιράν επιδιώκει η Τουρκία – Στην Άγκυρα αύριο ο Ιρανός ΥΠΕΞ

29/01/2026 - 11:44

Διαβάστε Επίσης

Εκσυγχρονισμός M113: Elbit και Rafael οι βασικοί «μνηστήρες» – Τα προαπαιτούμενα και η εγχώρια συμμετοχή

Καιρός σήμερα: Βροχερό σκηνικό με αυξημένες νεφώσεις – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1950 αίρεται ο στρατιωτικός νόμος που είχε επιβληθεί στην χώρα λόγω του Εμφυλίου

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα: Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Ουκρανία και Ιράν στη ατζέντα

Ζελένσκι: Νόμιμοι στόχοι οι ρωσικές ενεργειακές υποδομές – Χρηματοδοτούν την παραγωγή όπλων

Με QR κωδικούς έστελνε ο Σμήναρχος τα απόρρητα δεδομένα στην Κίνα σε «deals» χιλιάδων ευρώ

Πολεμική Αεροπορία: «Άνοιξε τις πύλες» της στη νέα γενιά με προσομοιωτές F-16, F-35 και VR [pics]

Χαμάς: «Δεν αφοπλιζόμαστε, δεν δεχόμαστε ξένη κυριαρχία – Όσο υπάρχει κατοχή, υπάρχει αντίσταση»

Top News

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου συγκινήθηκε στον «αέρα» μιλώντας για τις μητέρες - Έχασε πρόσφατα τη δική του

Η Ελένη Φουρέιρα και ο Αλμπέρτο Μποτία διοργάνωσαν γενέθλιο πάρτι για τον γιο του - Η εντυπωσιακή τούρτα με τους σούπερ ήρωες

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Στο νοσοκομείο ΚΑΤ μετά από ατύχημα - Χειρουργήθηκε στα χέρια

Η Ελένη Μενεγάκη επέστρεψε από την Άνδρο και φωτογραφήθηκε στο πλοίο από την κόρη της Μαρίνα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert