OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Σάλος από το δημοσίευμα που εμφανίζει τον Καραμανλή δέχεται το όνομα «Μακεδονία» – Τι λέει ο ίδιος

29/06/2019 - 20:49
Κώστας Καραμανλής
Share on FacebookShare on Twitter

Ένα δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας τιτλοφορείται «Καραμανλής προς Μπους: Ναι στο όνομα «Μακεδονία»» και ο πρώην πρωθυπουργός αντιδρά.

Ένα έγγραφο το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα Documento, ήταν η αφορμή για να αντιδράσει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.
Κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού επισημαίνουν συγκεκριμένα τα εξής

• Το έγγραφο δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση, αλλά σε πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

• Αναφέρεται σε μία εποχή κατά την οποία οι μαζικές αναγνωρίσεις της τότε ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.

• Το έγγραφο δεν απευθύνεται στα Σκόπια, αλλά προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να αναστραφούν τα τετελεσμένα που προκάλεσε η εκ μέρους τους αναγνώριση και να επιβεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ερχόταν μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ήταν μία επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα και να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008.

• Με αυτή την τακτική κίνηση, αλλά κυρίως με μία ολοκληρωμένη στρατηγική που κατέληξε στη Σύνοδο, καταφέραμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα και να εξοπλίσουμε τη χώρα με τα ισχυρά εκείνα όπλα (αποφάσεις Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) που τοποθετούσαν πλέον τα Σκόπια στη θέση του επισπεύδοντος για την εξεύρεση λύσης. Έφεραν δηλαδή την Ελλάδα σε θέση ισχύος.

• Η πιο τρανή απόδειξη της σταθερότητας στις θέσεις μας παραμένει ότι δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην τις ικανοποιεί, εξού και η απειλή του βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008.

Να σημειωθεί εδώ πως η εφημερίδα Documento αναφέρει πως δημοσιεύει επιστολή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με την οποία, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, δεχόταν την εκχώρηση ονόματος και γλώσσας ενώ φέρεται να είχε ταχθεί υπέρ της λύσης με το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» και χωρίς να προτείνει συνταγματική αναθεώρηση για τη γείτονα χώρα.

Τι λέει το δημοσίευμα με τίτλο «Καραμανλής προς Μπους: Ναι στο όνομα «Μακεδονία»»

Αναλυτικά, το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, που υπογράφει ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, αναφέρει: «Η επιστολή του Κώστα Καραμανλή στάλθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο προς «την αυτού εξοχότητα Γ. Μπους» στις 8 Απριλίου του 2005. Η ελληνική πλευρά έχει ενημερωθεί για όσα προβλέπει το σχέδιο του διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς, το οποίο έχει κατατεθεί ως προσχέδιο απόφασης.

Ο Κ. Καραμανλής τοποθετείται ο ίδιος επί του προσχεδίου και εκ των πραγμάτων εκφράζει την άποψη της ελληνικής πλευράς. Τον Νοέμβριο του 2004 οι ΗΠΑ έχοιυν ήδη αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Πέρα από το περιεχόμενο της επιστολής, το οποίο είναι αποκαλυπτικό, έχει σημασία ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει πάρει την απόφαση να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις που κατοχυρώνουν το όνομα Μακεδονία για τους γείτονες, να προκαταλάβει δηλαδή την ελληνική θέση χωρίς μάλιστα οποιαδήποτε ενημέρωση και συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ενώ έως τότε το αφήγημα της ΝΔ προς τους… ιθαγενείς προτάσσει μη διαπραγμάτευση του ονόματος και πολιτική συναίνεση μεταξύ των κομμάτων, ο Καραμανλής έχει ήδη αποφασίσει ακριβώς το αντίθετο.

Documento: «Μακεδονία» ούτε καν βόρεια

Ο Καραμανλής παίρνει θέση πολύ γρήγορα και ίσως βεβιασμένα για το σχέδιο Νίμιτς, του οποίου μάλιστα περιγράφει τους όρους, απευθυνόμενος στον Μπους.

Η απάντησή του είναι σαφής: «Αυτή η πρόταση απέχει από τις θέσεις μας, αλλά θα ήμασταν έτοιμοι να την αποδεχθούμε ως βάση για την επίτευξη λύσης. Όπως είχα την ευκαιρία να σας ενημερώσω, στην επιστολή μου με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2004, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ολοκληρώσει γρήγορα τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης. Επί 15 χρόνια, διάφοροι παράγοντες εμπόδιζαν την επίτευξη λύσης μεταξύ των δύο κρατών. Προσωπικά είμαι έτοιμος να στηρίξω μία συμφωνία τώρα».

Δηλαδή αποδέχεται το σχέδιο Νίμιτς ως βάση για συμφωνία, του οποίου τις προβλέψεις για τα επίμαχα θέματα παραθέτει ο ίδιος προς τον Αμερικανό πρόεδρο. Ιδού τι προβλέπει ο Νίμιτς για την ονομασία της πΓΔΜ όπως περιγράφει ο Έλληνας πρωθυπουργός: «Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη ονομασία από τον ειδικό διαμεσολαβητή είναι Republika Makedonija-Skopje» με σκοπό να χρησιμοποιείται αμετάφραστη. Αυτή η ονομασία θα χρησιμοποιείται για κάθε επίσημη χρήση, εντός του συστήματος του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, η πρόταση ενθαρρύνει κι άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και κράτη να επιλέγουν το προαναφερθέν όνομα για κάθε διεθνή επίσημη χρήση. Το συνταγματικό όνομα «Republika Makedonija» θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για εσωτερική χρήση εντός της FYROM, κάτι που σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμία συνταγματική αλλαγή, η οποία θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην συμφωνία της Οχρίδας του 2001″.

Ο Καραμανλής λέει ναι και στα τρία πράγματα που προβλέπει ο Νίμιτς, τα οποία χωρίς καμία αμφιβολία παραχωρούν το όνομα Μακεδονία στους γείτονες.

Το πρώτο είναι ότι η επίσημη ονομασία στον ΟΗΕ είναι «Μακεδονία-Σκόπια».

Το δεύτερο, πως οι χώρες της υφηλίου μπορούν να ονομάζουν όπως θέλουν την πΓΔΜ και απλώς ο ΟΗΕ θα ενθαρρύνει (δεν θα απαιτήσει) τα κράτη – μέλη να βάζουν και την λέξη Σκόπια και το τρίτο ότι δεν χρειάζεται καμία αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ.

Το τελευταίο σημείο, δηλαδή της μη υποχρέωσης της γείτονος χώρας για αλλαγή του Συντάγματός της, ήταν κι η απόλυτη παραδοχή εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, των αλυτρωτισμών που τότε σαφώς διατυπώνονταν σε άρθρα του Συντάγματος της πΓΔΜ.

Η αποδοχή των προβλέψεων Νίμιτς ως βάση συζήτησης χωρίς διαφωνίες για το όνομα θα οδηγούσε είτε στην τελική ονομασία της πΓΔΜ ως Μακεδονίας, είτε σε περίπτωση που η υπόθεση δεν προχωρούσε (πράγμα που συνέβη) στην διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων για το μέλλον».

Πηγή: Newsit

Tags: ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Related Posts

καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Καταιγίδες σε Αιγαίο, Δωδεκάνησα – Βροχές στην υπόλοιπη χώρα

28/03/2026 - 07:21
Γεραπετρίτης - Χάφταρ
ΕΛΛΑΔΑ

Γεραπετρίτης: Στη Λιβύη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών – Επαφές σε Βεγγάζη και Τρίπολη

27/03/2026 - 11:48
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Μεταβολή με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας

27/03/2026 - 04:27

Διαβάστε Επίσης

Χεζμπολάχ: Περισσότεροι από 400 μαχητές έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο με το Ισραήλ

Τρεις νεκροί σε ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία – Ένα παιδί σκοτώθηκε σε ουκρανικό πλήγμα στη Ρωσία

Τραμπ κατά NATO: «Μπορεί να μην σας βοηθήσουμε ούτε εμείς όταν μας χρειαστείτε»

Ιρανικά drones χτύπησαν λιμάνι στο Ομάν – Πέντε τραυματίες στα ΗΑΕ και ζημιές στο αεροδρόμιο του Κουβέιτ

Σαουδική Αραβία: Ιρανικό πλήγμα στην αεροπορική βάση Prince Sultan – Πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν

Μέση Ανατολή: Οι Χούθι άνοιξαν νέο μέτωπο – Εκτόξευσαν πύραυλο κατά του Ισραήλ

Με πολύ ισχυρή πρόταση για Barracuda οι Γάλλοι στη μάχη για τα καινούργια υποβρύχια

Καιρός σήμερα: Καταιγίδες σε Αιγαίο, Δωδεκάνησα – Βροχές στην υπόλοιπη χώρα

Top News

Κακοκαιρία Deborah: Αυξημένος κίνδυνος για 5 περιοχές λόγω των καταιγίδων - Στη Θεσπρωτία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Δέσποινα Τσόκου: Το δελτίο ειδήσεων δεν με τραβά, τουλάχιστον ακόμη, με ελκύουν οι ενημερωτικές εκπομπές

Σοφία Παυλίδου: Το συγκινητικό μήνυμα για το γυναίκειο σώμα και οι φωτογραφίες της με μαγιό

Αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους: Θα λάβουν έως 2,5 μισθούς επιπλέον συγκριτικά με το 2023

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert