OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Οι χώρες του Βίσεγκραντ «μπλόκαραν» την εκλογή Τίμμερμανς στην Κομισιόν

04/07/2019 - 14:43
Βίσεγκραντ
Share on FacebookShare on Twitter

Οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών του Βίσεγκραντ – Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία – ήταν σε πανηγυρική διάθεση στις χώρες τους καθώς πέτυχαν να μπλοκάρουν τον κύριο εχθρό τους, Φρανς Τίμερμανς, στη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν, γράφει η ευρωπαική ιστοσελίδα Euractiv.

Οι τέσσερις κεντροευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να επιδείξουν ενότητα στη συζήτηση για τις ανώτατες Ευρωπαϊκές θέσεις, παρά τις διαφορετικές πολιτικές τους συγγένειες. Την ίδια στιγμή ωστόσο, δεν κέρδισαν καμία από τις καίριες θέσεις στο νέο νομοθετικό Ευρωπαϊκό σώμα.

«Οι τέσσερις ηγέτες του Βίσεγκραντ, όντας ενωμένοι, επέδειξαν την αυξανόμενη ισχύ και επιρροή τους έναντι της ΕΕ», είπε ο Ζ.Κόβατς, εκπρόσωπος του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν.

Αυτήν τη φορά στόχος ήταν ο Τίμερμανς , η ευρωπαϊκή Νέμεσις στα θέματα του κράτους δικαίου, και ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που οι ηγέτες Ουγγαρίας και Πολωνίας αγαπούν να μισούν. Η επίσημη θέση για την απόρριψη του Τίμερμανς είναι ότι «δεν κατανοεί» την Κεντρική Ευρώπη, όπως έχουν επαναλάβει ο Β.Ορμπαν και A. Μπάμπις.

«Θέλουμε κάποιον που να κατανοεί την περιοχή μας, που δεν έχει αρνητική άποψη γι’ αυτήν. Τώρα, είμαστε ικανοποιημένοι», είπε ο Τσέχος πρωθυπουργός.

«Από τη σκοπιά της Ουγγαρίας, επρόκειτο για το αν τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν αυτές τις ηγετικές θέσεις, σέβονται την Ουγγαρία και κατανοούν την ιστορία της Κεντρικής Ευρώπης καθώς και τη σημασία του χριστιανικού πολιτισμού της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Ορμπάν.

Τι δηλώνουν οι ειδικοί

Ο Πιότρ Κατσίντσκι ειδικός με Ευρωπαϊκά θέματα, δήλωσε «Οι Πολωνοί είναι εκστασιασμένοι. Είναι απλά ευτυχείς που δεν ανέλαβε την προεδρία της Κομισιόν ο κ. Τίμερμανς», έγραψε ο Κατσίνσκι στο μπλογκ του. Η ικανοποίηση για το μπλοκάρισμα του Τίμερμανs συνδυάστηκε με τον θρίαμβο της νίκης κατά των επικεφαλής υποψηφίων στις Ευρωεκλογές.

«Η ομάδα Βίσεγκραντ και η Ιταλία προσπαθούσαν να πείσουν τους συναδέλφους τους ότι η έννοια του συστήματος επικεφαλής υποψηφίου δεν είναι κάτι θετικό. Στόχος μας, να αποφύγουμε αυτό το σύστημα και το δηλώσαμε ξεκάθαρα από την αρχή», σχολίασε ο Μπάμπις.

Οι ηγέτες Βίσεγκραντ δεν άσκησαν κριτική στο διορισμό του Βέλγου Σαρλ Μισέλ στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν και είναι γνωστός για τη δημόσια κριτική του κατά της αντιμεταναστευτικής τους πολιτικής. Επίσης, δεν αναφέρθηκαν στο ζήτημα ότι καμία από τις καίριες Ευρωπαϊκές θέσεις δεν πήγε σε υποψήφιο από την Κεντρική ή Ανατολική Ευρώπη.

Είναι ικανοποιημένοι που ο νυν αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, θα συνεχίσει με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο. «Αν οι V4 προτείνουν έναν υποψήφιο για τη θέση του αντιπροέδρου, έχουμε συμφωνήσει ότι θα είναι ο Μάρος Σέφκοβιτς», είπε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Πελεγκρίνι. Ταυτόχρονα, η Ανατολική Ευρώπη είναι «απούσα» από τις Ευρωπαϊκές ηγετικές θέσεις», τόνισε ο Πιότρ Κατσίνσκι. »

Είναι κρίμα που οι κεντροευρωπαίοι δεν φαίνονται πουθενά», έγραψε στο μπλογκ του. «Αυτή η λύση αποδεικνύει ότι οι χώρες της κεντρικής ΕΕ, κυρίως Πολωνία και Ιταλία, χάνουν ισχύ και επιρροή. Στην πρες κόνφερανς ο κ.Μοραβιέτσκι δήλωσε αισιόδοξος ότι η περιοχή θα εκπροσωπηθεί καλά. Αλλά πώς;

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΒΙΣΕΓΚΡΑΝΤΕΕΚΟΜΙΣΙΟΝΟΥΓΓΑΡΙΑΠΟΛΩΝΙΑΣΛΟΒΑΚΙΑΤΙΜΜΕΡΜΑΝΣΤΣΕΧΙΑ

Related Posts

Αζερμπαϊτζάν
ΚΟΣΜΟΣ

Αζερμπαϊτζάν: Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν Αρμένιοι ηγέτες του Ναγκόρνο Καραμπάχ

05/02/2026 - 15:53
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο αδελφός του αρχηγού της Σιν Μπετ κατηγορείται για βοήθεια στην Χαμάς εν καιρώ πολέμου

05/02/2026 - 15:37
Ιράν - Φρουροί της Επανάστασης
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν δύο πετρελαιοφόρα στον Κόλπο, μεταδίδει το Tasnim

05/02/2026 - 15:32

Διαβάστε Επίσης

Αζερμπαϊτζάν: Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν Αρμένιοι ηγέτες του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ισραήλ: Ο αδελφός του αρχηγού της Σιν Μπετ κατηγορείται για βοήθεια στην Χαμάς εν καιρώ πολέμου

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν δύο πετρελαιοφόρα στον Κόλπο, μεταδίδει το Tasnim

Γουίτκοφ: Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας συμφώνησαν για την ανταλλαγή 314 αιχμαλώτων

Ουκρανία: Έπληξε με Flamingo ρωσική εγκατάσταση εκτόξευσης των Oreshnik – «Τυφλές» οι ρωσικές δυνάμεις που χρησιμοποιούσαν τερματικούς σταθμούς του Starlink

Μισθολογικό άλμα για τα Στελέχη του Στόλου: Οι αυξήσεις στην πράξη με αναλυτικά παραδείγματα για όσους υπηρετούν σε πλοία πρώτης γραμμής

Σύλληψη αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας για «συλλογή και μετάδοση μυστικών πληροφοριών στρατιωτικής σημασίας σε τρίτους»

Στις 11 Φεβρουαρίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα

Top News

Κόκκινα δάνεια: Δικαίωση για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη από τον Άρειο Πάγο - Στη μηνιαία δόση θα υπολογίζονται οι τόκοι

Η Χρύσπα για τον χωρισμό της: Ήταν δύσκολη πίστα, αλλά έχω προχωρήσει στη ζωή μου, είμαι open

Η Σία Κοσιώνη πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο: Η ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη και η φωτογραφία από τη ΜΕΘ

Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας ο στρατιωτικός που συνελήφθη για κατασκοπεία - Πολύ σοβαρά τα στοιχεία σε βάρος του

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert