OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η Πρόεδρος του CDU Καρενμπάουερ αναλαμβάνει το Υπουργείο Άμυνας

17/07/2019 - 14:06
Καρενμπάουερ
Share on FacebookShare on Twitter

H πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ θα διαδεχθεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt.

Σήμερα στις 12:00 (ώρα Ελλάδος) η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία εξελέγη χθες πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα μεταβεί στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue προκειμένου να λάβει την προβλεπόμενη από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο άδεια αποχώρησης από την κυβέρνηση.

Η απόφαση που αιφνιδίασε

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ βρίσκεται σε διακοπές και θα εκπροσωπηθεί από τον δήμαρχο του Βερολίνου και αντιπρόεδρο της Άνω Βουλής (Bundesrat) Μίχαελ Μιούλερ. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία διορισμού της κυρίας Κραμπ-Καρενμπάουερ στο αξίωμα υπουργού Άμυνας, η οποία ωστόσο θα ορκιστεί τον Σεπτέμβριο, καθώς το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο βρίσκεται ήδη στην θερινή διακοπή των εργασιών του.

Η απόφαση συμμετοχής της αρχηγού της CDU στην κυβέρνηση φαίνεται πως αιφνιδίασε την πολιτική σκηνή στο Βερολίνο, καθώς η Κραμπ-Καρενμπάουερ είχε πρόσφατα δηλώσει ότι «υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει στο κόμμα» και δεν επιθυμούσε να αναλάβει κυβερνητικό πόστο.

Από την πλευρά της η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία σήμερα συμπληρώνει τα 65 της χρόνια, λίγες ώρες πριν από την επιβεβαίωση της είδησης είχε, σύμφωνα με την Handelsblatt, δηλώσει προς τα μέλη του προεδρείου του κόμματός της ότι η αντικατάσταση της Φον ντερ Λάιεν θα γινόταν άμεσα, καθώς πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική θέση η οποία δεν μπορούσε να μείνει κενή για πολύ.

«Το γεγονός ότι η αρχηγός του CDU αναλαμβάνει αυτό το παραδοσιακά δύσκολο πόστο αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα από την Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ προς τις Ένοπλες Δυνάμεις», δήλωσε ο υπουργός Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, ενώ ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ επαίνεσε την απόφαση της κυρίας Κραμπ-Καρενμπάουερ, κάνοντας λόγο για «ισχυρή λύση, η οποία δίνει στην κυβέρνηση νέα δύναμη». Το να αναλάβει η αρχηγός του CDU κυβερνητική ευθύνη σε μια τόσο δύσκολη εποχή είναι σωστό, πρόσθεσε.

«Από την πρώτη στιγμή της εκλογής της στην ηγεσία του κόμματος, ήμουν πεπεισμένος ότι η πρόεδρος ανήκει εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου», σημείωσε ο πρόεδρος του CDU της Θουριγγίας, Μάικε Μόρινγκ.

Οι αντιδράσεις

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ήταν η αντίδραση των Φιλελευθέρων (FDP): «Η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ καθιστά τον εαυτό της αναξιόπιστο. Αφού επί εβδομάδες απέκλειε το ενδεχόμενο εισόδου της στην κυβέρνηση, γίνεται τώρα υπουργός Άμυνας», δήλωσε η αρμόδια για αμυντικά θέματα Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν στην Bild.

Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, σε ό,τι αφορά τα θέματα Άμυνας, η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν έχει τοποθετηθεί εκτενώς. Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο περιοδικό Der Spiegel, είχε ζητήσει βελτίωση του αμυντικού προϋπολογισμού και την αύξηση των δαπανών για τις Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να ανταποκριθεί η Γερμανία στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των συμμάχων της.

Η εφημερίδα Bild πάντως, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της θέσης του υπουργού Άμυνας αλλά και τις αυξημένες ανάγκες ανασυγκρότησης του CDU μετά το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και εν όψει των κρατιδιακών εκλογών στην Σαξονία, την Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο το φθινόπωρο, διερωτάται εάν η ανάληψη του υπουργείου Άμυνας μπορεί να σημαίνει την παραίτηση της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ από την ηγεσία του κόμματος. Η ίδια πάντως, όπως σημειώνει η εφημερίδα, δεν απάντησε σε αυτό το ερώτημα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: CDUΓΕΡΜΑΝΙΑΚΑΡΕΝΜΠΑΟΥΕΡΜΕΡΚΕΛΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΥΜΝΑΣ

Related Posts

Πούτιν - Γουίτκοφ
ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο στηρίζει Γουίτκοφ: Δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει να εργάζεται με την παρούσα αμερικανική ομάδα

05/12/2025 - 14:10
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Κυβέρνηση Τραμπ: Αναπροσαρμόζει «την αμυντική στρατηγική» των ΗΠΑ και «βλέπει» πολιτισμική εξάλειψη της Ευρώπης

05/12/2025 - 13:53
Μερτς
ΚΟΣΜΟΣ

«Πεισματική βλακεία»: Αιχμηρό σχόλιο του απεσταλμένου του Πούτιν εναντίον του καγκελαρίου Μερτς

05/12/2025 - 13:37

Διαβάστε Επίσης

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Κρεμλίνο στηρίζει Γουίτκοφ: Δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει να εργάζεται με την παρούσα αμερικανική ομάδα

Κυβέρνηση Τραμπ: Αναπροσαρμόζει «την αμυντική στρατηγική» των ΗΠΑ και «βλέπει» πολιτισμική εξάλειψη της Ευρώπης

«Πεισματική βλακεία»: Αιχμηρό σχόλιο του απεσταλμένου του Πούτιν εναντίον του καγκελαρίου Μερτς

Γαλλία: Άνοιξε πυρ εναντίον drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων της γαλλικής δύναμης αποτροπής

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert