OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ο Υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ δεν «γλύτωσε» τις αμερικανικές κυρώσεις

01/08/2019 - 09:48
Ζαρίφ
Share on FacebookShare on Twitter

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, το «πρόσωπο του καθεστώτος», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, κατηγορώντας τον ότι προωθεί την εφαρμογή της «αποσταθεροποιητικής», σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, πολιτική της Τεχεράνης.

«Ο Ζαρίφ είναι το πρόσωπο του καθεστώτος, διασπείρει στο εξωτερικό την προπαγάνδα και διεξάγει εκστρατείες παραπληροφόρησης υπέρ του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης, [του προγράμματος] των βαλλιστικών πυραύλων της και των τρομοκρατικών της δικτύων», είπε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, που μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Του «επιτράπηκε» να «παριστάνει» τον «λογικό, ειλικρινή και αξιόπιστο εκπρόσωπο του Ιράν» για «υπερβολικά πολύ καιρό» και, «σήμερα» [σ.σ. χθες Τρίτη], «ο πρόεδρος [των ΗΠΑ Ντόναλντ] Τραμπ αποφάσισε ότι φτάνει πια», πρόσθεσε ο ίδιος αμερικανός αξιωματούχος.

Τι συνέπειες θα φέρουν οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις προβλέπουν το πάγωμα όλων των περιουσιακών πόρων του Ζαρίφ στις ΗΠΑ και την απαγόρευση οποιασδήποτε συναλλαγής Αμερικανών μαζί του, διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει επίσης να περιορίσει και να προβάλλει προσκόμματα στα ταξίδια του Ζαρίφ στο εξωτερικό, αλλά δεν θα τον εμποδίσει να συμμετέχει στις εργασίες του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί μια νέα προσπάθεια για να στερηθεί το ιρανικό καθεστώς πόρους που προορίζονται για την τρομοκρατία και την καταστολή του ιρανικού λαού», υπερθεμάτισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

«Αντί να χρησιμοποιεί τους πολύτιμους πόρους του Ιράν για να επενδύσει στον υπερήφανο και θαρραλέο λαό του, το καθεστώς διευκολύνει και υποστηρίζει την τρομοκρατία, φυλακίζει και βασανίζει αθώους Ιρανούς, τροφοδοτεί διεθνείς συρράξεις στη Συρία και στην Υεμένη και, τις τελευταίες εβδομάδες, επεκτείνει το πυρηνικό του πρόγραμμα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο Ζαρίφ, ανώτερος αξιωματούχος του καθεστώτος και απολογητής του, είναι εδώ και χρόνια συνεργός σε αυτές τις κακόβουλες δραστηριότητες», συμπλήρωσε.

Η αντίδραση του Ζαρίφ

Ο ίδιος ο στόχος των κυρώσεων της αμερικανικής κυβέρνησης υποδέχθηκε με γερή δόση ειρωνείας τις κυρώσεις, «ευχαριστώντας» την Ουάσινγκτον διότι τον θεωρεί «απειλή» για την ατζέντα της.

«Το σκεπτικό των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων στο πρόσωπό μου είναι πως είμαι “ο βασικός εκπρόσωπος [του Ιράν] στον κόσμο”», ανέφερε ο Ζαρίφ μέσω Twitter. «Τόσο πολύ πονάει η αλήθεια;», συνέχισε και πρόσθεσε ότι η επιβολή κυρώσεων «δεν έχει καμία επίπτωση σε μένα ή στην οικογένειά μου, αφού δεν έχω περιουσία ή συμφέροντα εκτός Ιράν».

«Σας ευχαριστώ που με θεωρείτε τόσο τεράστια απειλή για την ατζέντα σας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, ο οποίος τη δεκαετία του 1980 είχε σπουδάσει διεθνείς σχέσεις σε δύο πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Η κίνηση ακολουθεί την επιβολή κυρώσεων στον αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον περασμένο μήνα και εγγράφεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Τεχεράνη.

Ο Ζαρίφ ήταν η επαφή-κλειδί για τις ΗΠΑ και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που οδήγησε στην υπογραφή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ) στη Βιένη το 2015.

Αλλά πέρυσι, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και επανέφεραν σταδιακά σε ισχύ τις κυρώσεις που επιβάλλουν για να στραγγαλίσουν την ιρανική οικονομία.

Δεν είναι πάντως σαφές το γιατί καθυστέρησε η επιβολή των κυρώσεων στον Ζαρίφ, που είχε αναγγείλει ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. Δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν τον περασμένο μήνα, όταν η κίνηση είχε αναβληθεί, πως η Ουάσινγκτον ήθελε να διατηρήσει ανοικτό έναν διπλωματικό δίαυλο. Δεν είναι σαφές το τι οδήγησε στη μεταβολή αυτής της θέσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΖΑΡΙΦΗΠΑΙΡΑΝΚΥΡΩΣΕΙΣΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Είχε μια «πολύ καλή» συνάντηση με τον Ζελένσκι στο Νταβός – Γουίτκοφ και Κούσνερ ταξιδεύουν στη Μόσχα

22/01/2026 - 15:03
Πούτιν
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Ρωσικά assets 1 δισεκ. δολαρίων μπορούν να δοθούν για την Γάζα μέσω του «Συμβουλίου Ειρήνης»

22/01/2026 - 14:31
Ουκρανία - Κίεβο
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Περίπου 3.000 πολυκατοικίες στο Κίεβο παραμένουν χωρίς θέρμανση έπειτα από ρωσική αεροπορική επίθεση

22/01/2026 - 14:28

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: Είχε μια «πολύ καλή» συνάντηση με τον Ζελένσκι στο Νταβός – Γουίτκοφ και Κούσνερ ταξιδεύουν στη Μόσχα

Πούτιν: Ρωσικά assets 1 δισεκ. δολαρίων μπορούν να δοθούν για την Γάζα μέσω του «Συμβουλίου Ειρήνης»

Ουκρανία: Περίπου 3.000 πολυκατοικίες στο Κίεβο παραμένουν χωρίς θέρμανση έπειτα από ρωσική αεροπορική επίθεση

Τραμπ: Το «Συμβούλιο Ειρήνης» είναι γεγονός – Οι χώρες που υπέγραψαν το Καταστατικό [vids, pics]

Ρούτε: Το πλαίσιο συμφωνίας για τη Γροιλανδία σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει την ασφάλεια της Αρκτικής – Δανία: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διαπραγματευθεί εξ ονόματός μας

Δένδιας: Μονομερές δικαίωμα και δικαίωμα κυριαρχίας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια

Orchestrator: Σμήνη drones θα ελέγχονται με προφορικές εντολές – Το φιλόδοξο πρόγραμμα των ΗΠΑ

Challenger 3: Πρώτες επιτυχημένες βολές του νέου βρετανικού άρματος μάχης με πλήρες πλήρωμα

Top News

Το Βόρειο Σέλας από το διάστημα: Μαγικές εικόνες κατέγραψε κοσμοναύτης - «Ήταν σαν να πλέαμε στο φως»

Μάκης Βορίδης για Μαρία Καρυστιανού: Ψαρεύει στον αχταρμά, όποιος μιλάει πολιτικά θα δέχεται και κριτική

Μαρία Καρυστιανού: Πολιτευτής της Νίκης συμμετέχει στην επιτροπή σοφών του κόμματός της

H Μαίρη Βιδάλη συγκινεί: Για μένα και για την κόρη μου δεν έχει περάσει ούτε μέρα από τον θάνατο του γιου μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert