OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Βήμα προς την ειρήνη» η ανταλλαγή κρατουμένων Ρωσίας – Ουκρανίας

07/09/2019 - 22:01
Τραμπ
Share on FacebookShare on Twitter

Η σημερινή ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία είναι «ίσως ένα πρώτο τεράστιο βήμα προς την ειρήνη», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος συνεχάρη τις δύο χώρες.

«Πολύ καλά νέα», έγραψε ακόμη στο Twitter ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τις ουκρανικές διαπραγματεύσεις Κουρτ Βόλκερ είχε γράψει προηγουμένως, επίσης στο Twitter, ότι είναι «πολύ ικανοποιημένος που βλέπει τους Ουκρανούς ναύτες να επιστρέφουν στα σπίτια τους και την ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία».

«Ελπίζω ότι θα συμβάλει σε μια νέα δυναμική και για άλλες ανταλλαγές κρατουμένων, για μια νέα κατάπαυση του πυρός και στην πρόοδο προς την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» που υπογράφτηκαν το 2015, πρόσθεσε.

Η ιστορική ανταλλαγή

Το Κίεβο και η Μόσχα προχώρησαν σε μια χωρίς προηγούμενο ανταλλαγή 70 κρατουμένων, μεταξύ των οποίων ο Ουκρανός κινηματογραφιστής Όλεγκ Σεντσόφ, την απελευθέρωση του οποίου από τις ρωσικές αρχές είχε απαιτήσει η διεθνής κοινότητα, και 24 Ουκρανοί ναύτες, τα πλοία των οποίων είχε συλλάβει η Ρωσία ανοικτά της Κριμαίας τον Νοέμβριο στην πιο σοβαρή άμεση αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες εδώ και χρόνια.

Αυτή η ανταλλαγή μπορεί να σημαίνει μια πρώτη προσέγγιση των δύο χωρών έπειτα από πέντε χρόνια σύγκρουσης.

«Έχουμε ενθαρρυνθεί από τις ενδείξεις για έναν πιο στέρεο διάλογο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία» διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν τις προσπάθειες» του νέου Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την επίτευξη μιας «διπλωματικής λύσης».

«Καλούμε τη Ρωσία να απελευθερώσει αμέσως όλους τους υπόλοιπους Ουκρανούς, περιλαμβανομένων μελών της ταταρικής κοινότητας της Κριμαίας που παραμένουν φυλακισμένοι», συνέχισε.

«Συνεχίζουμε να προτρέπουμε τη Ρωσία να τιμήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ και να επιστρέψει στην Ουκρανία τον έλεγχο της Κριμαίας» την οποία προσάρτησε το 2014, είπε ακόμη αυτός ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Τι είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν χαιρέτισε την ανταλλαγή 70 κρατουμένων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, μια «χειρονομία» που δείχνει, όπως είπε, «την επιθυμία» αυτών των δύο χωρών να «επαναλάβουν τον διάλογο».

«Πρόκειται για μια χειρονομία που δείχνει την επιθυμία της Ρωσίας και της Ουκρανίας να επαναλάβουν τον διάλογο. Θα συμβάλει στην αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα σε μέρη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο σχήμα της Νορμανδίας», δήλωσε ο Λεντριάν, ο οποίος μεταβαίνει μεθαύριο Δευτέρα στη Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝΗΠΑΟΥΚΡΑΝΙΑΠΟΥΤΙΝΡΩΣΙΑΤΡΑΜΠ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το «όχι» του Τραμπ στην ειρηνευτική πρόταση του Ιράν, τα Στενά του Ορμούζ και η αύξηση τιμών πετρελαίου

11/05/2026 - 08:50
Μακρόν
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν σε Ιράν: Η Γαλλία ουδέποτε εξέτασε την ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ

11/05/2026 - 08:39
Μπασάρ αλ-Άσαντ
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ξάδελφος του Μπασάρ αλ Άσαντ δικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας [vid, pic]

11/05/2026 - 08:30

Διαβάστε Επίσης

Το «όχι» του Τραμπ στην ειρηνευτική πρόταση του Ιράν, τα Στενά του Ορμούζ και η αύξηση τιμών πετρελαίου

Μακρόν σε Ιράν: Η Γαλλία ουδέποτε εξέτασε την ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ

Συρία: Ξάδελφος του Μπασάρ αλ Άσαντ δικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας [vid, pic]

ΗΠΑ: Τα αποθέματα πυρομαχικών έχουν μειωθεί δραματικά από τον πόλεμο στο Ιράν, λέει δημοκρατικός γερουσιαστής

Ισραήλ: Νέα φονικά πλήγματα στο νότιο Λίβανο – «Χτυπήσαμε πάνω από 20 υποδομές της Χεζμπολάχ»

Το OnAlert 24 ώρες με τους αμφίβιους καταδρομείς της Λέσβου: CSAR και κρούση με βατραχανθρώπους στο σύγχρονο πεδίο μάχης

Καιρός σήμερα: Μικρή άνοδος θερμοκρασίας και αραιές νεφώσεις – Δείτε αναλυτικά

Τραμπ: «Εντελώς απαράδεκτη» η απάντηση του Ιράν στην αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου

Top News

Αλέξης Τσίπρας: Γεμάτη υπονοούμενα η νέα ανάρτησή του - «Το όμορφο ταξίδι της "Ιθάκης" συνεχίζεται, ή μήπως τώρα αρχίζει;»

Your Face Sounds Familiar: Νικήτρια η Μαριάντα Πιερίδη με το τραγούδι της Αυστρίας που κέρδισε τη Eurovision του 2025

Στον Σκαραμαγκά το θαλάσσιο drone που βρέθηκε στη Λευκάδα - «Θείο δώρο» για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Eurovision: Οι πιο εκκεντρικές συμμετοχές - Από τους Lordi στο Νemo, την Κοντσίτα και τον Μιχάλη Ρακιντζή

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert