OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Η συνεργασία με τις ΗΠΑ στη Συρία δεν αποδίδει

04/10/2019 - 17:11
Τουρκία - Συρία
Share on FacebookShare on Twitter

Η Τουρκία δεν θεωρεί ότι οι προσπάθειές της με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία θα αποδώσουν τα αποτελέσματα που επιθυμεί και είναι έτοιμη να αναλάβει η ίδια δράση, δήλωσε χθες Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ζώνη στα συριακά σύνορα η οποία, σύμφωνα με την Τουρκία, θα πρέπει να έχει βάθος 30 χλμ. μέσα στη Συρία και να εκκαθαριστεί από την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Η Τουρκία έχει κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστηρίζουν την υπό την ηγεσία της YPG δύναμη που νίκησε τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ότι κινούνται υπερβολικά αργά για τη δημιουργία της ζώνης. Οι δύο χώρες διαφωνούν επίσης για το πόσο βαθιά μέσα στη Συρία θα πρέπει να εκτείνεται και ποιος θα πρέπει να την ελέγχει.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε αργότερα στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη πως η Άγκυρα θα θέσει τέλος στη συνεργασία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» αν η Ουάσινγκτον χρονοτριβήσει στο θέμα, ανέφερε το υπουργείο του οποίου προΐσταται.

«Το γεγονός συνεχίζουμε να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις και ότι θέλουμε να επιλύσουμε το θέμα ειρηνικά… δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία, και το να πούμε ότι τα σχέδιά μας είναι έτοιμα αν παραστεί ανάγκη δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απειλή», δήλωσε ο Ακάρ, σύμφωνα με υπουργική ανακοίνωση που αναφέρεται στη συνδιάλεξη αυτή.

«Αν υπάρξει χρονοτριβή ή καθυστέρηση, είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να τελειώσουμε αυτή την συνεργασία», είπε ακόμη.

Η Τουρκία λέει πως θέλει να εγκαταστήσει έως δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στη ζώνη αυτή, και έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για μονομερή στρατιωτική δράση, αν δεν είναι ικανοποιημένη με την πρόοδο που επιτυγχάνεται.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη, πως η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να ενεργήσει μόνη της δεδομένης της έλλειψης προόδου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην πιο άμεση ένδειξη που έχει δώσει μέχρι σήμερα για μια στρατιωτική εισβολή.

«Πυρά» και από Τσαβούσογλου

Μιλώντας χθες Πέμπτη στο δίκτυο A Haber, ο Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία δεν έχει δει ειλικρίνεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Νομίζουμε πως αυτή η τρέχουσα διαδικασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μας οδηγήσει στο σημείο που επιθυμούμε. Οι πληροφορίες που έρχονται από το πεδίο το αποδεικνύουν», δήλωσε στο A Haber.

«Πρέπει να λάβουμε μέτρα προκειμένου να εκκαθαρίσουμε την περιοχή από τις τρομοκρατικές οργανώσεις και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες εκεί», είπε.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ έχουν ενταθεί για μια σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένης της πολιτικής για τη Συρία και της απειλής κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας λόγω της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ενώ οι διπλωμάτες, οι αναλυτές και το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία λένε πως η Άγκυρα δεν θα θελήσει να προκαλέσει οργή στην Ουάσινγκτον με μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική εισβολή, καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους, η Τουρκία πιέζει προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες (για τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας).

Στρατεύματα των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχουν πραγματοποιήσει μέχρι τώρα έξι κοινές αεροπορικές αποστολές πάνω από τη ζώνη στη βορειοανατολική Συρία και δύο χερσαίες περιπολίες, αλλά η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η μονομερής δράση δεν θα εξυπηρετούσε την ασφάλεια ούτε τα συμφέροντα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΑΚΑΡΕΡΝΤΟΓΑΝΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣΗΠΑΜΕΒΛΟΥΤ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥΣΥΡΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

ΗΠΑ: Πράκτορες της ICE πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα στη Μινεάπολη [vid]
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πράκτορες της ICE πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα στη Μινεάπολη [vid]

24/01/2026 - 19:57
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα αναδίπλωση Τραμπ: Σπουδαίοι οι στρατιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν

24/01/2026 - 19:11
Χαμενεΐ
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Σε ειδικό υπόγειο καταφύγιο ο Χαμενεΐ λόγω αυξημένου κινδύνου επίθεσης των ΗΠΑ

24/01/2026 - 18:47

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1945 τελειώνει η Μάχη των Αρδεννών με νίκη των Συμμάχων

ΗΠΑ: Πράκτορες της ICE πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα στη Μινεάπολη [vid]

The Discombobulator: Αποκάλυψη Τραμπ για το μυστικό όπλο που «αποσυντόνισε» την άμυνα της Βενεζουέλας κατά τη σύλληψη του Μαδούρο

Νέα αναδίπλωση Τραμπ: Σπουδαίοι οι στρατιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν

Ιράν: Σε ειδικό υπόγειο καταφύγιο ο Χαμενεΐ λόγω αυξημένου κινδύνου επίθεσης των ΗΠΑ

Νέες συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας την ερχόμενη εβδομάδα – «Εποικοδομητικός» ο πρώτος γύρος

ΝΑΤΟ: Θα δημιουργήσει «αυτοματοποιημένη ζώνη» άμυνας στα σύνορα με τη Ρωσία, λέει γερμανός ταξίαρχος

Ουκρανία: Η νέα ρωσική επίθεση προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης εκατομμυρίων κατοίκων

Top News

Σωτήρης Τσαφούλιας: Η Μαρία Καρυστιανού δεν πρέπει να παρασύρεται από παγίδες που της στήνουν για να την αποδομήσουν

Στράτος Τζώρτζογλου: «Πάτησα τα φρένα του αυτοκινήτου και σπάσανε, κάποιος πήγε να τα κόψει»

«Η μεγάλη ρήξη της Άννας Λιβαθυνού με τον Παναγιώτη Στάθη ήταν στα τέλη Οκτωβρίου», είπε ο Γρηγόρης Γκουντάρας

Βίκυ Κάβουρα: Ο προστάτης μου είναι ο Άγιος Ραφαήλ, την κόρη μας θα τη βαφτίσουμε Ματθίλδη - Ραφαηλία

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert