OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1822 οι Μυκονιάτες αποκρούουν κοινή επίθεση Τούρκων και Αλγερινών

11/10/2019 - 00:01
Μυκονιάτες
Share on FacebookShare on Twitter

787: Η 7η Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια καταδικάζει τους εικονομάχους και τους εικονολάτρες, διατυπώνοντας το δόγμα ότι η λατρεία ανήκει μόνο στο Θεό και στις εικόνες προσφέρεται απλή τιμητική προσκύνηση.

1811: Ο Αμερικανός εφευρέτης Τζον Στίβενς και ο γιος του Ρόμπερτ Λίβινγκστον Στίβενς θέτουν σε κίνηση το πρώτο ατμοκινούμενο φέρι μποτ.

1822: Το Εκτελεστικό, μετά από πρόταση του Βουλευτικού, ορίζει το Μάρκο Μπότσαρη Στρατηγό της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, σε αντικατάσταση του Γεωργίου Βαρνακιώτη, λόγω επαφών του τελευταίου με τον Ομέρ Βρυώνη που θεωρήθηκαν ύποπτες.

1822: Κοινή επιχείρηση αλγερινών πειρατών και τουρκικών στρατευμάτων στη Μύκονο. Οι γενναίοι Μυκονιάτες, με επικεφαλής τη Μαντώ Μαυρογένους, αποκρούουν την επίθεση και τους ρίχνουν στη θάλασσα.

1862: Η εν Αθήναις Επαναστατική Επιτροπή (Δημήτριος Βούλγαρης, Ρούφος Μπενιζέλος και Κωνσταντίνος Κανάρης) κηρύσσει έκπτωτο τον βασιλιά Όθωνα και τη δυναστεία του και απαγορεύει την αποβίβασή του στον Πειραιά. Να σημειωθεί ότι το βασιλικό ζεύγος επέστρεφε με πλοίο από την περιοδεία του στη χώρα).

1912: Ο Ελληνικός Στρατός (Ταξιαρχία Ιππικού) απελευθερώνει την Κοζάνη από τους Τούρκους. Την ίδια μέρα, ο πρώην πρωθυπουργός Στέφανος Δραγούμης διορίζεται Γενικός Διοικητής της Κρήτης.

1916: Ο έλεγχος του ελληνικού ναυτικού περνάει στους Γάλλους.

1922: Υπογράφεται στα Μουδανιά της Κίου η συνθήκη για την αποχώρηση του ελληνικού στρατού από την Ανατολική Θράκη. Στη διάσκεψη έλαβαν μέρος η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Ελλάδα και καθορίστηκαν τα όρια υποχώρησης του ελληνικού στρατού στη δυτική όχθη του Έβρου.

1935: Στρατιωτικός νόμος στην Ελλάδα έπειτα από κίνημα. Ο Γεώργιος Κονδύλης σχηματίζει κυβέρνηση, ενώ καταργείται με ψήφισμα της Βουλής η αβασίλευτη δημοκρατία.

1945: Ξεκινά ο κινεζικός εμφύλιος πόλεμος. Ο κομμουνιστής Μάο Τσε Τουνγκ πολεμά εναντίον του εθνικιστή Τσιάνγκ Κάι Σεκ.

1954: Κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ, οι Βιετμίνχ αποκτούν τον έλεγχο του βορείου Βιετνάμ, από τους Γάλλους.

1959: Στο Βατικανό, ο Πάπας αναγγέλλει ότι η μητέρα Ελισάβετ Άννα Σέτον θα είναι η πρώτη αμερικανίδα, που θα οσιοποιηθεί από την Καθολική Εκκλησία.

1961: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίζει μομφή κατά της Νοτίου Αφρικής για το Απαρτχάιντ.

1962: Αρχίζει τη λειτουργία της κοντά στη Θεσσαλονίκη η πρώτη μεγάλη βιομηχανική μονάδα στη Βόρεια Ελλάδα, το εργοστάσιο τσιμέντων «Τιτάν».

1968: Εκτοξεύεται το «Απόλλων 7», το πρώτο επανδρωμένο διαστημόπλοιο, εγκαινιάζοντας το αμερικανικό πρόγραμμα κατάκτησης της Σελήνης.

1978: Η πιο μεγάλη νίκη στην ιστορία της εθνικής ποδοσφαίρου επί της Φιλανδίας με 8-1, με προπονητή τον Αλκέτα Παναγούλια, για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών. Τα γκολ: Μαύρος 3, Δεληκάρης 2, Νικολούδης 2 και Γαλάκος.

1983: Ένοχος δωροδοκίας από την αεροδιαστημική εταιρία Λόκχιντ ύψους 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων κηρύσσεται ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Κακουέι Τανάκα.

1990: Ο μεξικανός διπλωμάτης και συγγραφέας Οκτάβιο Παζ βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1991: Αποφασίζεται η διάλυση της KGB στην ΕΣΣΔ, από το Συμβούλιο του Κράτους, που αποφασίζει την αντικατάστασή της από άλλες υπηρεσίες.

1993: Πυροβολείται και τραυματίζεται σοβαρά στο Όσλο ο νορβηγός εκδότης Γουίλιαμ Νιγκάαρντ, ο εκδοτικός οίκος του οποίου μετέφρασε και εξέδωσε στη Νορβηγία τους «Σατανικούς Στίχους» του Σαλμάν Ρουσντί.

1995: Παραιτείται από το ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός Δημήτρης Τσοβόλας. Τον Οκτώβριο του 1995 το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται σε μία περίοδο εντάσεων και εσωκομματικών τριβών, καθώς από την Κεντρική Επιτροπή παραιτήθηκε ο Δημήτρης Τσοβόλας, για να ιδρύσει αργότερα το ΔΗΚΚΙ. Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής εξελέγη ο Κώστας Σκανδαλίδης, μετά την είσοδο του Άκη Τσοχατζόπουλου στην κυβέρνηση. Λίγες μέρες αργότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου εισήλθε στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό νοσοκομείο μετά από νέα κρίση της υγείας του.

1998: Διεξάγονται στην Ελλάδα οι πρώτες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές με βάση το «Νόμο Καποδίστρια». Επανεκλέγεται με 57,2% Δήμαρχος Αθηναίων ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

2002: Απεβίωσε ύστερα από τροχαίο ο σύζυγος της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, Αθανάσιος Παπαρήγας.

2003: Πραγματοποιείται με επιτυχία στη Ρώμη ο διαχωρισμός των σιαμαίων κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη σε μια πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Τα πέντε μηνών κοριτσάκια, μόλις ξυπνούν από τη νάρκωση αναζητούν αμέσως το ένα το άλλο.

2003: Η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού γράφει ιστορία, καθώς είναι η πρώτη ελληνική που αντιμετωπίζει ομάδα του NBA στην έδρα της. Αγωνίζεται στο Τορόντο με τους τοπικούς Ράπτορς και χάνει με 100-76.

2004: Ολοκληρώνεται, έπειτα από 8 μήνες, η δίκη του ΕΛΑ. Tο Tριμελές Eφετείο Kακουργημάτων καταδίκασε κάθε έναν από τους κατηγορούμενους σε κάθειρξη 1.174 ετών έναντι 972 ετών που είχε ζητήσει στην πρότασή του ο εισαγγελέας της έδρας κ. Eλευθέριος Πατσής.

2005: Διεξάγονται ιστορικές εκλογές στη Λιβερία. Οι πολίτες συρρέουν μαζικά στα εκλογικά τμήματα για την ανάδειξη προέδρου και Κοινοβουλίου στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται στη χώρα μετά τον τερματισμό 14 ετών εμφύλιου πολέμου.

2006: Σιδηροδρομική τραγωδία στη Γαλλία, με 5 νεκρούς, στα σύνορα με το Λουξεμβούργο (σύγκρουση επιβατικής με εμπορική αμαξοστοιχία στο Ζούφτεγκεν).

Tags: ΑΛΓΕΡΙΑΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821ΕΠΙΘΕΣΗΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣΜΥΚΟΝΟΣΠΕΙΡΑΤΕΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

σαν σήμερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1915 γερμανικό υποβρύχιο U-20 τορπιλίζει και βυθίζει το βρετανικό κρουαζιερόπλοιο «Λουζιτάνια»

07/05/2026 - 00:01
πολεμική αεροπορία
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1964 σημειώνεται το πρώτο δυστύχημα στην Πολεμική Αεροπορία με μαχητικό F-104 Starfighter

06/05/2026 - 00:01
σαν σήμερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1949 ιδρύεται το Συμβούλιο της Ευρώπης

05/05/2026 - 00:01

Διαβάστε Επίσης

H Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε της νύκτα 347 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη – Δύο drones συνετρίβησαν στη Λετονία

Το Ιράν διαψεύδει ότι έπληξε πλοίο συμφερόντων της Νότιας Κορέας στα Στενά του Ορμούζ

Project Freedom: Πώς η Σαουδική Αραβία ακύρωσε την επιχείρηση του Τραμπ στα Στενά του Ορμούζ

Nester: O τουρκικός πύραυλος «νυστέρι» για πλήγματα ακριβείας – Η Roketsan παρουσιάζει τέσσερα νέα πυραυλικά συστήματα

14 V-BAT σε Αιγαίο και Έβρο: Τα «μάτια» του Στρατού Ξηράς σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και λίγες βροχές στα ορεινά – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1915 γερμανικό υποβρύχιο U-20 τορπιλίζει και βυθίζει το βρετανικό κρουαζιερόπλοιο «Λουζιτάνια»

Μακρόν: Μίλησε με τον πρόεδρο του Ιράν και ζήτησε άμεση αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ

Top News

Λάκης Γαβαλάς για Gio Kay: Αν είπε κάτι τέτοιο είναι αγενής, δεν με ενδιαφέρουν εμένα τέτοια πράγματα

Μαρία Κορινθίου για Γιώργο Καραθανάση: Με είδε και κατευθείαν με «διάβασε», ήξερε πώς να με διεκδικήσει

Ο Γιώργος Γιαννιάς κατήγγειλε παρενόχληση από γνωστό δημοσιογράφο - «Με έπαιρνε τηλέφωνο και αυνανιζόταν»

Χριστίνα Μπόμπα και Μαρίνα Βερνίκου για τα δημοσιεύματα περί τσακωμού τους: «Δεν συνέβη τίποτα» λένε

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert