OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: Νέα «επίθεση» κατά των ΗΠΑ – Αυξάνεται η «δημοφιλία» του

05/11/2019 - 14:31
Ερντογάν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δεν έχει αποσυρθεί από τη σχεδιαζόμενη «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία παρά τις συμφωνίες της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Η Τουρκία συνήψε δύο ξεχωριστές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για την απόσυρση της YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, από την «ασφαλή ζώνη» την οποία σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει στην βορειοανατολική Συρία. Μολονότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα έχουν δηλώσει ότι οι Κούρδοι μαχητές έχουν αποσυρθεί, ο Ερντογάν σημείωσε ότι δεν ισχύει αυτό.

«Επίθεση» στις ΗΠΑ

Μιλώντας σε βουλευτές του Κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα, ο Ερντογάν διευκρίνισε ότι μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής παραμένουν στο Τελ Ριφάατ, την Μάνμπιτζ και στο ανατολικό τμήμα της Ρας αλ Άιν, που αποτελούσαν στόχο της πρόσφατης τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην βορειοανατολική Συρία και σημείωσε ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να τηρεί τις συμφωνίες που συνήψε με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία όσο και εκείνες τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις.

Αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο τουρκικό κοινοβούλιο ότι δυνάμεις των ΗΠΑ εξακολουθούν να κάνουν κοινές περιπολίες με τους Κούρδους μαχητές της YPG μέσα στην μεθοριακή ζώνη των 30 χιλιομέτρων, ενώ η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον είχαν συμφωνήσει την απόσυρση των δυνάμεων της YPG από αυτήν.

«Πώς να εξηγήσουμε ότι η Αμερική κάνει περιπολίες με τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή αυτή, μολονότι πήραν την απόφαση να αποσυρθούν; Αυτό δεν ήταν στην συμφωνία μας», σημείωσε.

Επίσης δήλωσε ότι θα αποφασίσει αν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον, όπως προγραμματίζεται αυτόν τον μήνα, αφού μιλήσει μαζί του τηλεφωνικώς.

Αυξάνεται η δημοφιλία του Ερντογάν

Την ίδια ώρα δημοσκόπηση του Metropoll που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στην Άγκυρα δείχνει ότι αυξήθηκε η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου τον περασμένο μήνα, οπότε η Άγκυρα εξαπέλυσε την στρατιωτική επιχείρηση στην βορειοανατολική Συρία για να απομακρύνει την κουρδική πολιτοφυλακή από την περιοχή που βρίσκεται κοντά στα σύνορά της.

Το ποσοστό της δημοτικότητας του Ερντογάν αυξήθηκε κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες τον Οκτώβριο σε 48%, δείχνει η δημοσκόπηση αυτή. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που επιτυγχάνει ο Τούρκος πρόεδρος έπειτα από αυτό που είχε λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2018, οι οποίες έγιναν πριν να ξεσπάσει η περσινή κρίση της τουρκικής λίρας.

Επίσης το ποσοστό των Τούρκων που αποδοκιμάζουν τον πρόεδρο Ερντογάν μειώθηκε κατά 9,3 μονάδες σε 33,7%, το οποίο είναι το χαμηλότερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Περίπου το 18% των ερωτηθέντων δεν απάντησε στην ερώτηση της δημοσκόπησης ή δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

Από την κορύφωση της περσινής κρίσης, όταν η τουρκική λίρα έχασε το 30% της αξίας της, η υποστήριξη στο πρόσωπο του Ερντογάν έφθινε όσο αυξανόταν ο πληθωρισμός και η ανεργία και η οικονομία της χώρας βυθιζόταν σε ύφεση.

Η κατάσταση στο εσωτερικό

Πέραν της κυβέρνησης και οι περισσότεροι Τούρκοι θεωρούν την YPG τρομοκρατική οργάνωση και επέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην Τουρκία.

Τα τέσσερα από τα πέντε πολιτικά κόμματα του τουρκικού κοινοβουλίου υποστήριξαν την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής στην βορειοανατολική Συρία. Αυτό που αντιτάχθηκε ήταν το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο σημείωσε ότι η τουρκική επιχείρηση έχει στόχο να ενισχύσει την φθίνουσα υποστήριξη προς τον Ερντογάν και το Κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η Τουρκία εξαπέλυσε την στρατιωτική της επιχείρηση στις 9 Οκτωβρίου, κάποιες ημέρες μετά την αιφνίδια απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη βόρεια Συρία έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν. Η τουρκική αυτή επίθεση στη βορειοανατολική Συρία καταδικάστηκε διεθνώς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑΕΡΝΤΟΓΑΝΗΠΑΚΟΥΡΔΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣΡΩΣΙΑΣΥΡΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τραυματίας από πυροβολισμό ο αδελφός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

06/05/2026 - 13:10
Tufan
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Tufan – Kilic: Η Τουρκία απειλεί με νέα μη επανδρωμένα σκάφη και υποβρύχια «καμικάζι» [vids, pics]

06/05/2026 - 11:17
Τουρκία - πρωτομαγιά
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Πρωτομαγιά με ένταση στην Κωνσταντινούπολη – Εκατοντάδες προσαγωγές και συγκρούσεις αστυνομίας – διαδηλωτών

01/05/2026 - 13:59

Διαβάστε Επίσης

ΕΛΒΟ: Συμμαχίες με Rheinmetall και Όμιλο Κοπελούζου για νέο αμυντικό και βιομηχανικό αποτύπωμα

Νίκος Δένδιας για το drone στην Λευκάδα: «Ξέρουμε τι είναι και τι περιέχει, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε»

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν στήνει «ζώνη ελέγχου» και η ναυσιπλοΐα περνά στη «σκιά» του IRGC

SOUTHCOM: Βομβαρδισμός εναντίον σκάφους που μετέφερε ναρκωτικά στον Ειρηνικό – Επέζησε ένας από τους επιβαίνοντες [vid]

Το Κρεμλίνο αντιδρά στο τρολάρισμα του Ζελένσκι που «επέτρεψε» την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

Δένδιας: Επίσκεψη στην έδρα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στη Θεσσαλονίκη [pics, vid]

Ο Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία: «Στην Ουκρανία αντιμετωπίζουμε δυνάμεις που υποστηρίζονται από το NATO»

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός ζητά να εκκενωθούν αρκετά χωριά στο νότο

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: Πληροφορίες για ατύχημα του τραγουδιστή στο σπίτι του - «Χτύπησε στο κεφάλι»

Η διαδρομή των 6 UFO που καταγράφηκαν στην Ελλάδα: Βίντεο από τους απότομους ελιγμούς σε Αιγαίο και ξηρά

Γη της ελιάς - spoiler: Αγωνία για την υγεία του Στάθη - Οι εξετάσεις που ταράζουν τον Στέφανο

Σοφία Αρβανίτη: Δεν ήθελα να καταλήξω στη φυλακή, δούλεψα και με κάποια ονόματα της «εθνικής οδού»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert