OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Γερουσία «διψά» για κυρώσεις στην Τουρκία ενώ «έρχεται» ο Ερντογάν

07/11/2019 - 09:21
ΗΠΑ - Κογκρέσο - Υπερπτήσεις
Share on FacebookShare on Twitter

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές των ΗΠΑ ζήτησαν χθες Τετάρτη από την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να τους ενημερώσει και να επιβάλλει σκληρές κυρώσεις  εάν ευσταθούν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας παραβιάζουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη βόρεια Συρία.

«Με δεδομένα τα διακυβεύματα, ο χρόνος μετράει», τόνισαν οι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκρέιαμ και Μάρσα Μπλάκμπερν και οι γερουσιαστές των Δημοκρατικών Κρις Βαν Χόλεν, Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ και Τζιν Σαχίν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών του Τραμπ, τον Μάικ Πομπέο.

Τα μέλη αυτά της Γερουσίας είναι ανάμεσα σε εκείνα που διαμαρτυρήθηκαν εντονότερα για την απόφαση του ενοίκου του Λευκού Οίκου να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα που ήταν ανεπτυγμένα σε διάφορες περιοχές της Συρίας, στην οποία πολλοί είδαν την εγκατάλειψη των Κούρδων μαχητών που πολέμησαν για χρόνια στο πλευρό των ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Η επιστολή που «καίει» τον Τραμπ

Στην επιστολή τους τα μέλη της Γερουσίας επικαλούνται δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο τουρκικός στρατός επιχειρεί εκτός της συμφωνημένης «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία και τουρκικά στρατεύματα ή δυνάμεις υποστηριζόμενες από την Άγκυρα επιτίθενται σε σύρους κούρδους πολιτοφύλακες κοντά στην Ταλ Ταμρ.

«Επανειλημμένα, ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε να “καταστρέψει την οικονομία της Τουρκίας” εάν η Τουρκία παραβιάσει τις υποχρεώσεις της», ανέφεραν οι πολιτικοί στην επιστολή τους.

«Τηρώντας αυτή τη θέση, ζητούμε η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για επιβάλλει την εφαρμογή της συμφωνίας της 17ης Οκτωβρίου με σκληρές οικονομικές κυρώσεις» σε περίπτωση αθέτησής της, πρόσθεσαν οι γερουσιαστές, διαμηνύοντας πως θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την έγκριση από το Κογκρέσο σχεδίου νόμου που προβλέπει τέτοιες κυρώσεις.

Το τετ-α-τετ Τραμπ και Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Εν μέσω του τεταμένου κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών, Τραμπ και Ερντογάν «επαναβεβαίωσαν ότι θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου Τραμπ», ανέφερε η Άγκυρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, στην τηλεφωνική επικοινωνία τους συζήτησαν επίσης «διμερή θέματα και τις περιφερειακές εξελίξεις».

Την μετάβαση του Τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε αμέσως μετά και ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ.

Ο Ερντογάν είχε απειλήσει ότι θα ακύρωνε το ταξίδι αυτό λόγω της έντασης στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, με αφορμή την κατάσταση στη Συρία και την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΓΕΡΟΥΣΙΑΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑΗΠΑΚΥΡΩΣΕΙΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Στενά το Ορμούζ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν στήνει «ζώνη ελέγχου» και η ναυσιπλοΐα περνά στη «σκιά» του IRGC

09/05/2026 - 13:30
SOUTHCOM - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

SOUTHCOM: Βομβαρδισμός εναντίον σκάφους που μετέφερε ναρκωτικά στον Ειρηνικό – Επέζησε ένας από τους επιβαίνοντες [vid]

09/05/2026 - 13:26
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Το Κρεμλίνο αντιδρά στο τρολάρισμα του Ζελένσκι που «επέτρεψε» την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

09/05/2026 - 12:55

Διαβάστε Επίσης

ΕΛΒΟ: Συμμαχίες με Rheinmetall και Όμιλο Κοπελούζου για νέο αμυντικό και βιομηχανικό αποτύπωμα

Νίκος Δένδιας για το drone στην Λευκάδα: «Ξέρουμε τι είναι και τι περιέχει, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε»

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν στήνει «ζώνη ελέγχου» και η ναυσιπλοΐα περνά στη «σκιά» του IRGC

SOUTHCOM: Βομβαρδισμός εναντίον σκάφους που μετέφερε ναρκωτικά στον Ειρηνικό – Επέζησε ένας από τους επιβαίνοντες [vid]

Το Κρεμλίνο αντιδρά στο τρολάρισμα του Ζελένσκι που «επέτρεψε» την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

Δένδιας: Επίσκεψη στην έδρα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στη Θεσσαλονίκη [pics, vid]

Ο Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία: «Στην Ουκρανία αντιμετωπίζουμε δυνάμεις που υποστηρίζονται από το NATO»

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός ζητά να εκκενωθούν αρκετά χωριά στο νότο

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: Πληροφορίες για ατύχημα του τραγουδιστή στο σπίτι του - «Χτύπησε στο κεφάλι»

Η διαδρομή των 6 UFO που καταγράφηκαν στην Ελλάδα: Βίντεο από τους απότομους ελιγμούς σε Αιγαίο και ξηρά

Γη της ελιάς - spoiler: Αγωνία για την υγεία του Στάθη - Οι εξετάσεις που ταράζουν τον Στέφανο

Σοφία Αρβανίτη: Δεν ήθελα να καταλήξω στη φυλακή, δούλεψα και με κάποια ονόματα της «εθνικής οδού»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert