OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΥΕΘΑ: Φιλόδοξοι στόχοι για UAV, φρεγάτες και τεθωρακισμένα οχήματα – «Στοίχημα» η υλοποίηση

14/11/2019 - 23:01
αντισηπτικά
Share on FacebookShare on Twitter

Η απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και η παραγωγή του δικού μας UAV είναι βασική προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως ανέφερε ο ίδιος ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος σε ενημέρωση στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου.  

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι εντός του 2020 η Ελλάδα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει το δικό της σχεδιασμό για την παραγωγή του ελληνικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Στόχος του υπουργείου είναι την επόμενη χρονιά να παρουσιάσει, σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και εταιρίες,  μελέτη για την παραγωγή ή συμπαραγωγή μη επανδρωμένου αεροσκάφους, προκειμένου να αντλήσει ευρωπαϊκά κονδύλια στη νέα προγραμματική περίοδο της ΕΕ για τα έτη 2021-2026.

Στο νέο ΕΣΠΑ προϋπολογίζονται 26 δις για έρευνα και καινοτομία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας της Ευρώπης και η χώρα μας προσδοκά στην απορρόφηση κονδυλίων για την ανάπτυξη νέου μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Από κει και πέρα, ο ΥΕΘΑ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον που υπάρχει για άμεση απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών είτε με τη μορφή αγοράς είτε με τη μορφή δανεισμού. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως υπάρχουν προτάσεις από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για 3 αεροσκάφη οι οποίες , όπως είπε, εξετάζονται από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ).

Σύμφωνα με πηγή της ΓΔΑΕΕ η πρόταση των Αμερικανών θεωρήθηκε ακριβή, ενώ σε ότι αφορά την ισραηλινή πρόταση εξετάζεται το ενδεχόμενο δανεισμού των UAV.

Φρεγάτες και τεθωρακισμένα οχήματα

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε την πρόθεση της Ελλάδας να αποκτήσει νέες φρεγάτες που να ανταποκρίνονται και στους νέους ενεργειακούς στόχους της χώρας, ενώ στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν προτάσεις για την προμήθεια 1000 τεθωρακισμένων οχημάτων από τα περισσεύματα του αμερικανικού στρατού, την οποία την επεξεργάζεται το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Υπενθυμίζεται, ότι προσφορά για την απόκτηση από τον ελληνικό στρατό αμερικανικών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης είχε κατατεθεί από τις ΗΠΑ και το 2014, αλλά δεν προχώρησε.

Σε κάθε περίπτωση η έλλειψη χρημάτων δυσκολεύει την υλοποίηση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων και εκείνο που προέχει, όπως επισημαίνεται από τα Επιτελεία, είναι η αύξηση της διαθεσιμότητας των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων.

Ο υπουργός εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στους στόχους της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θα έρθει στη Βουλή μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου η σύμβαση για τα ΑΩ του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16, προκειμένου να συμμετέχει στο πρόγραμμα η ΕΑΒ.

Σε ότι αφορά τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά που βρίσκονται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι στόχος είναι να βρεθεί επενδυτής και να γίνει πλειοδοτικός διαγωνισμός τον Μάρτιο του 2020.

«Τα ναυπηγεία και ο ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας συνδέεται άρρηκτα με το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά η στρατηγική αξιοποίησής τους είναι υπόθεση συνολικά της κυβέρνησης», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας» , απαντώντας σε ερώτηση του OnAlert για την επόμενη ημέρα στα ναυπηγεία.

Φωτογραφία Intime News

Tags: UAVΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΥΕΘΑΥΠΕΘΑΦΡΑΓΕΤΣ

Related Posts

Nester - Roketsan
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Nester: O τουρκικός πύραυλος «νυστέρι» για πλήγματα ακριβείας – Η Roketsan παρουσιάζει τέσσερα νέα πυραυλικά συστήματα

07/05/2026 - 06:54
V-BAT
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

14 V-BAT σε Αιγαίο και Έβρο: Τα «μάτια» του Στρατού Ξηράς σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα

07/05/2026 - 05:03
Typhon - ΗΠΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Κοινές ασκήσεις Ιαπωνίας, Φιλιππινών και ΗΠΑ με το βλέμμα στην Κίνα: Εκτοξεύθηκε Tomahawk από σύστημα Typhon

06/05/2026 - 20:20

Διαβάστε Επίσης

Οι Ευρωπαίοι ζητούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία – Μειώνονται δραματικά όσοι θεωρούν πως οι ΗΠΑ είναι αξιόπιστος σύμμαχος

Γιος του επικεφαλής της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις με το «Συμβούλιο Ειρήνης» σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

Ρωσία: Φοβάται ουκρανική επίθεση την «Ημέρα της Νίκης» και υπόσχεται αντίποινα – Καλεί διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το Κίεβο

Γαλλία: «Εκτός συζήτησης» η άρση «ακόμη και της παραμικρής κύρωσης» στο Ιράν όσο το Ορμούζ παραμένει αποκλεισμένο

H Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε της νύκτα 347 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη – Δύο drones συνετρίβησαν στη Λετονία

Το Ιράν διαψεύδει ότι έπληξε πλοίο συμφερόντων της Νότιας Κορέας στα Στενά του Ορμούζ

Project Freedom: Πώς η Σαουδική Αραβία ακύρωσε την επιχείρηση του Τραμπ στα Στενά του Ορμούζ

Nester: O τουρκικός πύραυλος «νυστέρι» για πλήγματα ακριβείας – Η Roketsan παρουσιάζει τέσσερα νέα πυραυλικά συστήματα

Top News

Νατάσα Θεοδωρίδου και Γιάννης Καρυπίδης στην πρώτη κοινή δημόσια εμφάνιση - Το σχόλιο της Σταματίνας Τσιμτσιλή

Μαριαλένα Ρουμελιώτη - Σάκης Κατσούλης: Εικόνες από το baby shower που έκαναν πριν τη γέννηση του γιου τους

Σία Κοσιώνη: «Όταν έχω κάτι να πω, θα το πω» απάντησε σε ερώτηση για την επικείμενη αποχώρησή της από τον ΣΚΑΪ

Αποζημίωση 900 ευρώ σε Γερμανό τουρίστα επειδή δεν μπορούσε να βρει ξαπλώστρα σε ξενοδοχείο στην Κω - Ήταν «πιασμένες» με πετσέτες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert