OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ένας πόλεμος που ποτέ δεν τελειώνει: Η «περιπλάνηση» των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή

19/11/2019 - 08:07
Μέση Ανατολή
Share on FacebookShare on Twitter

«Ίσως ήρθε η ώρα οι ΗΠΑ να σταματήσουν να παίζουν με τον αμερικανικό στρατό και τις ευαίσθητες ισορροπίες της περιοχής [ Μέση Ανατολή ] και να χαράξουν την νέα στρατηγική τους», δηλώνει ο Daniel L. Davis, πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού.

Τις τελευταίες εβδομάδες, κάποια αμερικανικά στρατεύματα έχουν μετακομίσει από τη Συρία στο Ιράκ. Αερομεταφορείς μετακόμισαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αεροπορική βάση των ΗΑΕ την ώρα που δύο χιλιάδες στρατιώτες κατευθύνονται προς τη Σαουδική Αραβία.

Τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν παρουσία σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Σομαλία, Νίγηρα ενώ συμβάλουν και στην καταπολέμηση «εχθρικών» επιχειρήσεων στην Υεμένη. Ο Πρόεδρος Donald Trump ισχυρίζεται ότι τελειώνει «για πάντα του ατελείωτους πολέμους» – αλλά οι ενέργειές του συνεχίζουν να αυξάνουν τον αριθμό των στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με ειδικούς, αυτές οι αποστολές όχι μόνο δεν καταφέρνουν να βελτιώσουν την εθνική ασφάλεια της Αμερικής, αλλά την αποδυναμώνουν. Όταν ο Τραμπ έγινε πρόεδρος το 2017, έδωσε στον στρατό έναν εφικτό στόχο: να βοηθήσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να εξαφανίσουν το Ισλαμικό Κράτος από το συριακό «κεφάλαιο», τη Ράκα. Η αποστολή αυτή ολοκληρώθηκε πλήρως τον Οκτώβριο του 2017 . Σε αυτό το σημείο, «ο Τραμπ έπρεπε να έχει φέρει τα στρατεύματά μας πίσω στο σπίτι. Αντ ‘αυτού, τους επέτρεψε να μείνουν χωρίς καμία αποστολή, διπλασιάζοντας το λάθος του Ομπάμα. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο προβλέψιμο όσο ήταν άσκοπο: αποτυχία».

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρενέβη στη Συρία χωρίς την εξουσιοδότηση του Κογκρέσου και η αποστολή ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία από την αρχή. Ο Ομπάμα δεν έδωσε ποτέ στο Πεντάγωνο έναν σαφώς καθορισμένο, εφικτό στρατιωτικό στόχο και η Αμερική το πλήρωσε, τόσο οικονομικά όσο και σε αξιοπιστία.

Το «προπατορικό αμάρτημα» 

Το «προπατορικό αμάρτημα» των ΗΠΑ ήταν η στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ το 2003 υπό την καθοδήγηση του προέδρου Τζορτζ Γ. Μπους. Οι «νεοσυντηρητικοί» που βρίσκονταν τότε στην εξουσία αγνόησαν την ανάγκη του να γεμίσει με κάποιον τρόπο το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε με την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν. Και η βιαστική, πρόωρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, που διέταξε ο νυν πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αποτέλεσε μια δεύτερη αποτυχία της Ουάσιγκτον.

αμερικανικός στρατός

Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων περίπου συνέπεσε με το ξέσπασμα των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης και του εμφυλίου στη Συρία, ενώ η σχεδόν πεισματική παθητικότητα των ΗΠΑ να αναλάβουν τον ρόλο της δύναμης τήρησης της τάξης στην περιοχή απειλεί πλέον το Ιράκ με διάλυση, μια διάλυση που θα προκληθεί από την ταχεία αναρρίχηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) που τώρα κατέχει την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη.

Όντως, με την ISIS να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής βορειοδυτικά της Βαγδάτης, τα σύνορα Ιράκ – Συρίας σχεδόν καταργήθηκαν, και τώρα ήρθε η Τουρκία με τη Ρωσία να τα «ανασχηματίσουν»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Daniel L. Davis, πρώην αξιωματικού του αμερικανικού στρατού

Tags: ISISΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗΗΠΑΚΟΥΡΔΟΙΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗΟΜΠΑΜΑΡΩΣΙΑΣΥΡΙΑΤΟΥΡΚΙΑΤΡΑΜΠ

Related Posts

Βρετανία - Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία απέλασε Ρώσο διπλωμάτη ως αντίποινα για την απέλαση Βρετανού που κατηγορήθηκε από τη Μόσχα για κατασκοπεία

29/04/2026 - 19:15
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: O ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν θα συνεχιστεί μέχρι να γίνει συμφωνία για τα πυρηνικά

29/04/2026 - 18:55
ΗΠΑ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο πόλεμος στο Ιράν έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 25 δισεκατομμύρια δολάρια

29/04/2026 - 18:52

Διαβάστε Επίσης

Η Βρετανία απέλασε Ρώσο διπλωμάτη ως αντίποινα για την απέλαση Βρετανού που κατηγορήθηκε από τη Μόσχα για κατασκοπεία

Τραμπ: O ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν θα συνεχιστεί μέχρι να γίνει συμφωνία για τα πυρηνικά

ΗΠΑ: Ο πόλεμος στο Ιράν έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 25 δισεκατομμύρια δολάρια

Το Ιράν προειδοποιεί με «πρωτοφανή στρατιωτική δράση» – Ο Τραμπ μιλά για αποκλεισμό «πολλών μηνών»

Αιγαίο: Τέσσερις παραβάσεις και δύο παραβιάσεις από τουρκικό ATR-72 και drones

Τουρκία: «Ξηλώθηκε» διοικητής αεροπορικής βάσης στο Ικόνιο, αφού F-16 πέταξαν πάνω από στάδιο κατά τη διάρκεια αγώνα

Μάλι: «Το καθεστώς θα πέσει» και οι Ρώσοι πρέπει να φύγουν, λέει ο εκπρόσωπος των ανταρτών

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης χαράσσουν τη στρατηγική του πολέμου – Αποδυναμωμένος ο ρόλος του Χαμενεΐ

Top News

Η Βιολάντα αντιμέτωπη με απλήρωτους εργαζόμενους και «εξαντλημένο ταμείο» - Ποια βιομηχανία παράγει για λογαριασμό της

Ρίτα Γουίλσον: Τα δύο πράγματα που ζήτησε από τον Τομ Χανκς μετά τη διάγνωσή της με καρκίνο του μαστού

Φορολοταρία Μαρτίου: Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

Ο Τραμπ έβαλε το χέρι του στα οπίσθια της Μελάνια μπροστά στον βασιλιά Κάρολο και την Καμίλα – Το άγγιγμα που σχολιάστηκε

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert