OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται μετά από 40 μέρες οι μεγάλες διαδηλώσεις στη Χιλή

27/11/2019 - 13:48
Χιλή
Share on FacebookShare on Twitter

Τίποτα δεν φαίνεται να ανακόπτει την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών στη Χιλή, οι οποίοι συνεχίζουν να βγαίνουν στους δρόμους 40 ημέρες μετά το ξέσπασμα του κινήματος διαμαρτυρίας με αίτημα τη λήψη έκτακτων κοινωνικών μέτρων.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ξανά χθες, Τρίτη, στους δρόμους του Σαντιάγο έπειτα από έκκληση πολλών συνδικάτων του δημόσιου τομέα.

Το κίνημα διαμαρτυρίας στη Χιλή, που ξέσπασε στις 18 Οκτωβρίου, συνεχίζεται ακολουθώντας το συνηθισμένο του σενάριο: η ημέρα ξεκινάει κανονικά, στη συνέχεια διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Στο τέλος της ημέρας σημειώνονται επεισόδια μεταξύ των πιο ακραίων διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας καθώς και πυρπολήσεις και λεηλασίες οι οποίες αποδίδονται σε οργανωμένες ομάδες εγκληματιών.

Η νέα «καθημερινότητα»

Τα εμπορικά κέντρα του Σαντιάγο κλείνουν νωρίτερα καθώς οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις μετακινήσεις τους και το μετρό δεν λειτουργεί κανονικά στην πόλη αυτή των 7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΗRW), καταγγέλλουν «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία».

Ο διευθυντής του HRW για την Αμερική Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο δήλωσε ότι η ΜΚΟ έχει λάβει εκατοντάδες καταγγελίες «για υπερβολική χρήση βίας στους δρόμους και παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κρατουμένων».

Ένας πανεπιστημιακός, ο Γκουστάβο Γκάτικα, έχασε εντελώς την όρασή του αφού τραυματίστηκε από τις δυνάμεις της τάξης στις 8 Νοεμβρίου στη διάρκεια διαδήλωσης στο Σαντιάγο, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται.

Πρόκειται για τον πρώτο διαδηλωτή που τυφλώνεται εντελώς από την έναρξη των κινητοποιήσεων και η υπόθεσή του έχει αναχθεί σε σύμβολο των πολλών τραυματιών στα μάτια από τις σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ που χρησιμοποιεί η αστυνομία, η οποία δεσμεύθηκε πρόσφατα να σταματήσει τη χρήση τους.

Ωστόσο ο Ερυθρός Σταυρός της Χιλής καταγγέλλει ότι εξακολουθεί να δέχεται τραυματίες από τις σφαίρες αυτές.

«Ιστορική συμφωνία»

Η ιστορική συμφωνία την οποία υπέγραψαν τα κόμματα στις 15 Νοεμβρίου για την οργάνωση δημοψηφίσματος με στόχο την αντικατάσταση του Συντάγματος της Χιλής, το οποίο αποτελεί κληροδότημα της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990), είχε δημιουργήσει ελπίδες για τερματισμό της κρίσης. Όμως τα βίαια επεισόδια συνεχίστηκαν, όπως και οι διαδηλώσεις και το κλείσιμο δρόμων.

Οι διαδηλωτές ζητούν κυρίως από την κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα την αύξηση του κατώτατου μισθού, με τα εργατικά συνδικάτα να ζητούν να φτάσει τα 500.000 πέσος (625 δολάρια) από 301.000 πέσος (400 δολάρια) που είναι τώρα.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης τη Δευτέρα ότι κατέθεσε νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στον στρατό να προστατεύει τις σημαντικές, κρατικές υποδομές χωρίς την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχει προκαλέσει επίσης την οργή των πολιτών. Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης τις πρώτες ημέρες των κινητοποιήσεων είχε επικριθεί σφοδρά.

Η κρίση που συγκλονίζει τη Χιλή είναι η σοβαρότερη μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1990. Μέχρι στιγμής 23 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 2.000 έχουν τραυματιστεί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣΠΡΟΕΔΡΙΑΧΙΛΗ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ – Είμαστε έτοιμοι είτε για διπλωματία είτε για πόλεμο»

02/05/2026 - 20:40
ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Wall Street Jounal: Ο πόλεμος στο Ιράν «εκθέτει» τις δυνατότητες των ΗΠΑ σε Ρωσία, Κίνα και Βόρεια Κορέα

02/05/2026 - 20:14
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Παρατηρήσαμε ασυνήθιστη δραστηριότητα στα σύνορα με τη Λευκορωσία – Θα απαντήσουμε αν χρειαστεί»

02/05/2026 - 18:29

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1941 τα γερμανικά στρατεύματα παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας

Ιράν: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ – Είμαστε έτοιμοι είτε για διπλωματία είτε για πόλεμο»

Wall Street Jounal: Ο πόλεμος στο Ιράν «εκθέτει» τις δυνατότητες των ΗΠΑ σε Ρωσία, Κίνα και Βόρεια Κορέα

Ζελένσκι: «Παρατηρήσαμε ασυνήθιστη δραστηριότητα στα σύνορα με τη Λευκορωσία – Θα απαντήσουμε αν χρειαστεί»

Ουκρανία: «Σφίγγγει» ο ρωσικός κλοιός γύρω από την πόλη Κοστιαντινίφκα της περιφέρειας Ντονέτσκ

Μικρασιατική Εκστρατεία: Η έναρξη του πολέμου και η αποβίβαση του στρατού στη Σμύρνη [pics]

Ιράν: Η νέα ειρηνευτική πρόταση προβλέπει το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ ως «πάτημα» για πυρηνική συμφωνία

Ισραήλ: Δύο άνδρες εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

Top News

Δημοσκόπηση Marc: Στο 32,2% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου έναντι 13,5% του ΠΑΣΟΚ, μόνιμη «πληγή» η ακρίβεια

Μαρία Μενούνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τα 5 χρόνια από τον θάνατο της μητέρας της - «Μου λείπεις, σ' αγαπώ για πάντα»

Γιώργος Μυλωνάκης: Σημάδια βελτίωσης της υγείας του - Οι αντιδράσεις του και η επίσκεψη Μητσοτάκη

Μαρία Αλιφέρη: Το εντυπωσιακό ζεϊμπέκικο και το μικρό «ατύχημα» στη σκηνή του J2US - Δείτε βίντεο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert