OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Επαναπροσέγγιση και επανακαθορισμός σχέσεων Ελλάδας και Λιβύης

06/12/2019 - 14:10
Δένδιας
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Αλατζά

Γέφυρες  στους αντιφρονούντες της κυβέρνησης της Λιβύης ρίχνει η Αθήνα σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει ενδεχόμενη επικύρωση της συμφωνίας της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, ως  προσκεκλημένος του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί αν ο Λίβυος πρόεδρος θα έχει και άλλες επαφές με Έλληνες αξιωματούχους. Αυτό αναμένεται να αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες, συνυπολογίζοντας το δεδομένο ότι η Ελλάδα επισήμως αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Λιβύης.

Η Αθήνα με αυτή την κίνηση επιχειρεί να επανακαθορίσει τις σχέσεις της με τη Λιβύη προκειμένου να μη προχωρήσει η Τρίπολη σε επικύρωση της συμφωνίας με την Τουρκία,γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί ότι παράγει νομικά αποτελέσματα. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η κυβέρνηση της Τρίπολης βάσει των διεθνών συνθηκών, μπορεί να επικυρώσει, χωρίς την έγκριση της Βουλής, τη συμφωνία. » Για αυτό άλλωστε η Λιβύη μιλάει για Μνημόνιο Συνεργασίας , ενώ η Τουρκία για συμφωνία», σημειώνει χαρακτηριστικά πηγή του ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, έχει ζητήσει την καταδίκη του επίμαχου μνημονίου κατανόησης, χαρακτηρίζοντάς την «απειλή προς το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια».

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του ΥΠΕΞ προχωράει στις απαραίτητες νομικές κινήσεις που θα αντικρούουν τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, όπως εκείνοι αποτυπώνονται στη συμφωνία με τη Λιβύη, αλλά και όπως διατυπώθηκαν στην τελευταία ρηματική διακοίνωση της Άγκυρας στον ΟΗΕ.

Όπως ήδη έχει γράψει το OnAlert, ήδη η αρμόδια διεύθυνση επεξεργάζεται ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη απάντηση στους νομικούς ισχυρισμούς της Τουρκίας.

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, καταδίκασε απερίφραστα τη συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης. «Η δημοσιοποίηση των συντεταγμένων της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επιβεβαιώνει την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών», ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Δένδιας κατέληξε λέγοντας ότι » η συμφωνία πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές επίπεδο, με τις χώρες της περιοχής, και σε περιφερειακό».

Related Posts

Δαβάκης - Καιρίδης
ΕΛΛΑΔΑ

Καβγάς Καιρίδη – Δαβάκη για την απουσία Δένδια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής

19/12/2025 - 14:27
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Τοπικές νεφώσεις που το βράδυ στα δυτικά θα αυξηθούν – Δείτε αναλυτικά

19/12/2025 - 04:28
Γεραπετρίτης - ΥΠΕΞ
ΕΛΛΑΔΑ

Γεραπετρίτης σε Βρετανή ΥΠΕΞ: «Οι αμυντικές συμφωνίες με τρίτες χώρες δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον συμμάχων χωρών»

18/12/2025 - 19:04

Διαβάστε Επίσης

Ο Τραμπ δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός πολέμου στη Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο ξέρει ακριβώς τι θέλω»

Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό», λέει ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

Arrow 3: Ισραήλ και Γερμανία υπέγραψαν επέκταση σύμβασης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα αεράμυνας

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

Ευθεία απειλή πολέμου από τον Πούτιν στην Ευρώπη: «Κάτω τα χέρια από το Καλίνινγκραντ»

Top News

«Ο Νίκος Παππάς λέει ψέμματα: Με χτύπησε και με γρονθοκόπησε πισώπλατα» λέει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος

Ο Πούτιν απειλεί την Ευρώπη με πόλεμο: Μην τολμήσετε να προχωρήσετε σε αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Καιρός τα Χριστούγεννα: Βροχές παραμονή και ανήμερα - Οι περιοχές που θα βραχούν σίγουρα και τριήμερη πρόγνωση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert