OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Βρέθηκαν συντρίμμια και ανθρώπινα «ίχνη» του μοιραίου C-130

12/12/2019 - 08:49
C-130
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Συντρίμμια εντοπίστηκαν στον θαλάσσιο χώρο όπου εξαφανίστηκε μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας της Χιλής, που παραμένει άφαντο εδώ και δύο ημέρες και πιστεύεται ότι συνετρίβη με 38 επιβαίνοντες, γνωστοποίησε χθες βράδυ ανώτερος αξιωματικός.

Το εύρημα έκανε «το πλοίο Antarctic Endeavour υπό σημαία Χιλής» και ενδέχεται να πρόκειται για υπολείμματα από τις «εσωτερικές δεξαμενές καυσίμων του C-130», εξήγησε στον Τύπο ο πτέραρχος Εδουάρδο Μοσκέιρα, διοικητής της 4ης σμηναρχίας στην Πούντα Αρένας, 3.000 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο.

Τα συντρίμμια βρέθηκαν 30 χιλιόμετρα από την τελευταία γνωστή θέση του μεταγωγικού στα παγωμένα νερά. Τα ευρήματα θα αναλυθούν ώστε να εξακριβωθεί εάν πρόκειται πράγματι για συντρίμμια του C-130, τόνισε ο πτέραρχος Μοσκέιρα. Τα συντρίμμια αναμένονται στην Πούντα Αρένας «αύριο ή τις επόμενες ημέρες», διευκρίνισε.

Η πορεία του μοιραίου C-130

Το αεροσκάφος C-130 Hercules απογειώθηκε από τη βάση Τσαβούνκο στην Πούντα Αρένας (νότιο άκρο της Χιλής) στις 16:55 της Δευτέρας (τοπική ώρα· 21:55 ώρα Ελλάδας) με προορισμό τη βάση «Εδουάρδο Φρέι» στην Ανταρκτική. Η ραδιοεπικοινωνία με το μεταγωγικό «χάθηκε» στις 18:13 (23:13 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας της Χιλής.

Την ώρα εκείνη, πετούσε πάνω από τον Πορθμό του Ντρέικ, τη θαλάσσια περιοχή που χωρίζει το νότιο άκρο της Λατινικής Αμερικής από την Ανταρκτική και ακόμη και οι πιο πεπειραμένοι ναυτικοί θεωρούν επίφοβη.

Σε αυτά τα παγωμένα νερά, ανάμεσα στα πιο ταραχώδη του πλανήτη, μεταξύ του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού, έχουν χαθεί πάνω από 10.000 ναυτικοί κι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον 800 πλοία από τον 17ο αιώνα.

Το αεροσκάφος είχε στις δεξαμενές του ποσότητα καυσίμων που του επέτρεπε να συνεχίσει να πετά ως και τις 00:40 [05:40 της Τρίτης ώρα Ελλάδας]. Επισήμως, κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς θεωρήθηκε ότι το μεταγωγικό υπέστη «δυστύχημα» επτά ώρες αφού χάθηκε κάθε επικοινωνία.

Η αποστολή έρευνας και διάσωσης

Από εκείνη τη στιγμή, δεκαπέντε αεροσκάφη και πέντε πλοία συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας. Πέραν της Χιλής, αεροπορικά και ναυτικά μέσα ανέπτυξαν στην περιοχή η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ.

Τα αίτια του δυστυχήματος είναι ακόμη άγνωστα. Οι αρχές αναγνωρίζουν πως οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες είναι πρακτικά μηδενικές.

Νωρίτερα χθες, εστάλησαν μαχητικά για να επεκταθεί η ζώνη έρευνας στο Πέρασμα του Ντρέικ, όπου τα παγωμένα νερά και η χαμηλή νέφωση δυσχέραναν κι άλλο τις ήδη δύσκολες έρευνες.

Οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν τα σόναρ με τα οποία είναι εφοδιασμένα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για να ανιχνεύσουν ανωμαλίες στον βυθό. Όρισαν τετράγωνα για να οργανωθεί καλύτερα η έρευνα.

«Ό,τι είναι δυνατόν»

«Ολόκληρη η Πολεμική Αεροπορία και οι ένοπλες δυνάμεις κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βρούμε το C-130 που αγνοείται», επέμεινε ο πτέραρχος Μοσκέιρα. Πρόσθεσε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν για έξι ως δέκα ημέρες.

Συγγενείς των ανθρώπων που επέβαιναν στο μεταγωγικό έφθασαν χθες στην Πούντα Αρένας.

Ανάμεσα στους 38 επιβαίνοντες, 17 ήταν μέλη του πληρώματος και 21 επιβάτες. Σε αυτούς τους τελευταίους συγκαταλέγονταν 15 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία του Στρατού Ξηράς, δύο εργαζόμενοι στην ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία Inproser κι ένα στέλεχος του Πανεπιστημίου Μαγαλιάνες (UMAG).

Η πτήση, ρουτίνας ως τη στιγμή που το μεταγωγικό χάθηκε, σύμφωνα με τον Μοσκέιρα, είχε σκοπό να εκτελεστούν «επιμελητειακά καθήκοντα», κυρίως να επιθεωρηθεί επιπλέων αγωγός που ανεφοδιάζει με καύσιμα τη βάση της Ανταρκτικής, τη σημαντικότερη της Χιλής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: C-130ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΧΙΛΗΣΧΙΛΗ

Related Posts

Πεζεσκιάν
ΚΟΣΜΟΣ

Πεζεσκιάν: Διπλωματική νίκη του Ιράν η συμφωνία – πλαίσιο με τις ΗΠΑ, ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία

17/06/2026 - 08:58
Χεζμπολάχ
ΚΟΣΜΟΣ

Χεζμπολάχ: Το Ιράν δεν θα υπογράψει οριστική συμφωνία με τις ΗΠΑ αν το Ισραήλ δεν αποσυρθεί από τον Λίβανο

17/06/2026 - 08:49
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Δεξαμενόπλοια με 3,8 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου «έσπασαν» το ναυτικό αποκλεισμό των ΗΠΑ

17/06/2026 - 08:43

Διαβάστε Επίσης

Πεζεσκιάν: Διπλωματική νίκη του Ιράν η συμφωνία – πλαίσιο με τις ΗΠΑ, ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία

Χεζμπολάχ: Το Ιράν δεν θα υπογράψει οριστική συμφωνία με τις ΗΠΑ αν το Ισραήλ δεν αποσυρθεί από τον Λίβανο

Ιράν: Δεξαμενόπλοια με 3,8 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου «έσπασαν» το ναυτικό αποκλεισμό των ΗΠΑ

SOUTHCOM: Νέο φονικό πλήγμα των ΗΠΑ σε ταχύπλοο φερόμενων διακινητών ναρκωτικών [vid]

G7: Επιβάλλουν σκληρότερες κυρώσεις στη Ρωσία, αυξάνουν την παράδοση όπλων μεγάης εμβέλειας στην Ουκρανία

Φρεγάτες Bergamini: Υπογραφές, πύραυλοι Aster, οπλισμός και παραδόσεις το 2028 – 2029

Καιρός σήμερα: Συννεφιά και πιθανές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: To 1917 η Ελλάδα εισέρχεται επισήμως στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Top News

Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό σήμερα με βροχές και καταιγίδες στην κεντρική Ελλάδα - Μπόρες από το μεσημέρι και στην Αττική

Γεράσιμος Σκιαδαρέσης για Μπέσσυ Μάλφα: Δεν έψαχνα μια τέτοια σύζυγο, δεν ήταν καθόλου τύπος της οικογένειας

Αλέκος Συσσοβίτης: Δεν έφτασα ποτέ κοντά στον γάμο γιατί δείλιαζα, άργησα να απογαλακτιστώ από τη μητέρα μου

Η Δήμητρα Κατσαφάδου για τις «πισώπλατες μαχαιριές» στην πορεία της: Έχω πληρώσει την εμπιστοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert