OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Αποκάλυψη «Φιλελεύθερου»: Έτοιμο κοίτασμα κλέβει με το Yavuz η Τουρκία

21/01/2020 - 11:28
γεωτρύπανο
Share on FacebookShare on Twitter

Ξεπερνώντας κάθε μορφή πειρατικής και επεκτατικής πολιτικής στη διεθνή ιστορία, η Τουρκία με την έκτη κατά σειρά γεώτρηση -του Yavuz- εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, προχωρά σε κανονική κλοπή.

Συγκεκριμένα, το Yavuz ξεκίνησε γεώτρηση, στον ήδη αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία, στόχο «Ερατοσθένης Νότιο 1», για τον οποίο -όπως αποκαλύπτει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, παρουσιάζοντας και τα σχετικά έγγραφα- η ΕΝΙ έχει προχωρήσει σε όλες τις έρευνες και έχει εξασφαλίσει τις άδειες από την Κυπριακή Δημοκρατία στα τέλη του 2018. Είναι ένας από τους προγραμματισμένους στόχους γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ΕΝΙ-TOTAL για τον οποίο μάλιστα είχαν προηγηθεί το 2017 όλες οι απαραίτητες έρευνες και με χρήση υποβρυχίων ρομπότ. Είχαν ληφθεί δείγματα του βυθού.

Η Τουρκία, απλά μετονόμασε τον ίδιο ακριβώς στόχο από «Ερατοσθένης Νότιο» σε «Λευκωσία 1».
Πρόκειται για σημείο, νότια του υποθαλάσσιου όρους «Ερατοσθένης» και στο άκρο του λεγόμενου περι-Ερατοσθένιου δακτυλίου. Περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιότερα, εντός του τεμαχίου 9, η ΕΝΙ έχει πραγματοποιήσει γεώτρηση το 2015 – στον στόχο «Ονισήφορος», χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

Στο τέλος του 2017 η ΕΝΙ προχώρησε και σε διαδικασίες αδειοδότησης στον εν λόγω στόχο. Πρόκειται για τον στόχο «Ερατοσθένης Νότιο» και το σημείο γεώτρησης είχε καθοριστεί το σημείο «3», ακριβώς λόγω και της διαμόρφωσης, κλήσεων κ.τ.λ. της επιφάνειας του βυθού.

Στην περιοχή του «Ερατοσθένης Νότιο», οι υποβρύχιες έρευνες είχαν ανακαλύψει τόσο συσσωρεύσεις αγγείων όσο και υπολείμματα ναυαγίου, για τον λόγο αυτό επιλέγηκε σημείο γεώτρησης το σημείο «3» μεταξύ εννέα σημείων στην ίδια περιοχή που είχαν μελετηθεί, έτσι ώστε να μην επηρεάσει τα ευρήματα αυτά.

Για το ίδιο σημείο σε απόρρητη έκθεσή της, η ΕΝΙ ανέφερε ότι «λαμβάνει υπόψη την περιβαλλοντική κατάσταση στην περιοχή, αποφεύγοντας πιθανή παρουσία ευαίσθητων βενθικών οικοσυστημάτων και χημοσυνθετικών κοινοτήτων, αρχαιολογικών ευρημάτων και ναυαγίων».

Η ΕΝΙ εξασφάλισε για την εν λόγω γεώτρηση (μαζί με τις άδειες για γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 και τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3) την περιβαλλοντική άδεια, την άδεια του τμήματος επιθεώρησης εργασίας και το απαιτούμενο πρωτόκολλο υπεράκτιων εργασιών.

Η Τουρκία, είναι φανερό ότι -πάντα κατά τον «Φιλελεύθερο»- εκμεταλλεύτηκε στοιχεία της ΕΝΙ και δεν έστειλε το «Yavuz» συμπτωματικά να τρυπήσει σε σημείο που απέχει μόλις μερικά μέτρα σε μια έκταση 45 τετρ. χιλιομέτρων, έστειλε όμως το Σάββατο το γεωτρύπανο «Yavuz», ακριβώς στο ίδιο σημείο (με διαφορά μερικών μόνο μέτρων) από το σημείο που θα τρυπούσε η ΕΝΙ.

Μάλιστα τα στοιχεία του «Φ» δείχνουν ότι και τα δεδομένα της γεώτρησης που επιχειρεί το «Yavuz» στο τεμάχιο 8, είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά των τεχνικών σχεδιασμών της ΕΝΙ, δηλαδή η γεώτρηση θα φτάσει σε συνολικό βάθος περίπου 3.300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια περιοχή με θαλάσσιο βάθος 1.930 μέτρων. Δηλαδή, το γεωτρύπανο θα αναζητήσει στόχο κοιτάσματος σε βάθος 1.370 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του βυθού.

Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι, η Τουρκία απογοητευμένη από τα μηδενικά αποτελέσματα των πέντε παράνομων γεωτρήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ (δύο δυτικά της Πάφου, δύο νότια της Καρπασίας και μία νότια του Πισσουρίου), αποφάσισαν να μην εμπιστευτούν τους γεωλόγους της Ανώνυμης Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου και των Νορβηγών συνεργατών τους με τους οποίους επεξεργάζονται τα σεισμογραφικά του «Μπαρμπαρός» και να προχωρήσουν, έστω και εν μέρει στα τυφλά σε πιο «σίγουρο» στόχο, που έχει επεξεργαστεί στην περιοχή η πολύπειρη ΕΝΙ.

Άλλαξε σχέδια η ΕΝΙ για τον «Ερατοσθένη»

Τα στοιχεία και οι πληροφορίες του «Φ», δείχνουν ότι, όπως και να έχει συλλέξει τα δεδομένα η Τουρκία, αυτά δεν είναι πλήρη και δεν ακολούθησαν τις εξελίξεις μετά το 2017.

Συγκεκριμένα, η ΕΝΙ, ενώ είχε εξασφαλίσει τις άδειες για τη γεώτρηση, είχε ενημερώσει την Κυπριακή πλευρά ότι δεν θα προχωρούσε στον στόχο αυτό, πριν μελετήσει τα γεωλογικά αποτελέσματα άλλων στόχων (όπως στο «Καλυψώ», την «Ανθία» και τον «Γλαύκο», λόγω του ότι είχε εντοπίσει συνολικά εντός του τεμαχίου «8» τέσσερις συνολικά στόχους τύπου «Ζορ» με διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά ο καθένας, οπότε ήθελε να ξεκαθαρίσουν συγκεκριμένα δεδομένα.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η ΕΝΙ, μαζί με τη γαλλική TOTAL που εντάχθηκε προ μηνών στα δικαιώματα του «8», με βάση και τα στοιχεία των γεωτρήσεων στην περιοχή της τελευταίας διετίας, έχουν μειώσει αισθητά τις πιθανότητες τόσο για ανακάλυψη όσο και για το μέγεθός της, ιδιαίτερα σε σχέση με την ερμηνεία ενδείξεων σεισμογραφικών ως πετρώματα τύπου «Ζορ» που διαφάνηκε ότι επρόκειτο για μορφή γρανίτη, όπως στην «Ανθία».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», τα δεδομένα μελετών αδειοδότησης από την υπηρεσία Περιβάλλοντος και Επιθεώρησης Εργασίας, για τα οποία προφανώς υπήρχαν πληροφορίες ότι ενδιέφεραν ιδιαίτερα την Τουρκία, ήταν η αιτία τέτοια δεδομένα, έστω και περιβαλλοντικού χαρακτήρα ή ασφάλειας εργασίας, σε σχέση με γεωτρήσεις να χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα και να ακολουθείται αυστηρή διαδικασία πρόσβασης σε αυτά ενώ η διαρροή τους αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Πηγή: philenews.com

Tags: ENIYAVUZΓΕΩΤΡΗΣΗΕΡΕΥΝΕΣΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖΚΥΠΡΟΣΟΙΚΟΠΕΔΟ 8ΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΚΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ

Related Posts

Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Έξαλλος ο Ερντογάν με τις επιθέσεις σε τουρκικά εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα – «Προειδοποιούμε και τις δύο πλευρές»

01/12/2025 - 20:07
Μαδούτο - Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Washington Post: Γιατί η Τουρκία είναι ιδανικός τόπος «εξορίας» για τον Μαδούρο

28/11/2025 - 12:44
TF-2000
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

TF-2000: Η Τουρκία ξεκίνησε την κατασκευή του προηγμένου αντιτορπιλικού – Θα αποτελεί μέρος του «Steel Dome»

27/11/2025 - 15:10

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert