OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

«Κλείδωσαν» οι Patriot για τη Σ. Αραβία- Τον Φεβρουάριο η μεταστάθμευσή τους

23/01/2020 - 08:22
ΣΕΚΠΥ
Share on FacebookShare on Twitter

Ρεπορτάζ: Κώστας Αλατζάς

Στην Αθήνα αναμένεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας για την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα για τη διάθεση μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, Patriot.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του OnAlert, ο πρίγκιπας Φαϊζάλ θα συναντηθεί, ενδεχομένως και αύριο Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη νοτιανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, όπου δε φαίνεται να επιτυγχάνεται η κατάπαυση του πυρρός, όπως προσδοκούσε η πρωτοβουλία της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Η συμφωνία Αθήνας – Ριάντ για τους ελληνικούς Patriot θεωρείται από την ελληνική διπλωματία ως μία κίνηση κομβικής σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα. Ανταποκρίνεται στο αμερικανικό αίτημα για ελληνική παρουσία στον Κόλπο χωρίς όμως να έχει τη μορφή αποστολής δύναμης, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση συμμετοχής ελληνικής φρεγάτας, ενδεχόμενο που πλέον φαίνεται ότι απομακρύνεται.

Δεύτερον, ενισχύει τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία η οποία, όπως η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στηρίζει τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χάφταρ, στην επικράτηση του οποίου προσβλέπει η Αθήνα ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός της ακύρωσης του Μνημονίου Σάρατζ-Ερντογάν.

Τρίτον, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η παραχώρηση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς δε θα προκαλέσει γενικότερα αντιδράσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς, όπως είχε δηλώσει ο κ. Δένδιας, κατά την επίσκεψη του στο Ριάντ τον περασμένο μήνα, «η Σαουδική Αραβία είναι ένα κράτος κλειδί για την περιοχή και όλα τα κράτη του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την ασφάλεια της και την εδαφική της ακεραιότητα.»

Η μεταστάθμευση των Patriot

Την ίδια ώρα, παρότι επισήμως η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει την απόφαση της για αποστολή αντιαεροπορικών πυραύλων patriot στη Σαουδική Αραβία, οι διαδικασίες για τη μεταφορά μιας συστοιχίας έχουν ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του OnAlert, στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία ομάδα αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας για να προετοιμάσουν τη μετεγκατάσταση των ελληνικών patriot.
Ήδη, την περασμένη εβδομάδα δόθηκε εντολή στο ΓΕΑ να γίνουν, σε συνεργασία με επιτελείς της Σαουδικής Αραβίας που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, οι απαιτούμενες ενέργειες για τη «μεταστάθμευση» της συστοιχίας.

Τα στρατιωτικά κλιμάκια των δύο χωρών συνεργάζονται προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα που αφορούν στην επιχειρησιακή ευθύνη των αντιαεροπορικών συστημάτων, τη μεταφορά, τη τοποθέτηση τους αλλά και το κόστος, καθώς το πυραυλικό σύστημα θα παραχωρηθεί ως αμυντικό υλικό στο πλαίσιο διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μεταφορά των ελληνικών πυραύλων θα πραγματοποιηθεί με μεταγωγικό αεροσκάφος που θα διαθέσει η Σαουδική Αραβία.

Η επικείμενη ανακοίνωση της συμφωνίας παραχώρησης των Patriot έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις στο εσωτερικό. Η κυβέρνηση ωστόσο, εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει, καθώς η ενίσχυση των σχέσεων με το Ριάντ κρίνεται απαραίτητη μετά την υπογραφή του μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης. Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα αν η παραχώρηση της συστοιχίας των πυραύλων προκαλεί ζήτημα στην αντιαεροπορική ομπρέλα της χώρας, αρμόδιοι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας δηλώνουν ότι «δεν υφίσταται κανένα θέμα».

Ρεπορτάζ: Κώστας Αλατζάς

Tags: PATRIOTΕΛΛΑΔΑΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΦΑΙΖΑΛΡΙΑΝΤΣΑΟΥΔΙΚΗΝΑΡΑΒΙΑ

Related Posts

ΜΕΚΟ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ: Στην τελική ευθεία οι 3 κύριες συμβάσεις – «Τρέχουν» επικοινωνίες, νέο sonar και πυροβόλα Mk45-Sovraponte

15/12/2025 - 07:02
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα βροχών σε Σποράδες, Εύβοια και Κρήτη

15/12/2025 - 06:09
Viper
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-16 Block 50: Έγκριση από τη Βουλή και αγώνας δρόμου για να «κουμπώσει» το πρόγραμμα στην αναβάθμιση των Viper

14/12/2025 - 07:50

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία: «Καταρρίφθηκαν 130 ουκρανικά drones εκ των οποίων 15 είχαν στόχο τη Μόσχα»

Ιράν: «Θα συνεχίσουμε να υποστήριζουμε τη Χεζμπολάχ» – Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Λίβανο για τον αφοπλισμό της

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: «Έρχονται πιο αυστηροί νόμοι για τα όπλα» είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Κολομβία: Εντολή του προέδρου Πέτρο στον στρατό να επιτεθεί κατά των ανταρτών του ELN

Ισραήλ: Ο στρατός σκότωσε δύο μαχητές και ένα διοικητικό στέλεχος τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Χιλή: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο υπερσυντηρητικός Καστ – Οπαδοί πανηγύριζαν με εικόνες του Πινοσέτ

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ: Στην τελική ευθεία οι 3 κύριες συμβάσεις – «Τρέχουν» επικοινωνίες, νέο sonar και πυροβόλα Mk45-Sovraponte

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα βροχών σε Σποράδες, Εύβοια και Κρήτη

Top News

Νεκρός ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του, Μισέλ - Δολοφονήθηκαν από τον γιο τους

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι 21 Δεκεμβρίου η καταβολή του - Online υπολογισμός

Συνταγή για σούπα κάστανο βελουτέ

Καιρός - Μαρουσάκης: Βροχές και χιόνια φέρνουν απανωτές κακοκαιρίες τις μέρες των Χριστουγέννων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert