OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Σχέδιο μόνιμης κατάπαυσης και «παράθυρο» για επιτήρησή της από την ΕΕ

28/01/2020 - 10:15
Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ - Μεσανατολικό
Share on FacebookShare on Twitter

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζητά σχέδιο απόφασης που αξιώνει «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» στη Λιβύη και αναθέτει στον Γενικό Γραμματέα την ευθύνη να καταρτίσει προτάσεις για τη δημιουργία μηχανισμού επιτήρησής της, συμπεριλαμβανομένης «της πιθανότητας συμβολής περιφερειακών οργανισμών», σύμφωνα με αντίγραφό του που περιήλθε χθες Δευτέρα στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το ΣΑ του ΟΗΕ αναμένεται να συζητήσει για τη Λιβύη αύριο Τετάρτη, όμως πολλοί διπλωμάτες εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την υιοθέτηση απόφασης. Εάν υιοθετηθεί, θα είναι η πρώτη από την 4η Απριλίου και την έναρξη της επιχείρησης ευρείας κλίμακας των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ με σκοπό να κυριεύσουν την Τρίπολη.

Επί δέκα μήνες, το ΣΑ το μοναδικό πράγμα που επιδεικνύει ως προς τον φάκελο αυτό είναι οι διαιρέσεις του: μέλη του υποστηρίζουν, πολιτικά ή στρατιωτικά, τη μια ή την άλλη πλευρά στη Λιβύη.

Στο κείμενο, το οποίο έχει συνταχθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελεί ακόμα αντικείμενο διαπραγμάτευσης, το ΣΑ «ενστερνίζεται» τα συμπεράσματα της διεθνούς διάσκεψης της 19ης Ιανουαρίου στο Βερολίνο και απαιτεί «την πλήρη εφαρμογή από όλα τα κράτη μέλη του εμπάργκο όπλων» το οποίο είχε επιβληθεί στη Λιβύη το 2011. Ακόμη, «ζητεί εκ νέου από όλα τα κράτη μέλη να μην επεμβαίνουν στη σύρραξη», ούτε «να λαμβάνουν μέτρα που την επιδεινώνουν».

Προχθές Κυριακή, μία εβδομάδα μετά τη σύνοδο του Βερολίνου, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη κατήγγειλε τις «κατάφωρες και εξακολουθητικές παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων» προς όφελος των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, παρά τις δεσμεύσεις που έγιναν στην πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Το κείμενο το οποίο συζητείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί από τους αντιμαχόμενους στη Λιβύη να «δεσμευθούν στη διαρκή και απόλυτη κατάπαυση του πυρός». Κάνει λόγο για «διαχωρισμό των δυνάμεων» και «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» που μένουν να οριστούν από μια κοινή στρατιωτική επιτροπή («5+5»), αποτελούμενη από πέντε μέλη των δυνάμεων του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χάφταρ και πέντε που εκπροσωπούν τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ.

Η «συμβολή των περιφερειακών οργανισμών» στην επιτήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για την οποία γίνεται λόγος στο σχέδιο απόφασης αναφέρεται σε αυτές που ενδέχεται να κάνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση.

Η Λιβύη, όπου επικρατεί χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, συνεχίζει να είναι κομμένη στα δύο: ένα τμήμα της ελέγχεται από την ΚΕΣ, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και υποστηρίζεται κυρίως από την Τουρκία· ενώ το υπόλοιπο από τον ΛΕΣ του στρατάρχη Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Tags: ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΠΥΡΟΣΛΙΒΥΗΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Related Posts

Γκρόζνι
ΚΟΣΜΟΣ

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

05/12/2025 - 09:56
Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

05/12/2025 - 08:56
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

04/12/2025 - 21:34

Διαβάστε Επίσης

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Top News

Καιρός: Σφοδρές καταιγίδες από την κακοκαιρία Byron - Οι 10 περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Η κακοκαιρία Byron «έπνιξε» Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο - Βίντεο με τους ορμητικούς χειμάρρους

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert