OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Το Eurogroup πήρε το όπλο του! 1,5 τρισ. για στήριξη της οικονομίας, ανάσα και για την Ελλάδα

17/03/2020 - 09:31
Eurogroup
Share on FacebookShare on Twitter

Ότι δεν μπόρεσε η Κριστίν Λαγκάρντ το έκανε πράξη αργά χθες το βράδυ το Eurogroup. Έβγαλε από το συρτάρι του το υπερόπλο που λέγεται παροχή ρευστότητας και ουσιαστικά ακυρώνει τη δημοσιονομική ανάγκη για πλεόνασμα 3,5%.

Το σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι περίπου 1% των ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα πέσει ως ζεστό χρήμα στην πραγματική οικονομία. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει περίπου 1,9 δισ.. Η παροχή ρευστότητας σε όλη την Ευρώπη θα φτάσει το 1,5 τρισ., ενώ το κόστος για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα υπερβεί τα 150 δισ. σε πρώτη φάση για όλη την Ευρωζώνη.

Το ερώτημα είναι βέβαια αν φτάνουν αυτά τα μέτρα για να επουλώσουν τις πληγές που έχει ανοίξει ο κορονοϊός; Η απάντηση αυτή την στιγμή δεν υπάρχει, αλλά είναι σίγουρο ότι στην πορεία και της εξέλιξη του ιού θα υπάρξουν και αλλαγές ή προσαρμογές.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος αφού πέτυχε τον πρώτο και τον βασικό στόχο, να μην ισχύσει το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για εφέτος. Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι το Eurogroup αποφάσισε την εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση της επιδημίας και του προσφυγικού από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και τονίζει ότι έρχεται μεγάλο πακέτο μέτρων καθώς δεν υφίσταται για φέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ.

Δημοσιονομική ευελιξία

Η Ελλάδα εξασφάλισε δημοσιονομική ευελιξία ανάλογη με αυτή που θα εφαρμοστεί για όλα τα κράτη μέλη .

Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας την κρισιμότητα της κατάστασης αρκεί να αναφερθεί στην δήλωση που έκανε ο επικεφαλής του EurogroupΜάριο Σεντένο που είπε ότι «αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε πλήρως όλη την ευελιξία που παρέχεται για όλα τα κράτη μέλη».

Αναφορικά με την Ελλάδα ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα αναδεικνύοντας την πρόθεση του πρωθυπουργού να επιταχύνει ακόμα περαιτέρω, όπως τον ενημέρωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα.

Το Eurogroup χθες φαίνεται ότι αποφάσισε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που διαμορφώνονται για την υγεία των πολιτών και την οικονομία. «Θα κάνουμε ότι χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι για όλα», είπε ο Μάριο Σεντένο ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το Eurogroup θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση προκειμένου το πρώτο πακέτο μέτρων να συμπληρώνεται διαρκώς.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup το πρώτο πακέτο μέτρων σε εθνικό επίπεδο φτάνει το 1% του ΑΕΠ, ενώ υπάρχει δέσμευση να προσφερθεί ρευστότητα ίση τουλάχιστον με το 10% του ΑΕΠ.

Ο Μάριο Σεντένο δε καλωσόρισε την πρόθεση της Κομισιόν να εισηγηθεί στο Συμβούλιο την ενεργοποίηση της ρήτρας «γενικής διαφυγής» (generalescapeclause) του Συμφώνου Σταθερότητας. Στο πρώτο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες με στόχο τον περιορισμό και την καταπολέμηση της ασθένειας, στήριξη ρευστότητας σε επιχειρήσεις και στήριξη στους εργαζομένους που πλήττονται.

Τι είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας προκειμένου να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι το Eurogroup αποφάσισε την εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση της επιδημίας και του προσφυγικού από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και τονίζει ότι έρχεται μεγάλο πακέτο μέτρων καθώς δεν υφίσταται για φέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ.

Πηγή: Newsit.gr

Tags: EUROGROUPΕΛΛΑΔΑΕΝΕΣΗΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣΕΝΤΕΝΟΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ

Related Posts

Ρουάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

05/12/2025 - 21:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert