OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Κι όμως! Η Κομισιόν συνεχίζει να χρηματοδοτεί την αγορά σκαφών και οχημάτων από την Τουρκία!

15/05/2020 - 11:43
navtex
Share on FacebookShare on Twitter

Την επιβεβαίωση ότι ένα πρόγραμμα του 2019 για την αγορά 4 σκαφών της Τουρκικής Ακτοφυλακής, μήκους 9 έως 11 μέτρων, μέγιστης ταχύτητας 35 κόμβων και εμβέλειας 300 χιλιομέτρων θα συνεχίσει να υλοποιείται παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας έδωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας κ. Oliver Várhelyi απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο κ. Ανδρουλάκης, με αφορμή τον εμβολισμό από σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής περιπολικού του Λιμενικού Σώματος στις 11 Μαρτίου, είχε ρωτήσει την Κομισιόν αν πρέπει να συνεχίσει την συγχρηματοδότηση της αγοράς 4 σκαφών της Τουρκικής Ακτοφυλακής, αν υπάρχουν άλλες δράσεις στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας για την αγορά μέσων για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ή σώματα ασφαλείας καθώς και πως διασφαλίζεται ότι τα μέσα αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας.

Ο Ούγγρος Επίτροπος, απαντώντας στον Ευρωβουλευτή σημειώνει ότι οι αγορές αυτές γίνονται στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για την προσφυγική κρίση. Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η Επιτροπή «παρέχει στήριξη στην Τουρκία για να εξασφαλίσει τη δέουσα διαχείριση των συνόρων – με στόχο την ασφάλεια και την προστασία των προσφύγων, του τοπικού πληθυσμού και εντέλει των Τούρκων και των Ευρωπαίων πολιτών».

Επιβεβαιώνει παράλληλα ότι εκτός των 4 σκαφών, η Κομισιόν έχει συγχρηματοδοτήσει μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας την αγορά τεθωρακισμένων και μη τεθωρακισμένων οχημάτων «που φέρουν εξοπλισμό επιτήρησης των συνόρων, καθώς και ραντάρ επιτήρησης και θερμικές κάμερες» επισημαίνοντας ότι «το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού αυτού έχει ήδη παραδοθεί».

Σχετικά με τον έλεγχο που κάνει η Κομισιόν στη χρήση αυτών των μέσων, ο Επίτροπος αναφέρει ότι η Αντιπροσωπεία της Ένωσης στην Άγκυρα είναι σε συχνή επαφή με τους εμπλεκόμενους φορείς και διαβεβαιώνει ότι «η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση ώστε να διασφαλίζει ότι τηρούνται όλες οι δεσμεύσεις».

Με αφορμή την απάντηση της Κομισιόν, ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε τα εξής:

«Είναι απαράδεκτο, ενώ ο κ. Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες ως μέσο για να εκβιάζει την Ευρώπη, η Επιτροπή να συνεχίζει να χρηματοδοτεί την αγορά μέσων από τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας. Ειδικά μετά από τα γεγονότα στον Έβρο, όπου το σύνολο της Ευρωπαϊκής ηγεσίας επισκέφθηκε τα Ελληνικά σύνορα και είδε το μέγεθος της απειλής για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια από τις Τουρκικές κινήσεις, ο Ούγγρος Επίτροπος δεν μπορεί να αδιαφορεί και να συνεχίζει κανονικά αυτού του είδους τα προγράμματα. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να λαμβάνει χρήματα από το Ταμείο Προενταξιακής βοήθειας, ιδιαίτερα για έργα που έχουν να κάνουν με την αγορά μέσων για τις Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Απαιτούνται άμεσες εξηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πολιτική αυτή».

 

Tags: ΚΟΜΙΣΙΟΝΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ

Related Posts

Φιντάν - Τουρκία - ΕΕ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Συνάντηση Φιντάν με την Ευρωπαία Επίτροπο Διεύρυνσης – Στο επίκεντρο το Κυπριακό

06/02/2026 - 17:45
Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Προτείνει να αναλάβει ρόλο «μεσολαβητή» για την αποκλιμάκωση της έντασης Ιράν – ΗΠΑ

30/01/2026 - 13:48
Τουρκία - Ιράν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στην ΗΠΑ και Ιράν επιδιώκει η Τουρκία – Στην Άγκυρα αύριο ο Ιρανός ΥΠΕΞ

29/01/2026 - 11:44

Διαβάστε Επίσης

Su-57: Η Ρωσία παρέλαβε νέα παρτίδα μαχητικών με αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα

Κουμπίλιους: Η Ευρώπη χρειάζεται μία ευρωπαϊκή αμυντική ένωση

TRG-M10: Στα χέρια των snipers της ΔΕΠ τα νέα τυφέκια Ελεύθερου Σκοπευτή [pics]

Δαβάκης: Αφήνει ανοιχτή την αφαίρεση ιθαγένειας από τον σμήναρχο που κατηγορείται για κατασκοπεία

UNIFIL: Η πλειοψηφία των κυανόκρανων θα αποχωρήσουν από τον Λίβανο έως τα μέσα του 2027

FSB: 150.000 άνθρωποι επικοινώνησαν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες το 2025 – Οι χρήσιμες πληροφορίες και οι συλλήψεις

Συνθήκη των Παρισίων: Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται στην μητέρα – πατρίδα

Ιράν: Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι «οχυρώνεται» το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ισφαχάν – Ετοιμασίες πολέμου;

Top News

Ο ΕΦΕΤ απαιτεί να ανακληθούν ζελεδάκια - Παρουσιάζουν ψυχοδραστικές ιδιότητες

Μετρό: Φτάνει στον Ευαγγελισμό ο μετροπόντικας - Έτοιμο το 65% της σήραγγας για τη Γραμμή 4

Ιωάννα Τούνη: Νέα παρατήρηση στη Σαουδική Αραβία για ένα φιλί - «Μας είπαν ότι δε σεβόμαστε τη χώρα»

Τσικνοπέμπτη 2026: Τα παϊδάκια που αξίζει να κυνηγήσεις στην Αθήνα και μια απρόσμενη προσθήκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert