OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Όλο το παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

20/05/2020 - 15:04
Ταμείο ανάκαμψης
Share on FacebookShare on Twitter

Η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, η οποία έκρινε εν μέρει αντισυνταγματικό το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήταν αυτή που οδήγησε την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να κάνει μία από τις τολμηρότερες κινήσεις της τα τελευταία 15 χρόνια: να προτείνει μεγάλης κλίμακας χρηματικές επιχορηγήσεις προς τις ασθενέστερες οικονομίες της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές, η Μέρκελ ανησυχούσε ήδη για το μέλλον της ΕΕ μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο, αλλά ήταν η απόφαση του ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου που την έκανε να αποκαλύψει την πρόθεσή της. Η απόφαση – βόμβα του γερμανικού δικαστηρίου στις 5 Μαΐου αμφισβήτησε το τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ για να διατηρηθεί το αξιόχρεο των ασθενέστερων μελών της καθώς και τη διακυβέρνηση της ΕΕ. Έως τότε, η Μέρκελ ήταν αντίθετη στην πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για ένα Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα δέσμευε, για πρώτη φορά, και τις 27 χώρες – μέλη να εκδώσουν χρέος από κοινού. «Αρχικά είχαν αρκετά διαφορετικές θέσεις», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης, προσθέτοντας: «Εξέτασαν τον κίνδυνο μίας διάσπασης στην ΕΕ. Μετά, όμως, ήρθε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και η Μέρκελ… είπε: “Εξαρτάται από εμάς, από τις κυβερνήσεις”».

Μία σειρά βιντεοδιασκέψεων της Μέρκελ με τον Μακρόν οδήγησαν σε ένα σχέδιο για τον δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ποσού των 500 δισ. ευρώ ως κοινού χρέους και της μεταφοράς του στις περιοχές και τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο. Το ποσό αυτό θα είναι επιπλέον του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, ο οποίος ανέρχεται κοντά στο 1 τρισ. ευρώ. Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο, που είναι σε γνώση των συζητήσεων, δήλωσαν ότι η Μέρκελ εγκατέλειψε την από μακρού αντίθεση της Γερμανίας στην αμοιβαιοποίηση χρεών για τη χρηματοδότηση άλλων χωρών – μελών όταν έγινε ξεκάθαρο ότι ήταν η ίδια η ΕΕ που διέτρεχε κίνδυνο. Η απόφαση του δικαστηρίου ουσιαστικά «πετάει το μπαλάκι» στις κυβερνήσεις της ΕΕ για να χρηματοδοτήσουν την όποια δημοσιονομική αντίδραση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν στις 9 Απριλίου ένα ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης, ύψους μισού τρισ. ευρώ, αλλά αυτό ήταν πολύ μικρό για να χρηματοδοτήσει τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη. Το Βερολίνο επέμενε ότι το όποιο σχέδιο ανάκαμψης πρέπει να αποτελείται από βραχυπρόθεσμα δάνεια που έπρεπε να αποπληρωθούν. Μετά άρχισαν να μιλούν η Μέρκελ και ο Μακρόν. «Η Μέρκελ συνειδητοποιούσε όλο και περισσότερο ότι αυτό έκανε την Ευρώπη να φαίνεται πραγματικά άσχημα», είπε αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση των συζητήσεων που είχαν ο Μακρόν και η Μέρκελ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν, η οποία θα παρουσιάσει τη δική της πρόταση για το σχέδιο ανάκαμψης στις 27 Μαΐου, καλωσόρισε ένθερμα την πρωτοβουλία Μακρόν – Μέρκελ, αλλά η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη. Για να περάσει, πρέπει να στηριχτεί και από τις 27 πρωτεύουσες, ενώ ο ηγέτης της Αυστρίας δήλωσε ότι αυτός, μαζί με την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία θα προσφέρουν μόνο δάνεια και όχι επιχορηγήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS

Tags: ΜΑΚΡΟΝΜΕΡΚΕΛΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ αφού ξεπεραστεί η δυσπιστία – Καταστροφικός για όλους ένας πόλεμος»

02/02/2026 - 09:07
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Νέα φονικά πλήγματα στο Λίβανο – «Στοχοποιήσαμε θέσεις της Χεζμπολάχ»

02/02/2026 - 08:53
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Μιλάμε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην Κούβα – Πιθανή μια συμφωνία» [vid]

02/02/2026 - 08:48

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: «Διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ αφού ξεπεραστεί η δυσπιστία – Καταστροφικός για όλους ένας πόλεμος»

Ισραήλ: Νέα φονικά πλήγματα στο Λίβανο – «Στοχοποιήσαμε θέσεις της Χεζμπολάχ»

Τραμπ: «Μιλάμε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην Κούβα – Πιθανή μια συμφωνία» [vid]

ΗΠΑ: «Κεκλεισμένων των θυρών» απόρρητες συνομιλίες με το Ισραήλ για πιθανές επιθέσεις στο Ιράν

Ρωσία: Δύο άμαχοι νεκροί από πλήγμα ουκρανικού drone

Ο πόλεμος των drones: Το νέο εγχειρίδιο του ΓΕΣ και η μετάβαση στο νέο δόγμα

Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Κρήτη και ανατολικό Αιγαίο – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1943 παραδίδεται στον Κόκκινο Στρατό το τελευταίο οχυρό των Γερμανών στο Στάλινγκραντ

Top News

Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ «έβγαλε» είδηση: Γνωρίζω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα έρθει στην Ελλάδα – Υπέροχη Πρώτη Κυρία η Μελάνια

Κακοκαιρία: Παραμένουν οι καταιγίδες σε 5 περιοχές πριν εξασθενήσουν το μεσημέρι - 191,2 χιλιοστά βροχής έπεσαν στη Ζαγορά

Συντάξεις Μαρτίου 2026: Πότε πληρώνονται μισθωτοί και μη μισθωτοί - Πώς επηρεάζει η Καθαρά Δευτέρα

Survivor: Κατέρρευσε ο Χρήστος Μυλωνάς - Έχασε τις αισθήσεις του και τον πήραν με φορείο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert