OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

Βερολίνο: Η απόφαση του Τραμπ να αποσύρει στρατεύματα από τη Γερμανία απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια

16/06/2020 - 17:31
Γερμανία
Share on FacebookShare on Twitter

Η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Γερμανία είναι «σημαντική» για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, την επομένη της ανακοίνωσης του Ντόναλντ Τραμπ ότι θέλει να μειώσει σαφώς την παρουσία αυτή.

«Πιστεύουμε πως η αμερικανική παρουσία στη Γερμανία είναι σημαντική για την ασφάλεια όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιαίτερα για την ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε ο Μάας στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Πολωνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες πως η παρουσία 52.000 Αμερικανών στρατιωτών σήμερα στη Γερμανία, κύριο αγκυροβόλιο των αμερικανικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, αντιπροσωπεύει «ένα τεράστιο κόστος για τις Ηνωμένες Πολιτείες». «Θα μειώσουμε λοιπόν τον αριθμό, θα τον κατεβάσουμε στις 25.000».

«Η Γερμανία έχει καθυστερούμενες οφειλές, είναι χρόνια τώρα που [οι Γερμανοί] έχουν καθυστερούμενες οφειλές και οφείλουν δισεκατομμύρια δολάρια στο ΝΑΤΟ, και πρέπει να πληρώσουν», είπε, φθάνοντας μέχρι το σημείο να χαρακτηρίσει τη Γερμανία «παραβατική». «Προστατεύουμε τη Γερμανία και εκείνοι έχουν χρωστούμενα, είναι αστείο.»

Ο Χάικο Μάας είπε πως το Βερολίνο δεν έχει λάβει λεπτομέρειες για την ημερομηνία και τον ρυθμό της μείωσης αυτής. «Ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε το Πεντάγωνο ήταν σε θέση να δώσουν πληροφορίες παρεμπιπτόντως», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι κάθε αλλαγή στην αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας «πρέπει οπωσδήποτε να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης».

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί αύριο, Τετάρτη, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

«Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία ανάμεσα στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το ζήτημα είναι σημαντικό για τη Συμμαχία», σχολίασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Χωρίς να σχολιάσει τις κατηγορίες που εξακόντισε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπεραμύνθηκε του αιτήματος για μια καλύτερη κατανομή του φορτίου των αμυντικών δαπανών. «Έχουμε δρόμο να διανύσουμε πριν φθάσουμε στο 2% του ΑΕΠ» το οποίο κάθε χώρα έχει δεσμευθεί να αφιερώσει στις αμυντικές δαπάνες της το 2024», υπογράμμισε.

Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ και οι επιθέσεις του εναντίον του Βερολίνου υπογράμμισαν τις εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους Ευρωπαίους συμμάχους της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Η Γερμανία χαρακτηρίστηκε πέντε φορές παραβατική», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης εξοργισμένος από τις κατηγορίες αυτές.

Τα αμερικανικά στρατεύματα σταθμεύουν στη Γερμανία από τα τέλη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά οι στρατιωτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν τους προσέδωσαν μια νέα σημασία.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Χάικο Μάας, ο Πολωνός ομόλογός του Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς τού εξέφρασε την υποστήριξή του: «Σε ό,τι μας αφορά, οι αμερικανικές δυνάμεις στη Γερμανία είναι χρήσιμες και για τη δική μας ασφάλεια. Θα θέλαμε αυτή η παρουσία στη Γερμανία να συνεχιστεί».

Tags: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣΓΕΡΜΑΝΙΑΗΠΑΤΡΑΜΠ

Related Posts

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αισιόδοξοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων Ζελένσκι και Μερτς – Συζητήσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας
ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ: Θα δημιουργήσει «αυτοματοποιημένη ζώνη» άμυνας στα σύνορα με τη Ρωσία, λέει γερμανός ταξίαρχος

24/01/2026 - 18:24
NATO
ΝΑΤΟ

«Η συνεργασία Ρωσίας και Κίνας στην Αρκτική προκαλεί ανησυχία στο NATO», λέει ο ανώτατος διοικητής της Συμμαχίας

22/01/2026 - 18:59
Γροιλανδία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρούτε: Το πλαίσιο συμφωνίας για τη Γροιλανδία σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει την ασφάλεια της Αρκτικής – Δανία: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διαπραγματευθεί εξ ονόματός μας

22/01/2026 - 13:07

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες – Πιο έντονα τα φαινόμενα στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1996 ελικόπτερο του ΠΝ καταπέφτει στην περιοχή των Ιμίων – Κορυφώνεται η κρίση

Τουρκικές πηγές για NAVTEX: «Δεν θέλουμε ένταση στο Αιγαίο, αλλά δεν έχει αλλάξει η θέση μας»

Μητσοτάκης για αμυντικές δαπάνες: «Είναι πάνω από το 3% του ΑΕΠ μας, γιατί πρέπει να είμαστε ασφαλείς»

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη απειλή στον κόσμο για την πυρηνική ασφάλεια»

F-16: Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υπέγραψε σύμβαση 235 εκατομμυρίων δολαρίων για τη συντήρηση των μαχητικών της Ουκρανίας

Συνεχίζει τις απειλές στο Ιράν ο Τραμπ: «Μια μεγάλη αρμάδα κατευθύνεται προς τα εκεί – Θα δούμε τι θα γίνει αν δεν κάνουν συμφωνία»

Ισραήλ: Στελέχη του στρατού παραδέχθηκαν ότι οι νεκροί στη Γάζα είναι περίπου 70.000

Top News

Καιρός: Έρχεται «επικίνδυνη» κακοκαιρία με καταιγίδες σε όλη τη χώρα και δυνατό πέρασμα από την Αττική

Μπέσσυ Αργυράκη - Λευτέρης Νικόλιζας: «Κόρναρε, με παίρνει τηλέφωνο, άρχισε να κλαίει και να χτυπιέται»

Η Εριέττα Κούρκουλου συγκινεί για τον πατέρα της Νίκο Κούρκουλο που «έφυγε» πριν από 19 χρόνια

Ο Επστάιν «έδωσε» τον Μπιλ Γκέιτς σε email του: «Κόλλησε ΣΜΝ και έψαχνε αντιβιοτικά για τη Μελίντα», έγραφε

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert