OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΜΙΣΘΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Όλο το σχέδιο για τις ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία

20/06/2020 - 10:53
ο
Share on FacebookShare on Twitter

Tον Ιούλιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών η νομοθετική διάταξη για την έκτακτη ρύθμιση, με βάση την οποία όλοι οι πληττόμενοι από την πανδημία του κορονοϊού θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες δόσεις με επιτόκιο που θα κυμαίνεται στο επίπεδο του 2,5%.

Στη νομοθετική διάταξη θα περιλαμβάνεται και το νέο πλαίσιο αυξημένων δόσεων για την εξόφληση του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και του ΕΝΦΙΑ καθώς και η έκπτωση φόρου 2% στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.

Η ρύθμιση των 12 άτοκων ή 24 χαμηλότοκων μηνιαίων δόσεων αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1.1.2021 και θα αφορά όλες τις οφειλές που ανεστάλησαν από τον Μάρτιο, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού. Πρόκειται για οφειλές που υπερβαίνουν συνολικά τα 3 δισ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη και το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που δεν πληρώθηκε, οι οποίες επίσης θα μπορούν να τακτοποιηθούν σε 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες δόσεις.

Οι οφειλές αυτές, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών έχουν παγώσει έως και τον Οκτώβριο και αναμένεται να παραμείνουν παγωμένες μέχρι το τέλος του έτους πριν ξεκινήσει η νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την τακτοποίησή τους.

Έτσι με βάση τη ρύθμιση οι «παγωμένες» οφειλές του κορονοϊού θα μπορούν να «απλωθούν» μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 ή του 2022 ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί από τους πληττόμενους.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών:

1. Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν όσοι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει ότι περιλαμβάνονται:

– Επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή.

– Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και υπάγονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

– Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης.

– Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

2. Οι οφειλές που θα μπορούν να ρυθμιστούν είναι όλες οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληξε από 11 Μαρτίου 2020 έως και την 31 Μαϊου 2020 και οι οποίες έχουν ανασταλεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Ειδικά για εργαζόμενους πληττόμενων επιχειρήσεων και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια η 4μηνη αναστολή ισχύει και για τις οφειλές Ιουνίου. Η ρύθμιση αφορά και τις δόσεις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

4. Το επιτόκιο στην περίπτωση επιλογής των 24 δόσεων θα κυμαίνεται στο 2,5% και έτσι θα είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης οφειλών που ισχύει σήμερα.

6. Η υπαγωγή στη ρύθμιση αναμένεται να γίνει μέσω υποβολής αίτησης σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έως τις αρχές του 2021.

Στο μεταξύ θα έχει τεθεί σε εφαρμογή και το νέο ευνοϊκότερο πλαίσιο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσεις. Στις 31 Ιουλίου λήγει μαζί με την προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (που παρατάθηκε) και η πρώτη δόση για την καταβολή του φόρου εισοδήματος, ενώ η τελευταία, 8η δόση, λήγει στις 26 Φεβρουαρίου 2021. Σε οτι αφορά τον ΕΝΦΙΑ η πρώτη δόση καταβολής του λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία, 6η δόση επίσης στις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΕΝΦΙΑΕΦΟΡΙΑΚΟΡΟΝΟΙΟΣΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ

Related Posts

ΥΠΕΘΑ - υπαξιωματικοί
ΜΙΣΘΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Το ΥΠΕΘΑ απαντά στις επικρίσεις: Σημαντικές αυξήσεις για τα στελέχη των ΕΔ με το νέο μισθολόγιο – Αναλυτικά παραδείγματα

14/12/2025 - 09:13
συντάξεις
ΜΙΣΘΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

e-ΕΦΚΑ: Αυτές είναι οι ημερομηνίες πληρωμής στις συντάξεις Ιανουαρίου 2026

12/12/2025 - 13:17
e-ΕΦΚΑ
ΜΙΣΘΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών από την 1η έως την 5η Δεκεμβρίου

29/11/2025 - 17:21

Διαβάστε Επίσης

Μερτς: «Να μην γίνουμε έρμαιο των μεγάλων δυνάμεων – Γερμανία και ΕΕ πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία»

Ισραήλ: O Νετανιάχου ενέκρινε συμφωνία-ρεκόρ με την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο

F-35: Ο Τραμπ πιέζει για την αγορά των stealth μαχητικών τον νέο Τσέχο πρωθυπουργό, που τα χαρακτήρισε «άχρηστα και υπερτιμημένα»

Ζελένσκι: «Η Ρωσία ετοιμάζεται για ακόμη έναν χρόνο πολέμου – Η Ουκρανία χρειάζεται υποστήριξη»

Γερμανία: Η Επιτροπή Προϋπολογισμού ενέκρινε 50 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς για την Bundeswehr

Η Πολωνία θα αρχίσει να παράγει νάρκες κατά προσωπικού για να τις τοποθετήσει στα ανατολικά της σύνορα

HUMVEE Hawkeye: Το Κόσοβο αγοράζει αμερικανικά πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς των 105 χιλιοστών

Διπλωματικές πηγές: Το πρώτο τρίμηνο του 2026 θα γίνει το ΑΣΣ με την Τουρκία

Top News

Ειρήνη Μαρινάκη: Το «τελευταίο αντίο» στην σπουδαία Πειραιώτισσα - Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών»

Νίκος Παππάς για την επίθεσή του στον δημοσιογράφο Νίκο Γιαννόπουλο: «Είχα λάθος αντίδραση στη δική του δράση - πρόκληση»

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Η ακρίβεια το Νο1 πρόβλημα των πολιτών - Απαισιοδοξία για το 2026 και προβάδισμα 16,1% για τη ΝΔ

Μαρία Σολωμού: «Είμαι μόνη μου, μπορεί να παντρευτώ εκεί στα 70, να δω πως είναι»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert