OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Βουλή: Εγκρίθηκε η συμφωνία Ελλάδας και Ισραήλ για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού και υπηρεσιών άμυνας

07/07/2020 - 15:14
Βουλή
Share on FacebookShare on Twitter

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου ‘Αμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προμήθεια Εξοπλισμού και Υπηρεσιών ‘Αμυνας». Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. «Παρών», δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πλήρη αντίθεση δήλωσαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 που καταψήφισαν.

Η κύρωση αυτής της συμφωνίας είναι μια επωφελής υπόθεση, είπε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και τόνισε ότι αντικατοπτρίζει τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών σε διμερές επίπεδο. Επισήμανε δε, ότι με την υπογραφή της συμφωνίας για τον East-Med, άνοιξε ένας δρόμος κοινών γεωπολιτικών συμφερόντων, ιδίως στο πεδίο της εκμετάλλευσης ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αυτό έχει αντίκτυπο και στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι πρόσφατα έγινε το ταξίδι του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής αποστολής στο Ισραήλ, όπου εκεί επιβεβαιώθηκαν τα μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στο πεδίο της άμυνας και της ασφάλειας. «Θα έλεγα, δώσαμε διαβεβαιώσεις για εντατικοποίηση των επαφών με ισραηλινές εταιρείες στον χώρο της παραγωγής αμυντικού υλικού, οι οποίες ενδιαφέρονται για συνέργειες και συνεργασία, ακόμα και με όρους συμπαραγωγής στην Ελλάδα, με ελληνικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, σε μια πλειάδα αμυντικού υλικού», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε πως αν δεν ήταν οι περιορισμοί λόγω του κορονοϊού, θα είχαν ήδη αρχίσει οι επισκέψεις των Ισραηλινών αξιωματούχων, των στελεχών των εταιρειών, στην Ελλάδα. «Θεωρώ δεδομένο ότι από τον επόμενο μήνα θα έχουμε μεγάλη κινητικότητα και συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, που τόνισε ότι σήμερα κακώς η συζήτηση αυτής της συμφωνίας εκτρέπεται σε μια εφ΄όλης της ύλης συζήτηση για το παλαιστινιακό, σχολίασε και τη στάση που είχε τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όταν ζήτησε την αναβολή της συζήτησης. «Η 1η/7, η

«αποφράς» ημέρα, που χρησιμοποιήθηκε ως πρόφαση για την αντίθεση σε αυτή τη συμφωνία, λόγω της εκπεφρασθείσας εξαγγελίας του πρωθυπουργού του Ισραήλ, για την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών στο Ισραήλ, πέρασε. Ερχόμαστε σήμερα, 7 Ιουλίου, δεν προσαρτήθηκε τίποτα μέχρι τώρα, απλά υπάρχει αυτή η εξαγγελία. Γνωρίζουμε ότι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ έχει να κάνει με κυβέρνηση συνεργασίας και υπάρχουν και άλλες απόψεις στο εσωτερικό της και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση της απόφασης για τις προσαρτήσεις», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Επιπλέον, χαρακτήρισε παράδοξη τη σημερινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ, διότι «είναι το κόμμα που ως κυβέρνηση είχε υπογράψει αυτή τη συμφωνία, το 2016».

«Η προσπάθεια της χώρας είναι να εντείνει τις διεθνείς συμμαχίες για να προασπίσει τα δικά της εθνικά συμφέροντα και το δικό της ρόλο στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι», είπε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Νωρίτερα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου, είχε πει ότι το κόμμα της, με αίσθημα ευθύνης, δηλώνει «παρών» στη συμφωνία διότι γίνονται, εκ μέρους του Ισραήλ, μονομερείς ενέργειες που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Είχε πάντως επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, είχε ακολουθήσει μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και στο πλαίσιο αυτής, είχε προετοιμάσει τη σύναψη της συμφωνίας αυτής. «Η συμφωνία που συζητάμε σήμερα ξεκίνησε στο πλαίσιο συνεργασίας της χώρας με το Ισραήλ για προμήθειες εξοπλισμού και υπηρεσιών άμυνας και έγινε στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και της κοινώς ωφέλειας των δύο χωρών», είπε η βουλευτής πρόσθεσε όμως ότι σήμερα η εξέλιξη των πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή, με τη δρομολόγηση της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης, ρίχνει τη σκιά της σε αυτή τη συζήτηση, διότι θα αυξήσει την ένταση και θα δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νικόλας Παπαναστάσης, που ανέφερε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την εμβάθυνση της στρατηγικής διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην άμυνα και την ενέργεια, με το κράτος του Ισραήλ που «για 53 χρόνια διατηρεί καθεστώς κατοχής επί των παλαιστινιακών εδαφών, ένα κράτος που φυλακίζει και δολοφονεί ακόμα και μικρά παιδιά, που ετοιμάζεται, με τις πλάτες των ΗΠΑ, να προσαρτήσει την κατεχόμενη παλαιστινιακή γη, κάνοντας κουρέλι ακόμη και ψηφίσματα του ΟΗΕ». Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως «οι μπίζνες που επαγγέλλονται οι συμφωνίες αυτές, τρέχουν μαζί με την πολεμική προπαρασκευή και είναι άρρηκτα δεμένες με την βία, τον πόλεμο και τον ξεριζωμό» και κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει να κοροϊδεύει, κρύβοντας ότι αυτές οι συμφωνίες που εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα, είναι το καλούπι για διευρυμένη εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου και δεν έχουν σχέση με τη διασφάλιση της ειρήνης».

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, είπε ότι και αυτή η αμυντική συμφωνίας Ελλάδας-Ισραήλ, είναι το αποτέλεσμα της στροφής που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική εξωτερική πολιτική, «στροφή που σημαίνει ανατροπή και πρωτοφανή περιφρόνηση των αρχών του διεθνούς δικαίου». Η βουλευτής υπογράμμισε ότι το Ισραήλ έχει καταλάβει παράνομα εδάφη της Παλαιστίνης και ετοιμάζεται να τα προσαρτήσει, «είναι ένα κράτος που λειτουργεί χωρίς Σύνταγμα και η πολιτική εξουσία, διαχρονικά, δεν δέχθηκε συνταγματικά όρια στην άσκηση της εξουσίας της, ένα κράτος που έχει πυρηνικά και δεν δέχεται έλεγχο γι΄αυτά, ένα κράτος που χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου κατά αμάχων, ένα κράτος που για συγκεκριμένους λόγους δεν οριοθέτησε τα σύνορά του». Κυρίως, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 επισήμανε, ότι «μια εξωτερική πολιτική χωρίς αρχές είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».

«Τη μεγάλη προσφορά την έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που αναβάθμισε σε σημείο κορυφαίο τις σχέσεις με το Ισραήλ, όπως και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, προσπαθώντας να εξοβελίσει τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Ο βουλευτής απευθύνθηκε και στην κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και τα κόμματα που στηρίζουν τη συμφωνία. «Είναι κατοχική δύναμη το κράτος του Ισραήλ, ναι ή όχι; Κατέχει μεγάλο μέρος των παλαιστινιακών εδαφών, ναι ή όχι; Δολοφονεί εδώ και τόσα χρόνια γυναίκες και μικρά παιδιά; Έχει χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους; Έχει αποκλείσει παράνομα τη Λωρίδα της Γάζας; Έχει βομβαρδίσει άμαχο πληθυσμό; Έχει ρίξει βόμβες φωσφόρου; Και δεν μιλάει κανένας! Και μας μιλάτε τώρα για δικαιοσύνη και κράτος που θα βοηθήσει την άμυνα της χώρας μας!», σχολίασε ο Θανάσης Παφίλης που χαρακτήρισε «κράτος δολοφόνο» το Ισραήλ και κράτος-αιχμή του δόρατος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ανέφερε ότι η ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου και της θέσης της χώρας και την εξυπηρέτηση των κυριαρχικών συμφερόντων. «Η θέση μας είναι σαφής. Απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ», είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας στις συζητήσεις με το Ισραήλ, πάντοτε έθετε και τη διάσταση των ελληνικών θέσεων για το σεβασμό στα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και στις αποφάσεις του ΟΗΕ, «αλλά δεν ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να κάνει οποιαδήποτε τέτοια νύξη, αν και πήγε στις παραμονές του χρονικού ορίου που έχει θέσει το Ισραήλ για την ενεργοποίηση της απόφασης προσάρτησης των παλαιστινιακών εδαφών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΑΜΥΝΑΑΜΥΝΤΙΚΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙΕΛΛΑΔΑΙΣΡΑΗΛΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ

Related Posts

F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: Χωρίς ραντάρ θα παραδίδονται από το φθινόπωρο τα stealth μαχητικά στις ΗΠΑ – Το πρόβλημα με το APG-85

25/03/2026 - 07:28
PULS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ώρα υπογραφών για τους PULS: Σε 18 μήνες τα ισραηλινά συστήματα στην Ελλάδα

25/03/2026 - 05:07
Black Hawk
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

UH-60MX Black Hawk: O αμερικανικός στρατός παρέλαβε το πρώτο ελικόπτερο που μπορεί να πετάξει και χωρίς πιλότο

24/03/2026 - 17:37

Διαβάστε Επίσης

Channel 12: Οι όροι – «κόκκινες γραμμές» του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν ειρωνεύεται τις ΗΠΑ: «Διαπραγματεύεστε με τους εαυτούς σας; Αποκαλείτε συμφωνία την αποτυχία σας

Το σχέδιο 15 σημείων των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου – Τι προβλέπει για Στενά του Ορμούζ και πυρηνικά όπλα

Ρούμπιο για 25η Μαρτίου: Επιδιώκουμε εμβάθυνση σχέσεων με την Ελλάδα για την κοινή ευημερία των λαών μας

Συντριβή C-130 στην Κολομβία: Στους 69 οι νεκροί – Αποκλείστηκε το σενάριο κατάρριψης από αντάρτες

Ιράν: Στην πυρηνική εγκατάσταση Μπουσέρ επιτέθηκαν ΗΠΑ και Ισραήλ – Αυτοσυγκράτηση, ζήτησε ο ΔΟΑΕ

Τραμπ για 25η Μαρτίου: Ελλάδα και ΗΠΑ είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένοι από την ιστορία, δοκιμασμένοι μέσα από αγώνες

Λίβανος: Νέοι φονικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ – Τουλάχιστον 9 νεκροί

Top News

Λευτέρης Σουλτάτος για Βάσω Λασκαράκη: Θα ήθελα να την έχω φίλη αλλά εκείνο το βράδυ με κοιτούσε κάπως περίεργα

Δημήτρης Αλεξανδρής: Το σκέφτομαι πολύ συχνά να γίνω ταξιτζής, θα μπορούσα να δουλεύω και φορτηγό

Λευτέρης Πανταζής για Κόνι Μεταξά: Τα ξαναβρήκαμε μετά από ένα διάστημα που οι σχέσεις μας ήταν δύσκολες

Ο Πασχάλης για το «στιγμιαίο λάθος» και το σχόλιο του Νίκου Συρίγου: Έχει παρατραβήξει το πράγμα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert