OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Όλοι οι μεγάλοι παίχτες ένα βήμα πριν το «all in» με τον Ερντογάν να «τζογάρει το πεπρωμένο του έθνους του»

22/07/2020 - 07:17
λιβύη
Share on FacebookShare on Twitter

Όλα δείχνουν πως οδεύουμε στο τέλος του μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου που ρημάζει τη Λιβύη κοντά μία δεκαετία. Οι συμμαχίες έχουν σχηματισθεί, οι στρατοί είναι στις θέσεις τους και η κατάσταση φαίνεται μη αναστρέψιμη.

«Τα πάντα κινούνται προς μια μαζική κλιμάκωση γύρω από την πόλη της Σύρτης» δήλωσε ο Tarek Megerisi, ειδικός αναλυτής και απεσταλμένος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στη χώρα της Αφρικής, στην Ahval, προσθέτοντας, «στη Τζούφρα και τη Σύρτη, εκεί θα κριθεί ο εμφύλιος».

Η Σύρτη και η ακτογραμμή μέχρι τη Βεγγάζη, που δίνει σε όποιον την κατακτήσει τον έλεγχο των υδρογονανθράκων της Λιβύης είναι όχι μόνο ο στόχος της Τουρκίας, αλλά και του συνόλου των δυνάμεων που συγκρούονται σε αυτόν τον πόλεμο δια αντιπροσώπων που διεξάγεται στη χώρα με τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εκεί συναντώνται και οι κόκκινες γραμμές Αιγύπτου και Γαλλίας, τις οποίες ο Ερντογάν πρέπει να παρακάμψει, με τη Ρωσία να δίνει στρατιωτικά το «παρών» χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της.

Η Τουρκία, σε αντίθεση με όσα συνέβησαν στη Συρία, έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με μεγάλους «παίχτες». Η «εισβολή» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, που η Γαλλία διατηρεί τεράστια συμφέροντα από την περίοδο της αποικιοκρατίας, ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά του Παρισιού, με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να δείχνει αποφασισμένος να δώσει τη μάχη κατά των τουρκικών επιδιώξεων τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ, κλιμακώνοντας σταδιακά τις προειδοποιήσεις και τις ενέργειές του. Δεδομένων των παραπάνω ο «πόλεμος» Παρισιού – Αγκυρας να εξελίσσεται σε πολιτικής επιβίωσης και γοήτρου για τον Μακρόν, με τη νίκη να εμφανίζεται ως μονόδρομος. Οι τελευταίοι στρατιωτικοί ελιγμοί επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

To γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle, το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Ευρώπης, ικανό να φέρει μέχρι και σαράντα (!) μαχητικά αεροσκάφη, βρίσκεται πάνοπλο στα ανοιχτά της Λιβύης.

Αλλά η Γαλλία δεν είναι το μόνο «αγκάθι» στις φιλοδοξίες του Ερντογάν. Χθες αργά το βράδυ το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό για την καταπολέμηση «εγκληματικών πολιτοφυλακών» και «ξένων τρομοκρατικών ομάδων» σε ένα «δυτικό μέτωπο» – σε μια καταφανή αναφορά στη δυτική γείτονα Λιβύη.

Όπως τονίζει η απόφαση, τα αιγυπτιακά στρατεύματα θα υπερασπιστούν την εθνική ασφάλεια.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε Αιγύπτιος αξιωματούχος, η Τουρκία «διακινδυνεύει το πεπρωμένο του έθνους της στη Λιβύη», με τον Ερντογάν να τζογάρει σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει…

Το χρονικό μέχρι σήμερα

Από το 2015, οι δύο αντίπαλες φατρίες και κυβερνήσεις στην Ανατολή και τη Δύση μάχονται για τον έλεγχο της Λιβύης. Η Τουρκία και το Κατάρ υποστηρίζουν το GNA που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Σάρατζ, ο οποίος πολεμά τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Αίγυπτο.

Τον Απρίλιο του 2019, ο Χάφταρ ξεκίνησε μια μεγάλη κλίμακας εκστρατεία καταλαμβάνοντας αρκετά εδάφη, μέχρι που οι ενισχύσει τους Ερντογάν βοήθησαν τον στρατό του GNA να ανατρέψει τα δεδομένα. Από τότε η Λιβύη έχει πάρει από τη Συρία τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολεμικό «θέατρο», με τα διεθνή βλέμματα να είναι στραμμένα στη χώρα της Βορείου Αφρικής.

 

Tags: ΑΙΓΥΠΤΟΣΓΑΛΛΙΑΕΜΦΥΛΙΟΣΛΙΒΥΗΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Αρμενία - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Αρμενία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

09/02/2026 - 21:42
Ισραήλ - Δυτική Όχθη
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ παίρνει μέτρα για να ενισχύσει τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη – Αντιδρούν μουσουλμανικές χώρες

09/02/2026 - 19:11
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πιέζουν το Ποκρόφσκ, εκμεταλλευόμενοι την «ανεπαρκή» αεράμυνα

09/02/2026 - 18:13

Διαβάστε Επίσης

NATO: Οι ΗΠΑ παραδίδουν στους Ευρωπαίους δύο επιχειρησιακά στρατηγεία και αναλαμβάνουν την ενιαία ναυτική διοίκηση

ΗΠΑ και Αρμενία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

Με ΝΟΤΑΜ και NAVTEX η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν

Η Ταϊβάν αγοράζει 10 νέα C-130J αντί να αναβαθμίσει τα παλαιότερα C-130H, λόγω κόστους

Το Ισραήλ παίρνει μέτρα για να ενισχύσει τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη – Αντιδρούν μουσουλμανικές χώρες

Σε πολυεθνική και όχι σε κρατικές αρχές η διαρροή πληροφοριών, ισχυρίζεται ο Σμήναρχος – Η κινεζική τακτική του reverse engineering

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πιέζουν το Ποκρόφσκ, εκμεταλλευόμενοι την «ανεπαρκή» αεράμυνα

ΗΠΑ: «Κυνήγησαν» πλοίο από την Καραϊβική ως τον Ινδικό πριν το καταλάβουν – Είχε παραβιάσει την καραντίνα [vid]

Top News

Η Αλεξάνδρα Νίκα είναι έγκυος ξανά: Το συγκινητικό βίντεο με τον Κωνσταντίνο Αργυρό και τον γιο τους Βασίλη

Ιωάννα Τούνη: «Νομίζω μου αξίζει να πάω μια φορά ταξίδι χωρίς να πληρώνω εγώ»

Σμαραγδής σε Στάνκογλου: «Αυτό το κλίμα είναι η αριστερά, δε θέλουν να πιστέψουν ότι η ταινία Καποδίστριας είχε επιτυχία»

«Στίβεν» το όνομα του Κινέζου πράκτορα που στρατολόγησε τον 54χρονο κατάσκοπο σμήναρχο - Έδιναν «ραντεβού» σε εστιατόριο του Πειραιά

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert