OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

Εκθέτοντας τη «συμμαχία»: Τουρκικά μέσα παίρνουν το μέρος της Ρωσίας σε εναέριο περιστατικό με τις ΗΠΑ

30/08/2020 - 17:09
Ερντογάν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο θαυμασμός του Αμερικανού προέδρου στον Τούρκο ομόλογό του είναι γνωστός, ο Ερντογάν όμως δείχνει να μην μοιράζεται τα ίδια συναισθήματα. Τα φιλικώς προσκείμενα προς την κυβέρνηση Μέσα παρουσιάζουν ένα περιστατικό πάνω από τη Βαλτική με τρόπο που εκθέτει τις ΗΠΑ, αλλά πάνω από όλα το ΝΑΤΟ.

Ρωσικά αεροσκάφη αναχαιτίζουν συχνά αμερικανικά βομβαρδιστικά -και όχι μόνο- πάνω από τα διεθνή ύδατα της Μαύρης και της Βαλτικής Θάλασσας με την κατάσταση να κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα. Οι αναχαιτίσεις ρωσικών αεροπλάνων κοντά στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ πλησιάσαν τις 300 το 2019 και όλα δείχνουν ότι το 2020 θα είναι πολλές περισσότερες, ανέφερε το Radio Free Europe / Radio Liberty, επικαλούμενο έναν ανώνυμο αξιωματούχο της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Ο τρόπος μετάδοσης της είδησης όμως από τα τουρκικά μέσα έχει σημασία:

Messaging: See which side Turkey’s pro-government media takes in US-Russia aerial drama…it takes Russia’s side. No surprise…just Ankara’s regime should stop talking about «our NATO ally» when quietly it backs Russia openly from S-400s to media. pic.twitter.com/H5aeg8GWWH

— Seth Frantzman (@sfrantzman) August 30, 2020

Για πρώτη ίσως φορά η Τουρκία, με τη στάση της, δείχνει να μην έχει τόσο ανάγκη την Αμερική, όσο η Αμερική την Τουρκία.

Το βράδυ της Τετάρτης 26 Αυγούστου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος και ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες. Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στον Αμερικανό πρόεδρο από κρυπτογραφημένη τηλεφωνική συσκευή της αμερικανικής πρεσβείας.

Τηλεφωνική επικοινωνία, όμως, είχε και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πρόεδρος Τραμπ. Οι δύο τους συζήτησαν για διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της τουρκικής προεδρίας, ενώ ο Ερντογάν τόνισε στον Τραμπ πως δεν είναι η Τουρκία που προκαλεί αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Αργότερα ο Τραμπ ξανακάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η εικόνα του πλανητάρχη ως διαμεσολαβητή του Ερντογάν δεν τον κολακεύει, ιδιαίτερα όταν η απόφαση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των S-400 αργεί χωρίς δικαιολογία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να υποβάλει ένα έγγραφο με τις επιλογές που έχει στη διάθεσή του, και να καταγράφει τις κυρώσεις που έχει επιλέξει και με ποια σειρά θα επιβληθούν. Αυτή είναι η διαδικασία, αν πραγματικά οι Αμερικανοί επιθυμούν να πιέσουν τον Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Αμερικής δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο. Απλά να ζητήσει από τον κ. Πομπέο και το Κογκρέσο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, κάτι το οποίο αγνοεί επιδεικτικά.

Η αδυναμία του Τραμπ να χειριστεί τον Ερντογάν, τον οποίο έχει αποκαλέσει «μεγάλο διπλωμάτη» και η ανάγκη του Ερντογάν για σύμπλευση με τη Ρωσία εκθέτουν το ΝΑΤΟ ανεπανόρθωτα.

Ο Μπόλτον στο βιβλίο του «έκαιγε» τον Τραμπ λέγοντας ότι «δεν είχα ξαναδεί πρόεδρο να υπόσχεται τέτοια πράγματα σε άλλον ηγέτη». Ίσως να έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για τον Ερντογάν ο οποίος θα κρατήσει τον Τραμπ δέσμιο στα λόγια του.

Tags: ΒΑΛΤΙΚΗΗΠΑΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑΡΩΣΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ρούτε - Ζελένσκι
ΝΑΤΟ

Στο Κίεβο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Ρούτε για συνάντηση με τον Ζελένσκι

03/02/2026 - 11:55
Πόλεμος στην Ουκρανία: Αισιόδοξοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων Ζελένσκι και Μερτς – Συζητήσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας
ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ: Θα δημιουργήσει «αυτοματοποιημένη ζώνη» άμυνας στα σύνορα με τη Ρωσία, λέει γερμανός ταξίαρχος

24/01/2026 - 18:24
NATO
ΝΑΤΟ

«Η συνεργασία Ρωσίας και Κίνας στην Αρκτική προκαλεί ανησυχία στο NATO», λέει ο ανώτατος διοικητής της Συμμαχίας

22/01/2026 - 18:59

Διαβάστε Επίσης

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα: Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Ουκρανία και Ιράν στη ατζέντα

Ζελένσκι: Νόμιμοι στόχοι οι ρωσικές ενεργειακές υποδομές – Χρηματοδοτούν την παραγωγή όπλων

Με QR κωδικούς έστελνε ο Σμήναρχος τα απόρρητα δεδομένα στην Κίνα σε «deals» χιλιάδων ευρώ

Πολεμική Αεροπορία: «Άνοιξε τις πύλες» της στη νέα γενιά με προσομοιωτές F-16, F-35 και VR [pics]

Χαμάς: «Δεν αφοπλιζόμαστε, δεν δεχόμαστε ξένη κυριαρχία – Όσο υπάρχει κατοχή, υπάρχει αντίσταση»

Ζελένσκι κατά Ρωσίας: Εκτόξευσαν 2.000 drones, 1.200 βόμβες και 116 πυραύλους παράλληλα με τις ειρηνευτικές συνομιλίες

FSB: Συνελήφθη ο κύριος ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας του αντιστράτηγου Αλεξέγεφ [vid]

Ιράν σε ΗΠΑ: «Δεν εγκαταλείπουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου ακόμα και αν μας επιβληθεί πόλεμος»

Top News

Η Ιωάννα Τούνη βρήκε τον παράδεισο στη Σαουδική Αραβία και δηλώνει high society από το Νέο Πετρίτσι Σερρών

Λούκας Γιώρκας: Βίωσα κρίσεις πανικού, όχι όμως στην Eurovision, έδινα μάχη να ανέβω στη σκηνή

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Στο νοσοκομείο ΚΑΤ μετά από ατύχημα - Χειρουργήθηκε στα χέρια

Γιώργος Καπουτζίδης: Για την Eurovision έχω πει και στα κορίτσια να τα πάμε καλά φέτος για να μας πάρουν και του χρόνου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert