OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Φαροφύλακας της Στρογγύλης: Οι Τούρκοι να κάτσουν στ’ αυγά τους!

20/10/2020 - 13:40
Στρογγύλη
Share on FacebookShare on Twitter

Όσο το Oruc Reis κινείται απειλητικά στις θαλάσσιες ζώνες του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης και συγκεκριμένα ανάμεσα στο Καστελλόριζο και την Στρογγύλη, το newsit.gr με την βοήθεια του συνταξιούχου φαροφύλακα Νικήτα Σαμψάκου πραγματοποιεί ένα “ταξίδι” πάνω στην βραχονησίδα, που αποτελεί το ανατολικότερο τμήμα της ελληνικής γης.

Όπως αναφέρει, από το 1975 που πρώτος πάτησε το πόδι του στο νησί μέχρι και το 2006 φυλούσε Θερμοπύλες, καθώς η Στρογγύλη βρίσκεται μια ανάσα μακριά από τα Τουρκικά παράλια.

«Το νησάκι είναι νοτιοανατολικά κοντά στην Τουρκία, ενώ απέναντι έχει ένα ακόμα νησί που το λένε Δασειά. Φόβο δεν είχαμε όσο έμεινα επάνω, όμως θυμάμαι έντονα τις δύσκολες μέρες του πολέμου στο Ιράκ το 1991, όπου έβγαιναν τότε οι πρόσφυγες. Τα πράγματα τώρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν έχουν αγριέψει και με τις ορέξεις που φαίνεται να έχει», αναφέρει.

«Όσο υπάρχω και μπορώ θα πηγαίνω γιατί το έχω αγαπήσει το νησί. Ακόμα και όταν παντρεύτηκα γαμήλιο ταξίδι στην Στρογγύλη πήγα την γυναίκα μου»

Και προσθέτει: «Από το Καστελόριζο η Στρογγύλη είναι μια απόσταση κοντά στα 4 μίλια. Μπορεί να είμαι συνταξιούχος πια αλλά εξακολουθώ και πηγαίνω γιατί έχω τα ζώα μου εκεί. Επισκέπτομαι το νησί κάθε δέκα μέρες. Όσο υπάρχω και μπορώ θα πηγαίνω γιατί το έχω αγαπήσει το νησί. Ακόμα και όταν παντρεύτηκα γαμήλιο ταξίδι στην Στρογγύλη πήγα την γυναίκα μου».

Αναμνήσεις μια ζωής

«Μπορεί να έχω φύγει εδώ και 14 χρόνια από την Στρογγύλη, ωστόσο οι αναμνήσεις εξακολουθούν να είναι χαραγμένες στο μυαλό μου. Η ζωή σίγουρα ήταν μονότονη, όμως έχω πολλά να θυμάμαι. Ήμασταν δυο και τρία άτομα επάνω και είχαμε την ευθύνη να ανάβουμε και να σβήνουμε τον φάρο. Σήμερα στο νησί υπάρχει φαροφύλακας νεότερης γενιάς. Τώρα υπάρχουν τα πάντα στο νησάκι. Όταν πήγα εγώ δεν υπήρχε τίποτα. Πριν το 1987 που ο φάρος έγινε αυτόματος η ζωή ήταν δύσκολη. Πάνω εκεί ζυμώναμε ψωμί, τρώγαμε όλα εκεί τα κάναμε».

Από το σύμπλεγμα των νησιών κάποια είναι Τουρκικά

«Είναι ένα σύμπλεγμα νησιών από τα οποία κάποια είναι Ελληνικά και κάποια ανήκουν στην Τουρκία. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα έχουμε φασαρίες και πως όλα είναι στο πλαίσιο της Τουρκικής προκλητικότητας. Ο κόσμος δεν φοβάται έχουμε ησυχία μέχρι και σήμερα, οι Τούρκοι να καθίσουν στ’ αυγά τους και να μην θέλουν φασαρίες».

Ατελείωτες βάρδιες μοναξιάς

«Τον φάρο τον έφτιαξαν οι Γάλλοι το 1916 και υπάρχει ένα σπίτι εκεί με τρία δωμάτια, κουζίνα, αποθήκες, φούρνο τα πάντα. Εκεί έμεινα από το 1975 μέχρι το 2006. Κάναμε βάρδιες καθόμασταν κάθε φορά 15 με 20 μέρες και μετά για 10 μέρες ήμασταν εκτός. Πηγαίναμε και ερχόμασταν», λέει.

«Η αγάπη για την πατρίδα ήταν, είναι και θα είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και τα δύσκολα γίνονται εύκολα».

Και καταλήγει: «Η περίμετρος του νησιού είναι περίπου δυο χιλιόμετρα. Με το κάθισμα του ήλιου ο φάρος έπρεπε ν’ ανάψει και με την ανατολή να σβήσει. Τώρα όμως είναι αυτόματος γιατί πριν το 1987 ήταν πετρελαιοκίνητος. Τότε κάναμε κανονικές βάρδιες 6 απόγευμα με 12 βράδυ και 12 βράδυ με 6 το πρωί, ήταν δύσκολα. Η αγάπη όμως για την πατρίδα ήταν, είναι και θα είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και τα δύσκολα γίνονται εύκολα».

Πηγή: Newsit.gr / Θάνος Μακρογαμβράκης

Tags: ORUC REISΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΣΤΡΟΓΓΥΛΗΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

αμυντική βιομηχανία
ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνική αμυντική βιομηχανία: Αναβάθμιση μέσω επενδύσεων και στρατηγικών συνεργασιών

04/04/2026 - 10:36
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Άστατος με νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες

04/04/2026 - 07:29
Ευάγγελος Τουρνάς
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ευάγγελος Τουρνάς νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας

03/04/2026 - 12:51

Διαβάστε Επίσης

Ελληνική αμυντική βιομηχανία: Αναβάθμιση μέσω επενδύσεων και στρατηγικών συνεργασιών

Λίβανος: Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό μετά την καταστροφή ακόμη μιας γέφυρας

«Να κρυφτείς, να εξασφαλίσεις νερό…»: Βετεράνος της USAF περιγράφει τι πρέπει να κάνει ένας πιλότος αν καταρριφθεί το αεροσκάφος του

Ζαπορίζια: Ουκρανική επίθεση προκάλεσε διακοπή ηλεκτροδότησης σε περιοχές της περιφέρειας

Εκσυγχρονισμός F-16 Block 50: Η LOR θέτει σε τροχιά εκτέλεσης το πρόγραμμα των 1,05 δισ. και οδηγεί στα 120 Viper

Ιράν: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης

Κατέρριψαν και A-10 Warthog οι Ιρανοί – Αγωνία για την τύχη του πιλότου του F-15E

Τραμπ: Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσω εάν πάθει κακό ο πιλότος του F-15

Top News

Πατάτες και μελιτζάνες τουρλού, ντοματόσουπα αλάδωτη με κριθαράκι και γαρίδες βραστές, στο μενού της Μεγάλης Εβδομάδας

Με τρεις λέξεις ο Τραμπ «τελείωσε» την Μπόντι: Ήθελε κομψή έξοδο, αλλά εκείνος την πρόλαβε

Γέννησε η Κατερίνα Καινούργιου, έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι

Σε ισχύ το εορταστικό ωράριο Πάσχα - Αύξηση τιμών έως 15% στο πασχαλινό τραπέζι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert