OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Νέα εκδοχή για τη δολοφονία του επιστήμονα – «Δέχθηκε πυρά από ελεγχόμενο από δορυφόρο πολυβόλο»

07/12/2020 - 14:31
Ιράν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο φόνος του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν, τον περασμένο μήνα, πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως με τεχνητή νοημοσύνη και ένα πολυβόλο εξοπλισμένο με «ελεγχόμενο από δορυφόρο έξυπνο σύστημα», δήλωσε υψηλόβαθμος Ιρανός στρατιωτικός διοικητής, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Το Ιράν έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ο οποίος θεωρούνταν από δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ο εγκέφαλος του μυστικού ιρανικού προγράμματος για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Η Τεχεράνη αρνείται επίμονα πως επιδιώκει να αναπτύξει τέτοια όπλα.

Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε αρνηθεί την ευθύνη για τον φόνο, όμως στο παρελθόν έχει παραδεχθεί πως διεξήγε μυστικές επιχειρήσεις συγκέντρωσης πληροφοριών κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει δώσει αντιφατικές λεπτομέρειες για τον θάνατο του Φαχριζαντέχ στις 27 Νοεμβρίου σε ενέδρα που είχε στηθεί στο αυτοκίνητό του κοντά στην Τεχεράνη.

«Κανένας τρομοκράτης δεν ήταν παρών στο πεδίο … Ο μάρτυρας Φαχριζαντέχ οδηγούσε όταν ένα όπλο, το οποίο χρησιμοποιούσε μια προηγμένη κάμερα, εστίασε πάνω του», δήλωσε ο Αλί Φανταβί, υποδιοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, στη διάρκεια τελετής χθες, Κυριακή, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο Tasnim.

«Το πολυβόλο ήταν τοποθετημένο πάνω σ’ ένα ημιφορτηγό και ελεγχόταν από δορυφόρο», πρόσθεσε.

Ο Φανταβί έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως βρήκαν «στοιχεία για τους δολοφόνους», αν και δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει οποιεσδήποτε συλλήψεις. Λίγο μετά τον φόνο του Φαχριζαντέχ, αυτόπτες μάρτυρες είπαν στην κρατική τηλεόραση πως ένα φορτηγό είχε εκραγεί και στη συνέχεια ομάδα ενόπλων είχε ανοίξει πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του.

Δείτε ακόμη Ροχανί σε Ερντογάν: «Ξέρουμε ποιος σκότωσε τον πυρηνικό επιστήμονα»

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αλί Σαμχανί, Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, δήλωσε πως ο φόνος πραγματοποιήθηκε με «ηλεκτρονικές συσκευές» και χωρίς ανθρώπους επί του πεδίου.

Εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι είχαν πει την περασμένη εβδομάδα στο Ρόιτερς πως ο φόνος του Φαχριζαντέχ εξέθεσε κενά στην ασφάλεια που δείχνουν πως μπορεί να υπήρξε διείσδυση στις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας και πως η Ισλαμική Δημοκρατία είναι ευάλωτη σε περαιτέρω επιθέσεις.

«Δεκατρείς πυροβολισμοί ρίχτηκαν εναντίον του μάρτυρα Φαχριζαντέχ με ένα πολυβόλο ελεγχόμενο από δορυφόρο … Στη διάρκεια της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκαν τεχνητή νοημοσύνη και τεχνικές αναγνώρισης προσώπου», δήλωσε ο Φανταβί. «Η γυναίκα του, η οποία καθόταν σε απόσταση 25 εκατοστών απ’ αυτόν στο ίδιο αυτοκίνητο, δεν τραυματίσθηκε».

Ο Φαχριζαντέχ, για τον οποίο το Ισραήλ είχε δηλώσει πως ήταν από τους πρωταγωνιστές της συνεχιζόμενης προσπάθειας του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ήταν ο πέμπτος ιρανός πυρηνικός επιστήμονας, που σκοτώθηκε σε στοχευμενη επίθεση από το 2010 μέσα στο Ιράν, και ο δεύτερος υψηλόβαθμος ιρανός αξιωματούχος που δολοφονήθηκε μέσα στο 2020.

Ο διοικητής της επίλεκτης Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί σκοτώθηκε τον Ιανουάριο σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροπλάνου στο Ιράκ. Η Τεχεράνη απάντησε εκτοξεύοντας πυραύλους εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών στόχων στο Ιράκ.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΙΡΑΝΤΕΧΕΡΑΝΗΦΑΧΡΙΖΑΝΤΕΧ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ διαβεβαιώνει πως η κατάπαυση του πυρός με το Ιράν παραμένει σε ισχύ – «Έπαιξαν, τους εξολοθρεύσαμε»

08/05/2026 - 05:25
ΗΠΑ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ έπληξαν το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς και το νησί Κεσμ μετά από επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικά αντιτορπιλικά

08/05/2026 - 05:19
ΗΠΑ - Ορμούζ
ΚΟΣΜΟΣ

WSJ: Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ επιτρέπουν ξανά την χρήση των βάσεών τους από τις ΗΠΑ – Επανέναρξη του «Project Freedom»;

07/05/2026 - 22:05

Διαβάστε Επίσης

Ο Τραμπ διαβεβαιώνει πως η κατάπαυση του πυρός με το Ιράν παραμένει σε ισχύ – «Έπαιξαν, τους εξολοθρεύσαμε»

Οι ΗΠΑ έπληξαν το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς και το νησί Κεσμ μετά από επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικά αντιτορπιλικά

Το σχέδιο για την υποστήριξη των Chinook: Οι διαπραγματεύσεις με την Boeing, το Outsourcing και οι αυξημένες διαθεσιμότητες

Καιρός σήμερα: Αυξημένες νεφώσεις, αφρικανική σκόνη και πιθανές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1945 η Ναζιστική Γερμανία παραδίδεται – Ημέρα της Νίκης

Τάσος Ροζολής: Πρόταση για μόνιμη κυβερνητική δομή αμυντικής βιομηχανίας και κατοχύρωση του 25% εγχώριας συμμετοχής

WSJ: Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ επιτρέπουν ξανά την χρήση των βάσεών τους από τις ΗΠΑ – Επανέναρξη του «Project Freedom»;

Ιταλία: Η Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης

Top News

Η θρυλική Μπόνι Τάιλερ σε τεχνητό κώμα μετά από επείγουσα χειρουργική επέμβαση

Η Βάσω Λασκαράκη και ο Λευτέρης Σουλτάτος full in love και στο Μαϊάμι - Η νέα πόζα από το πρόσφατο ταξίδι τους

Δάφνη Καραβοκύρη: Νόσησα με νευρική ανορεξία στα 15 μου επειδή χώριζαν οι γονείς μου

Ο Αλέξης Παπαχελάς αποχαιρέτισε τη Σία Κοσιώνη στον «αέρα» του ΣΚΑΪ: «Εις το επανιδείν» - Τι απάντησε η δημοσιογράφος

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert