OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

ΥΕΘΑ: Να πώς καταλήξαμε για το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων στην Καλαμάτα

09/02/2021 - 12:02
Καλάμάτα - Κέντρο Εκπαίδευσης Πτήσεων
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στην χρονική σειρά των γεγονότων που οδήγησαν στην απόφαση για την επιλογή της ισραηλινής ELBIT έναντι της καναδικής εταιρείας CAE για την «Δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα»(ΔΕΚ), «που αποτελεί στόχο μεταξύ άλλων της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), καθώς εκτιμάται ότι θα συνδράμει στον εκσυγχρονισμό της παρεχόμενης πτητικής εκπαίδευσης», αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Φραγγίδης με θέμα «Εκπαιδευτικό Κέντρο Αεροπορίας στην Καλαμάτα».

Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε τα ακόλουθα:

«Για την υλοποίηση του ανωτέρω επιχειρησιακού στόχου, λαμβάνοντας υπόψη την πολυδιάστατη φύση του εγχειρήματος, συντάχθηκε «Μελέτη Ολοκληρωμένης Πρότασης Υποπρογράμματος (ΜΟΠΥΠ)», με τίτλο «Δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 ΠΕΑ»(ΔΕΚ).

Στην εν λόγω μελέτη, η οποία εγκρίθηκε από το ΣΑΓΕ(Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων) με την υπ’ αριθ.55/2017 γνωμάτευσή του, εξετάστηκαν, η υλοποίηση της εκπαίδευσης σε κέντρα εκπαίδευσης εξωτερικού, η προμήθεια νέου αεροσκάφους (Α/Φ) προκεχωρημένου – επιχειρησιακού σταδίου, η προμήθεια μεταχειρισμένου Α/Φ προκεχωρημένου – επιχειρησιακού σταδίου, καθώς επίσης και η περίπτωση χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Δείτε ακόμη: Με διθυραμβικούς τόνους το Ισραήλ ανακοίνωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα για τη Σχολή πτήσεων

Από τα προεκτεθέντα καταδείχτηκε ότι, ως πλέον συμφέρουσα λύση για την κάλυψη των απαιτήσεων της ΠΑ και τη δημιουργία ΔΕΚ, ήταν η διατήρηση του Α/ΦΤ-6 και η χρηματοδοτική μίσθωση Α/Φ, προς αντικατάσταση του Α/Φ Τ-2C/Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο (ΑΑΣ) με την υπ’αριθ.45/2018 απόφασή του ενέκρινε τις επιχειρησιακές και τεχνικές απαιτήσεις, για τη δημιουργία ΔΕΚ στην Καλαμάτα και εν συνεχεία, ξεκίνησαν οι διερευνητικές ενέργειες και η διαβούλευση επί πρότασης που κατατέθηκε από την εταιρεία Canadian Aviation Electronics(CAE), το κόστος της οποίας ανερχόταν σε περίπου 1,822 δισ. ευρώ για χρονικό διάστημα είκοσι ετών».

«Το υπόψη υποπρόγραμμα, με σκοπό τη σύναψη Διακρατικής Συμφωνίας με τον Καναδά, ουδέποτε ενεργοποιήθηκε και ως εκ τούτου, το Συμβούλιο Άμυνας(ΣΑΜ) με την υπ’ αριθ. 1/2019 απόφασή του(σ.σ. οι ερωτώντες βουλευτές αναφέρουν τον Ιανουάριο του 2019), ενέκρινε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη του ως άνω σκοπού, καθώς και τη διερεύνηση των άλλων προσφορών από την ΠΑ», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «με την υπ’ αριθ. 185/2020 απόφαση του ΑΑΣ, εγκρίθηκε η διαμόρφωση των ανωτέρω επιχειρησιακών και τεχνικών απαιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση στην εκπαίδευση των νέων Ιπταμένων. Επιπροσθέτως, εξετάστηκαν μεταξύ άλλων και η περίπτωση προμήθειας νέου εκπαιδευτικού Α/Φ για την αντικατάσταση του Α/Φ Τ-2, η οποία απορρίφθηκε, ως μη συμφέρουσα, καθώς θα απαιτούσε σημαντική επένδυση αρχικού κεφαλαίου και μεγάλο χρόνο υλοποίησης.

Τέλος, περαιτέρω στοιχεία δεν δύνανται να αποδεσμευθούν μέσω της παρούσας διαδικασίας λόγω υψηλής διαβάθμισης. *(Σε κάθε περίπτωση, στην Επιτροπή εξοπλιστικής της Βουλής δόθηκαν όλες οι απαραίτητες απαντήσεις που ετέθησαν από τους συμμετέχοντες βουλευτές, από τον κ. ΥΕΘΑ σε πολύωρη συζήτηση)», κατέληξε στην γραπτή απάντησή του.

Tags: ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΤΗΣΕΩΝΙΣΡΑΗΛΚΑΛΑΜΑΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Related Posts

Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας από την Κέρκυρα: Χρέος μας η διατήρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας

21/05/2026 - 16:00
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας για Τουρκία: Δεν πιστεύω στο αφήγημα των «ήρεμων νερών» – Θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας σε περίπτωση κρίσης [vid]

20/05/2026 - 20:35
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Στόχος της «Ατζέντας 2030» ένα σύγχρονο και ολιστικό σύστημα αποτροπής [vid]

20/05/2026 - 11:24

Διαβάστε Επίσης

Ο Αρχηγός ΓΕΑ διαψεύδει την απόσυρση των Patriot από την Κάρπαθο: «Δεν έχω πάρει τέτοια εντολή»

Ζελένσκι: Σχεδόν 150 χιλιάδες οι ρωσικές απώλειες από την αρχή του έτους – Μίλησε με Μερτς, Μακρόν και Στάρμερ

Η Γερμανία θα αγοράσει το 40% της KNDS και ζητά από την Γαλλία να μειώσει το μερίδιό της

Τουρκία: Πτώση σε μετοχές και λίρα μετά την δικαστική απόφαση για το CHP – Αντιδράσεις για το κλείσιμο του Πανεπιστημίου Bilgi

Ρωσία: Νεκροί και τραυματίες από ουκρανικό πλήγμα σε λύκειο του Λουγκάνσκ – «Τρομοκρατική επίθεση» το χαρακτηρίζει ο Πούτιν

Royal International Air Tattoo: Ακυρώθηκε η φετινή αεροπορική επίδειξη στην Βρετανία, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Ιράν: Καταριανοί διαπραγματευτές στην Τεχεράνη – Αναμένεται και ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν

Ουκρανία: «Εξαντλούνται» οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία υπό την αιγίδα των ΗΠΑ

Top News

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα - Δείτε αν είστε δικαιούχοι

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ για την ανάρρωση της Κέιτ Μίντλετον από τον καρκίνο: «Η οικογένειά μας δεν θα άντεχε χωρίς εκείνη»

Ενοχλημένος ο Κοργιαλάς που το «Μια φορά» συνδέθηκε με το κόμμα Καρυστιανού: «Τελείωσε η καριέρα μου»

Άδωνις Γεωργιάδης για Μαρία Καρυστιανού: Στη παρουσίαση του βιβλίου μου είχα τετραπλάσιο κόσμο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert