OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Στρατός ξεκινά εκστρατεία καταπολέμησης του εξτρεμισμού στις τάξεις του

03/03/2021 - 18:08
Λόιντ Όστιν
Share on FacebookShare on Twitter

Δύο μήνες αφότου πολλοί εν ενεργεία στρατιωτικοί και απόστρατοι συμμετείχαν στην επίθεση εναντίον του Κογκρέσου, ο στρατός των ΗΠΑ ξεκινά μια εκστρατεία για να καταπολεμήσει τον εξτρεμισμό στις τάξεις του, όμως η μάχη αυτή προβλέπεται δύσκολη, όπως παραδέχεται η ίδια η στρατιωτική ηγεσία.

Ο νέος υπουργός Άμυνας, ο Λόιντ Όστιν, ο πρώτος Αφροαμερικανός που κατέχει αυτό το αξίωμα, διέταξε όλες τις μονάδες να οργανώσουν μια ημέρα συζητήσεων με θέμα τον εξτρεμισμό.

«Με ανησυχεί το γεγονός ότι ένας άνθρωπος που φορά τη στολή του στρατιώτη, του ναύτη, του αεροπόρου, του πεζοναύτη, του εθνοφρουρού ή του λιμενικού, μπορεί να υιοθετεί τέτοιου είδους απόψεις ή, ακόμη περισσότερο, να ενεργεί με βάση αυτές», ανέφερε ο επικεφαλής του Πενταγώνου σε ένα βίντεο που προορίζεται για αυτές τις «ημέρες συζητήσεων». «Όμως αυτό υπάρχει. Κάποιοι το κάνουν ακόμη και τώρα», πρόσθεσε.

Σε μια χώρα όπου η ελευθερία της άποψης διαφυλάσσεται από το Σύνταγμα, δόθηκαν οδηγίες σε όλους τους διοικητές των μονάδων για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η συζήτηση χωρίς να καταπατηθούν τα πολιτικά δικαιώματα του 1,3 εκατομμυρίου στρατιωτών. Εάν κάποιος από αυτούς θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ανώτεροί του θα του υπενθυμίσουν ότι, δεδομένου ότι έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες και σε όπλα, η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να σταθμίζει την κρίση του και την αξιοπιστία του.

«Σε περίπτωση αμφιβολίας, η εθνική ασφάλεια είναι αυτή που προέχει», υπογραμμίζει το έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πεντάγωνο.

«Αίσθηση ανωτερότητας»

Συστήνεται επίσης στους διοικητές να ξαναδιαβάσουν τον όρκο που δίνει ο κάθε στρατιώτης όταν εντάσσεται στη μονάδα του. Όλοι τους υπόσχονται μεταξύ άλλων «να στηρίζουν και να υπερασπίζονται το Σύνταγμα απέναντι σε όλους τους εχθρούς, εξωτερικούς ή εσωτερικούς».

Ορισμένοι στρατιωτικοί, που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, ανησυχούν ότι θα μπει στο στόχαστρο το δικό τους λειτούργημα, την ώρα που η άνοδος του εξτρεμισμού παρατηρείται σε όλη την κοινωνία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα ωστόσο με το CNN, 21 από τους 150 πρώτους ταραξίες που συνελήφθησαν μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, ήταν στρατιωτικοί, εν ενεργεία ή απόστρατοι και το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με την αναλογία τους στον πληθυσμό. Πολλοί ήταν επίσης μέλη του ρατσιστικού κινήματος Oath Keepers, οι επικεφαλής του οποίου κατηγορούνται για συνωμοσία για τη διάπραξη ταραχών στις 6 Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον.

Ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης που επιβλέπει τις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία, αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι στρατιώτες που έχουν συμμετάσχει σε μάχες κάποιες φορές έχουν την αίσθηση ότι είναι ανώτεροι από τον υπόλοιπο κόσμο.

«Όταν έχετε συμμετάσχει σε μάχη, όταν κάποιοι προσπάθησαν να σας σκοτώσουν, είναι εύκολο να αισθάνεστε ανώτερος από τους άλλους. Όμως στην πραγματικότητα είμαστε όλοι μας πολίτες, όπως οι υπόλοιποι», τόνισε.

Οι εκθέσεις του FBI

Ο στρατός ουδέποτε μέτρησε το εύρος του εξτρεμισμού στις τάξεις του, ενώ και οι εκθέσεις του FBI και του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας «αγνόησαν» εδώ και πάνω από δέκα χρόνια τη διείσδυση των υπέρμαχων της λευκής φυλής στις ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Όμως «ο εξτρεμισμός είναι ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται στις τάξεις» του στρατού, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. «Ποιες είναι οι διαστάσεις του, αυτό δεν το γνωρίζουμε (…) όμως οι αριθμοί είναι αναμφίβολα υψηλότεροι από αυτό που πιστεύουμε».

Ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός αφηγήθηκε επίσης ότι ο γιος του, ο οποίος δυσκολευόταν να επιλέξει μεταξύ δύο στρατιωτικών ακαδημιών για να παρακολουθήσει ανώτατες σπουδές, επισκέφθηκε τη μία από αυτές για να πάρει μια ιδέα. Ο σπουδαστής που ανέλαβε να τον ξεναγήσει στους χώρους άνοιξε το ντουλάπι του για να του δείξει τον «θησαυρό» του: μια ναζιστική στολή. Ο νεαρός επέλεξε μια άλλη σχολή και ο πατέρας του κατήγγειλε τον φιλοναζιστή σπουδαστή στη διεύθυνση.

Για τον στρατηγό Μακένζι, όλα αυτά δείχνουν ότι ο στρατός των ΗΠΑ «έχει πρόβλημα ηγεσίας».

«Ένας διοικητής που λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στη μονάδα του. Και όταν έχουμε κακούς ηγέτες, τους αλλάζουμε», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΗΠΑΠΕΝΤΑΓΩΝΟΣΤΡΑΤΟΣ ΗΠΑ

Related Posts

Μερτς
ΚΟΣΜΟΣ

Μερτς: «Να μην γίνουμε έρμαιο των μεγάλων δυνάμεων – Γερμανία και ΕΕ πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία»

17/12/2025 - 21:48
Νετανιάχου - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: O Νετανιάχου ενέκρινε συμφωνία-ρεκόρ με την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο

17/12/2025 - 21:14
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Η Ρωσία ετοιμάζεται για ακόμη έναν χρόνο πολέμου – Η Ουκρανία χρειάζεται υποστήριξη»

17/12/2025 - 19:50

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις σε όλη την χώρα – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1943 οι Γερμανοί εκτελούν 118 κατοίκους στα Δράκεια Μαγνησίας

Μερτς: «Να μην γίνουμε έρμαιο των μεγάλων δυνάμεων – Γερμανία και ΕΕ πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία»

Ισραήλ: O Νετανιάχου ενέκρινε συμφωνία-ρεκόρ με την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο

F-35: Ο Τραμπ πιέζει για την αγορά των stealth μαχητικών τον νέο Τσέχο πρωθυπουργό, που τα χαρακτήρισε «άχρηστα και υπερτιμημένα»

Ζελένσκι: «Η Ρωσία ετοιμάζεται για ακόμη έναν χρόνο πολέμου – Η Ουκρανία χρειάζεται υποστήριξη»

Γερμανία: Η Επιτροπή Προϋπολογισμού ενέκρινε 50 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς για την Bundeswehr

Η Πολωνία θα αρχίσει να παράγει νάρκες κατά προσωπικού για να τις τοποθετήσει στα ανατολικά της σύνορα

Top News

Ειρήνη Μαρινάκη: Το «τελευταίο αντίο» στην σπουδαία Πειραιώτισσα - Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών»

Νίκος Παππάς για την επίθεσή του στον δημοσιογράφο Νίκο Γιαννόπουλο: «Είχα λάθος αντίδραση στη δική του δράση - πρόκληση»

Χαμός με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Τραβούσε βίντεο μάρτυρες και βουλευτές

Σοφία Μουτίδου για Γιώργο Λιάγκα: «Μήπως ήταν κόλπο επικοινωνιακό; Δεν ντρέπεστε να λέτε ασυνάρτητα πράγματα;»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert