OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Εκπέμπει SOS για έξαρση των συγκρούσεων και καλεί τους δυτικούς συμμάχους σε βοήθεια

06/03/2021 - 09:40
Αβντιίβκα
Share on FacebookShare on Twitter

Η Ουκρανία κατήγγειλε σήμερα έξαρση της βίας στην πρώτη γραμμή με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, καλώντας τους Δυτικούς να παρέμβουν ενώ η Μόσχα αναφέρει ότι φοβάται «ολοκληρωτικό πόλεμο» στην περιοχή.

«Παρατηρούμε μια κλιμάκωση της σύγκρουσης τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης ‘Αντριι Γέρμακ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

«Προμελετημένες προκλήσεις είναι σε εξέλιξη εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων για τον τερματισμό «της εύθραυστης ανακωχής που ισχύει από τον Ιούλιο, της μεγαλύτερης από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος το 2014», συνέχισε.

Ο Γέρμακ κάλεσε την Ουάσινγκτον και τους Ευρωπαίους συμμάχους του Κιέβου, όπως το Παρίσι και το Βερολίνο, «ανάδοχοι» της ειρηνευτικής διαδικασίας, να «εντείνουν» τις προσπάθειές τους για να ηρεμήσει η κατάσταση.

Ο πόλεμος στο ουκρανικό Ντονμπάς, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο 13.000 και πλέον ανθρώπων από τότε που ξέσπασε, άρχισε μετά τη φυγή στη Ρωσία ενός φιλορώσου Ουκρανού προέδρου και την άφιξη φιλοδυτικών στην εξουσία του Κιέβου. Στον απόηχο της αλλαγής αυτής του καθεστώτος, η Μόσχα προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

Έπειτα από μήνες σφοδρών μαχών, οι εχθροπραξίες αποκλιμακώθηκαν σε μεγάλο βαθμό με την υπογραφή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ τον Φεβρουάριο του 2015.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο πρώην ηθοποιός Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελέγη πρόεδρος στην Ουκρανία με την υπόσχεση να τερματίσει τον πόλεμο. Ωστόσο μετά κάποια χρονική πρόοδο – μια διάσκεψη κορυφής, μερικές ανταλλαγές κρατουμένων και απόσυρση στρατευμάτων από αρκετές μικρές περιοχές της πρώτης γραμμής – η ειρηνευτική διαδικασία βρέθηκε και πάλι στο αδιέξοδο.

Πίεση επί του Κιέβου

Το 2020, οι εμπόλεμες πλευρές κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια νέα εκεχειρία, η οποία ήταν λίγο πολύ σεβαστή για μήνες, κάτι που άφηνε ελπίδες για μια πιο διαρκή διευθέτηση.

Πέρυσι, η Ουκρανία έκανε λόγο για 50 στρατιώτες νεκρούς στις τάξεις της σε σύγκριση με 100 το 2019, μια μείωση που οφείλεται κυρίως σε αυτή την εκεχειρία, αλλά από την αρχή του έτους, η ένταση άρχισε σταδιακά να αυξάνεται ξανά.

«Έχουμε ό,τι δεν μας έχει συμβεί εδώ και μήνες, έχουμε μερικά από τα ταξίδια μας (στη περιοχή της σύγκρουσης) που έπρεπε να μετατεθούν γι αργότερα γιατί ακούστηκαν πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε η Φλοράνς Ζιλέτ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στην Ουκρανία.

Το Κίεβο έχει εμπλέξει τη Μόσχα και τους αυτονομιστές κατηγορώντας τους ότι χρησιμοποιούν όπλα που απαγορεύονται από τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, οκτώ Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη γραμμή του μετώπου. Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα και τους αυτονομιστές ότι χρησιμοποιούν όπλα που απαγορεύονται από τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ.

Οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν από την πλευρά τους τον θάνατο τριών μαχητών σήμερα.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε την Πέμπτη «βαθιά ανησυχία για τις αυξανόμενες εντάσεις» στο μέτωπο, ρίχνοντας την ευθύνη στο Κίεβο.

«Παρατηρούμε όλο και πιο συχνά βομβαρδισμούς που προέρχονται από την ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο επανάληψης ενός «ολοκληρωτικού πολέμου».

Παρά τις αρνήσεις της, η Ρωσία θεωρείται στην Ουκρανία  και τις δυτικές πρωτεύουσες ότι είναι υποστηρικτής των αυτονομιστών δίνοντάς τους στρατεύματα, όπλα και χρηματοδότηση.

«Η Ρωσία είναι συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη σύγκρουση και όχι μεσολαβητής», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά την επίσκεψή του στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία.

Η Μόσχα προσπαθεί να ασκήσει πίεση επί του Κιέβου, να το εκφοβίσει», σχολίασε ο Ολεκσάντρ Λιτβινένκο, διευθυντής του Ινστιτούτου στρατηγικών μελετών στο Κίεβο.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑΦΙΛΟΡΩΣΟΙ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι νεκροί σε ρωσικά και ουκρανικά πλήγματα

10/02/2026 - 18:47
Νετανιάχου - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Νετανιάχου πάει στις ΗΠΑ με το βλέμμα στο Ιράν: Θα πιέσει τον Τραμπ να συζητήσει το ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων

10/02/2026 - 16:35
Ισραήλ: «Τέλος» το πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησης συνασπισμού – Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την διάλυσή του
ΚΟΣΜΟΣ

Κουμπίλιους: Η Ευρώπη χρειάζεται μία ευρωπαϊκή αμυντική ένωση

10/02/2026 - 15:32

Διαβάστε Επίσης

Προφυλακίστηκε ο Σμήναρχος που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας – Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι νεκροί σε ρωσικά και ουκρανικά πλήγματα

A-10C Thunderbolt: Επίδειξη δύναμης στη Μέση Ανατολή, λίγο πριν την απόσυρσή του από την USAF

Άγνωστος Στρατιώτης: Συγκροτείται Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή για τη συντήρηση του μνημείου

Στην Ολομέλεια της Βουλής δύο πρωτόκολλα συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης

Η Αθήνα ετοιμάζει διάβημα στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας για τις τουρκικές «επ’ αόριστον» NAVTEX

Ο Νετανιάχου πάει στις ΗΠΑ με το βλέμμα στο Ιράν: Θα πιέσει τον Τραμπ να συζητήσει το ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων

Su-57: Η Ρωσία παρέλαβε νέα παρτίδα μαχητικών με αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα

Top News

Κακοκαιρία - Γιώργος Τσατραφύλλιας: Βροχές, χαλάζι και θυελλώδεις νοτιάδες από την Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή - Θα χτυπήσει και την Αττική την Τσικνοπέμπτη

Σωτήρης Χατζάκης: Πριν παντρευτώ έλεγα "πω πω τι έπαθε ο καημένος", ήμουν εναντίον του γάμου

Eurovision 2026: Με δύο τρόπους θα μπορεί να ψηφίσει το κοινό για την ανάδειξη του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα

Συγκλονίζουν Αγάθη και Βαλεντίνη Ράντη που έκαναν και την ίδια μέρα μαστεκτομή: «Είναι αισθητικός ακρωτηριασμός»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert