OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ σε Άγκυρα: Να εφαρμόσει τους κανόνες δικαίου – Τι είπε για το προσφυγικό

25/03/2021 - 15:12
Μέρκελ
Share on FacebookShare on Twitter

Να εφαρμόσει τους κανόνες του κράτους δικαίου κάλεσε την Άγκυρα η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και χαρακτήρισε «λυπηρό μήνυμα» την αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών.

Περιέγραψε ωστόσο ως «καλή είδηση» το γεγονός ότι η Τουρκία, «μετά τις προκλητικές δραστηριότητες στα κυπριακά και στα ελληνικά ύδατα», έδειξε τους τελευταίους μήνες δείγμα αποκλιμάκωσης και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος ΕΕ – Τουρκίας – και για την περαιτέρω ανάπτυξη της προσφυγικής συμφωνίας.

«Η ευημερία μας στην Ευρώπη είναι εφικτή μόνο με καλές σχέσεις με τους γείτονές μας και εκτός ΕΕ. Και αυτό ισχύει κυρίως για την εταίρο στο ΝΑΤΟ Τουρκία», με την οποία οι σχέσεις είναι πολύπλευρες, δήλωσε η κυρία Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενόψει του αποψινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Αποτελεί καλή είδηση το γεγονός ότι η Τουρκία, μετά τις προκλητικές δραστηριότητες σε κυπριακά και ελληνικά ύδατα, έδειξε τους τελευταίους μήνες ένα δείγμα αποκλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο, μπήκε και πάλι σε διάλογο με την Ελλάδα και θα συνεχιστούν και οι συνομιλίες για το μέλλον της Κύπρου στο σχήμα 5+1 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος.

Η αποκλιμάκωση και η εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας

Η κ. Μέρκελ υπενθύμισε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «συμφωνήσαμε ότι, σε περίπτωση αποκλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, θα προσφέρουμε επιπλέον επιλογές για την συνεργασία μας. Και τώρα σε αυτό το Συμβούλιο θα συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε σε αυτόν τον δρόμο».

Δεν θα είναι εύκολες συνομιλίες, παραδέχτηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος και εξέφρασε την ελπίδα «να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα», ενώ αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα στενές σχέσεις της χώρας της με την Τουρκία, καθώς στην Γερμανία ζουν εδώ και γενιές άνθρωποι τουρκικής καταγωγής.

Από την άλλη πλευρά, τόνισε ότι πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας και στην εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία. «Αναμένουμε η Τουρκία να τηρήσει τα κριτήρια του κράτους δικαίου και αυτό σε πολλές περιπτώσεις δεν συμβαίνει – σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνονται σεβαστά ανθρώπινα δικαιώματα και η αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι ένα πάρα πολύ λυπηρό μήνυμα. Θα ευχόμασταν η Τουρκία να είχε παραμείνει», είπε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για τη συμφωνία για το προσφυγικό

Επίσης, επισήμανε παράλληλα ότι η ίδια θεωρεί ότι δεν βοηθάει το να μην συζητά η ΕΕ με την Τουρκία. «Για αυτό θέλουμε τώρα να διαβουλευτούμε για το πώς θα επαναληφθεί υψηλού επιπέδου διάλογος ΕΕ – Τουρκίας. Έχουμε κοινά συμφέροντα. Και σε αυτά περιλαμβάνεται και η ιδιαίτερη πρόκληση της μετανάστευσης. Αυτήν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνο από κοινού με την Τουρκία», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της προσφυγικής συμφωνίας του 2016, η οποία, όπως είπε, κατέστησε δυνατό να αντιμετωπιστούν οι παράνομοι διακινητές προσφύγων, να μειωθεί ο αριθμός εκείνων που φθάνουν παρανόμως στην Ελλάδα, καθώς και ο αριθμός των θανάτων στο Αιγαίο.

Η Καγκελάριος έκανε ακόμη λόγο για την «αναγνώριση» που αξίζει στην Τουρκία για την προσφορά της στην υποδοχή 3,6 εκατομμυρίων προσφύγων, διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα που διαθέτει η ΕΕ σε έργα και οργανώσεις που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες στην Τουρκία ελέγχονται και χρησιμοποιούνται σωστά και υπογράμμισε ότι η συμφωνία πρέπει τώρα να αναζωογονηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΓΕΡΜΑΝΙΑΕΡΝΤΟΓΑΝΜΕΡΚΕΛΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ρωσία - Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στους 165.661 νεκρούς στρατιωτικούς οι ρωσικές απώλειες

23/01/2026 - 18:31
Ζελένσκι - Άμπου Ντάμπι
ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησαν οι διήμερες συνομιλίες Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ στο Άμπου Ντάμπι: Οι οδηγίες του Ζελένσκι στην ουκρανική αντιπροσωπεία

23/01/2026 - 18:06
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ δεν θα αφήσει τη Ρωσία να «παγώσει» την Ουκρανία – Στέλνει 447 γεννήτριες

23/01/2026 - 17:19

Διαβάστε Επίσης

ΓΕΕΘΑ: «Άλλαξαν χέρια» οι διοικήσεις του Πεδίου Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) και του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στους 165.661 νεκρούς στρατιωτικούς οι ρωσικές απώλειες

Ξεκίνησαν οι διήμερες συνομιλίες Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ στο Άμπου Ντάμπι: Οι οδηγίες του Ζελένσκι στην ουκρανική αντιπροσωπεία

V-BAT: Mε τους κατευθυνόμενους πυραύλους L-MDM από τη Νότια Κορέα εξοπλιζονται τα αμερικανικά UAV

Η ΕΕ δεν θα αφήσει τη Ρωσία να «παγώσει» την Ουκρανία – Στέλνει 447 γεννήτριες

Ρωσική κινητικότητα σε Βόρεια και Βαλτική Θάλασσα: Βρετανία και Σουηδία αναχαίτισαν ρωσικά πλοία και αεροσκάφη [pics]

NASAMS: Η Νορβηγία παρέδωσε «σημαντικό αιρθμό» πυραύλων αναχαίτισης στην Ουκρανία

SAMP/T NG και GRIFO: Η Ιταλία παρέλαβε τα δύο πρώτα συστήματα αεράμυνας νέας γενιάς – Τα χαρακτηριστικά τους [pics]

Top News

Όλγα Κεφαλογιάννη: Έκανα χρήση της ρύθμισης, δεν έχω λιγότερα δικαιώματα ως μέλος της κυβέρνησης

Η Άννα Λιβαθυνού έκανε unfollow τον Παναγιώτη Στάθη κι έσβησε μια κοινή τους φωτογραφία

Όσκαρ 2026: Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις και «σφαλιάρες» στις υποψηφιότητες - Εκτός Αριάνα Γκράντε και Σίνθια Έριβο, απουσία-έκπληξη για τον Πολ Μέσκαλ, ανατροπή με το F1

Καυγάς Παγώνη – Καλλιακμάνη on air: «Σε μένα κάνεις προσωπική επίθεση» - «Ποια πολιτεία δεν φταίει»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert