OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

Ουκρανία: Μαραθώνιος Ζελένσκι με Μακρόν και Μέρκελ – Αίτημά του η ένταξη στο ΝΑΤΟ

16/04/2021 - 12:09
Μακρόν - Μέρκελ - Ζελένσκι
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συνομιλήσουν σήμερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ζήτησε την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, την ώρα που η ένταση με τη Ρωσία οξύνεται μετά και τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα.

Ο Ζελένσκι “θα γευματίσει με τον πρόεδρο Μακρόν και στη συνέχεια θα έχουν τηλεδιάσκεψη με την Μέρκελ”, διευκρίνισε χθες Πέμπτη η γαλλική προεδρία.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται την ώρα που η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι απειλείται από τις στρατιωτικές κινήσεις της Μόσχα και ζητεί επίμονα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

“Δεν μπορούμε να παραμένουμε επ’ αόριστον στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ”, τόνισε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro χθες Πέμπτη το βράδυ.

“Έχει έρθει η ώρα να ανεβάσουμε ταχύτητα, να μας καλέσετε να ενταχθούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ”, πρόσθεσε, καταγγέλλοντας “τη βίαιη επίθεση” της Ρωσίας εναντίον της χώρας του.

Δείτε επίσης Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η Ρωσία μας απειλεί ευθέως με πόλεμο και καταστροφή

Η Μόσχα έχει αναπτύξει τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία και την Κριμαία την οποία προσάρτησε το 2014.

Το Κίεβο φοβάται ότι η Μόσχα αναζητά μια αφορμή για να δικαιολογήσει μια ένοπλη επιχείρηση, ωστόσο το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι “δεν απειλεί κανέναν” και αναφέρει από την πλευρά του ότι πραγματοποιεί “στρατιωτικά γυμνάσια” σε απάντηση στις “απειλητικές” ενέργειες του ΝΑΤΟ και τις ουκρανικές “προκλήσεις”.

Από τα λόγια στα έργα

Οι Δυτικοί καλούν τη Ρωσία να σταματήσει τις “προκλήσεις” της και να δεσμευθεί σε μια “αποκλιμάκωση”.

Παράλληλα οι συγκρούσεις έχουν αναζωπυρωθεί από την αρχή του έτους στην ανατολική Ουκρανία, η οποία ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Από τη σύγκρουση αυτή έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 από το 2014 και σχεδόν 1,5 εκατ. έχουν εκτοπιστεί.

Ο Ζελένσκι τόνισε εξάλλου ότι “έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να μιλάμε και να λάβουμε αποφάσεις”.

“Αν ανήκουμε στην ίδια οικογένεια, πρέπει να ζήσουμε μαζί. Δεν μπορούμε να βγαίνουμε μαζί για πάντα, σαν αιώνιοι αρραβωνιασμένοι, πρέπει να νομιμοποιήσουμε τις σχέσεις μας, να κάνουμε παιδιά, δηλαδή, μεταφορικά, να οραματιστούμε το κοινό μας μέλλον”, πρόσθεσε.

Δείτε ακόμη Μπάιντεν και Μέρκελ προς Πούτιν: Μάζεψε τα στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία

Ωστόσο μια ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μοιάζει ένα μακρινό ενδεχόμενο καθώς η Ρωσία αντιτίθεται σθεναρά στην προοπτική, ενώ επιφυλάξεις έχουν και μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, για το φόβο να προκαλέσουν τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά την ένταξή της στην ΕΕ παραμένει ένα υποθετικό σενάριο. “Μπορούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία (…) όμως αυτό δεν σημαίνει ένταξη, δεν είναι μια σοβαρή προοπτική”, εκτίμησε ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον χθες μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό J.

Στη σύγκρουση αυτή, που σοβεί από το 2014, Παρίσι και Βερολίνο διαδραματίζουν έναν ρόλο μεσολαβητή στο πλαίσιο του τετραμερούς διαλόγου με τη Ρωσία και την Ουκρανία, το λεγόμενο “σχήμα της Νορμανδίας”.

“Όλη η δουλειά που καταβάλλουμε είναι για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση, να αμβλυνθούν οι εντάσεις”, υπογράμμισε η γαλλική προεδρία, εκτιμώντας ότι “απειλείται η κυριαρχία της Ουκρανίας”.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, η διαδικασία της Νορμανδίας “έχει σταματήσει”, διότι η Ρωσία “μπλοκάρει τα πάντα”, παρά το γεγονός ότι “ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να τη διατηρήσει σε μηχανική υποστήριξη”.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, ζήτησε από τη Γερμανία και τη Γαλλία “να σταματήσουν να συμμετέχουν σε μια εκστρατεία προπαγάνδας γύρω από τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων που δεν απειλούν κανέναν”.

Σύμφωνα με την ίδια, Παρίσι και Βερολίνο πρέπει “να ωθήσουν το Κίεβο στην αποκλιμάκωση”.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝΖΕΛΕΝΣΚΙΝΑΤΟΟΥΚΡΑΝΙΑ

Related Posts

NATO - SACEUR
ΝΑΤΟ

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

04/12/2025 - 22:16
Eurofighter - Γερμανία
ΝΑΤΟ

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

04/12/2025 - 20:29
Ρούτε
ΝΑΤΟ

Ρούτε: Μόνο ο Τραμπ μπορεί να «σπάσει» το αδιέξοδο στην Ουκρανία – Το μήνυμα του NATO στον Πούτιν

03/12/2025 - 20:04

Διαβάστε Επίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert