OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Αρνείται κάθε ανάμιξη στην κυβερνοεπίθεση με στόχο κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

18/05/2021 - 12:28
κυβερνοεπίθεση
Share on FacebookShare on Twitter

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) Σεργκέι Ναρίσκιν αρνήθηκε σήμερα ότι η Μόσχα ευθύνεται για την κυβερνοεπίθεση εναντίον της αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας πληροφορικής SolarWinds, αλλά δήλωσε «κολακευμένος» από τις αμερικανικές και βρετανικές κατηγορίες ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονταν πίσω από μια τόσο προηγμένη κυβερνοεπίθεση –η οποία μάλιστα έχει χαρακτηριστεί η πιο προηγμένη παγκοσμίως– σημειώνοντας ότι δεν θέλει «να καρπωθεί τα δημιουργικά επιτεύγματα τρίτων».

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ανταποκριτή του BBC στη Μόσχα, Στιβ Ρόζενμπεργκ, ο Ναρίσκιν απάντησε στις αιτιάσεις Ουάσινγκτον και Λονδίνου.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν κατηγορήσει την Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) για την κυβερνοεπίθεση, η οποία έπληξε σοβαρά εννέα αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες και εκατοντάδες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

Ο Ναρίσκιν υποστήριξε ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών πιθανόν να οργάνωσαν την επιχείρηση και αποκάλυψε ότι έχει αποκατασταθεί η επικοινωνία με τον επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, της MI6, και ότι προσβλέπει σε μια δια ζώσης επαφή σύντομα.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί θυμίζουν μια κακογραμμένη νουβέλα κατασκοπείας», δήλωσε στα ρωσικά ο Ναρίσκιν, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν.

Δείτε επίσης: Νέα στοιχεία για την γιγαντιαία κυβερνοεπίθεση με στόχο τις ΗΠΑ

Ο ίδιος είπε ότι δεν θέλει να κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από την κυβερνοεπίθεση, αλλά επικαλέστηκε έγγραφα τα οποία είχε διαρρεύσει ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν για να υπαινιχθεί ότι η τακτική της επίθεσης ομοιάζει με εκείνη που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία χαρακτηρίζουν τη Ρωσία επικίνδυνη πρώην υπερδύναμη, η οποία –όπως ισχυρίζονται– έχει δηλητηριάσει αντιπάλους με νευροτοξικούς παράγοντες και ραδιοενεργά ισότοπα, έχει αναμειχθεί σε εκλογές δυτικών χωρών και έχει πραγματοποιήσει κυβερνοπειρατεία σε πολλές χώρες.

Ο Ναρίσκιν χαρακτήρισε παράλογες αυτού του είδους τις κατηγορίες και είπε ότι η Ρωσία δεν ευθύνεται για όλα όσα της καταλογίζουν.

Η κυβερνοεπίθεση με στόχο την SolarWinds έγινε αντιληπτή τον Δεκέμβριο. Η εταιρεία επιβεβαίωσε πως το Orion –το λογισμικό διαχείρισης δικτύου που αποτελεί τη «ναυαρχίδα» της– είχε χρησιμοποιηθεί ως «κερκόπορτα» για μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση κυβερνοκατασκοπείας.

Οι χάκερς είχαν εισάγει κακόβουλο κώδικα στα software updates του, φτάνοντας έτσι σε περίπου 18.000 πελάτες –μεταξύ των οποίων αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως τα αμερικανικά υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου, Εσωτερικής Ασφαλείας, Εξωτερικών και Άμυνας.

Η SolarWinds, με έδρα στο Τέξας, κατέχει ιδιαίτερα ισχυρή θέση στον κλάδο της. Τα κακόβουλα updates εστάλησαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.

To λογισμικό Orion της SolarWinds επιτρέπει σε προσωπικό ΙΤ να έχει πρόσβαση εξ αποστάσεως σε υπολογιστές εταιρικών δικτύων. Οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε αυτό μέσω μιας «supply-chain attack» και μετά είχαν πρόσβαση στα δίκτυα των πελατών. Οι δράστες «πείραξαν» τα software updates έτσι ώστε να περιλαμβάνουν κακόβουλο λογισμικό, το οποίο, αφού εγκατασταθεί, επιτρέπει στους χάκερς να παρακολουθούν τα συστήματα του πελάτη, σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας FireEye –η οποία πρόσφατα επίσης έπεσε θύμα κυβερνοπειρατείας.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΒΡΕΤΑΝΙΑΗΠΑΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΗΡΩΣΙΑ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ – Είμαστε έτοιμοι είτε για διπλωματία είτε για πόλεμο»

02/05/2026 - 20:40
ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Wall Street Jounal: Ο πόλεμος στο Ιράν «εκθέτει» τις δυνατότητες των ΗΠΑ σε Ρωσία, Κίνα και Βόρεια Κορέα

02/05/2026 - 20:14
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Παρατηρήσαμε ασυνήθιστη δραστηριότητα στα σύνορα με τη Λευκορωσία – Θα απαντήσουμε αν χρειαστεί»

02/05/2026 - 18:29

Διαβάστε Επίσης

ORION 26: Το χαλύβδινο αποτύπωμα του Στρατού Ξηράς, ο αθέατος παράγοντας ισχύος και το στοίχημα που κερδήθηκε

Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες με πολλά μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1941 τα γερμανικά στρατεύματα παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας

Ιράν: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ – Είμαστε έτοιμοι είτε για διπλωματία είτε για πόλεμο»

Wall Street Jounal: Ο πόλεμος στο Ιράν «εκθέτει» τις δυνατότητες των ΗΠΑ σε Ρωσία, Κίνα και Βόρεια Κορέα

Ζελένσκι: «Παρατηρήσαμε ασυνήθιστη δραστηριότητα στα σύνορα με τη Λευκορωσία – Θα απαντήσουμε αν χρειαστεί»

Ουκρανία: «Σφίγγγει» ο ρωσικός κλοιός γύρω από την πόλη Κοστιαντινίφκα της περιφέρειας Ντονέτσκ

Μικρασιατική Εκστρατεία: Η έναρξη του πολέμου και η αποβίβαση του στρατού στη Σμύρνη [pics]

Top News

Δημοσκόπηση Marc: Στο 32,2% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου έναντι 13,5% του ΠΑΣΟΚ, μόνιμη «πληγή» η ακρίβεια

Μαρία Μενούνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τα 5 χρόνια από τον θάνατο της μητέρας της - «Μου λείπεις, σ' αγαπώ για πάντα»

Γιώργος Μυλωνάκης: Σημάδια βελτίωσης της υγείας του - Οι αντιδράσεις του και η επίσκεψη Μητσοτάκη

Μαρία Αλιφέρη: Το εντυπωσιακό ζεϊμπέκικο και το μικρό «ατύχημα» στη σκηνή του J2US - Δείτε βίντεο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert