OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Τούρκος αναλυτής: Δεν θα έχουμε αεροπορική υπεροχή χωρίς τα stealth F-35

10/06/2021 - 04:11
F-35
Share on FacebookShare on Twitter

Η απώλεια των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35 έχει κοστίσει αρκετά στην Τουρκία, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό ακόμα και σε διπλωματικό επίπεδο, σε συνάρτηση με την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, ωστόσο ακαδημαϊκοί και αναλυτές προειδοποιούν και για άλλες συνέπειες.

Ειδικότερα, ο Sinan Ülgen, Πρόεδρος του Centre for Economics and Foreign Policy Studies (EDAM) υποστήριξε ότι η Τουρκία θα μειονεκτεί με την πάροδο του χρόνου και συγκριτικά με τους περιφερειακούς αντιπάλους της, όπως η Ελλάδα, στο πεδίο της αεροπορικής υπεροχής, καθώς η απομάκρυνση από το αναπτυξιακό πρόγραμμα του F-35 ήταν ένα σχέδιο που ξεκίνησε ήδη από το 2007.

Ο ίδιος τόνισε πως «στον αρχικό σχεδιασμό της αεροπορικής άμυνας της Τουρκίας, δεν υπήρχε κανένας στόχος, ώστε να επιλεγούν μόνο τα εθνικά μαχητικά αεροσκάφη έναντι των F-35, αλλά αντιθέτως να υπάρχουν μαζί με τα αμερικανικά stealth αεροσκάφη και τα τουρκικά αεροσκάφη νέας γενιάς TF-X. Όμως  από τεχνικής άποψης, το F-35 τα δύο αυτά αεροσκάφη έχουν διαφορετικούς στόχους, χαρακτηριστικά και δυνατότητες».

Ο στόλος και οι προοπτικές

Λαμβάνοντας υπόψη τον «γηράσκοντα» στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, η χώρα κινδυνεύει να χάσει την αεροπορική της υπεροχή τα επόμενα 5-10 χρόνια, με τον αναλυτή να υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί αυτός ο κίνδυνος με την προμήθεια drone, καθώς αυτά έχουν διαφορετικές λειτουργίες.

Ως αποτέλεσμα, εξηγεί ο αναλυτής,, για την επόμενη δεκαετία ή έως ότου το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος TF-X εισέλθει στην υπηρεσία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, μπορούμε να πούμε ότι ο κίνδυνος απώλειας της αεροπορικής υπεροχής έναντι των αντιπάλων της Τουρκίας είναι αρκετά υψηλός, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι τα νέα τουρκικά αεροσκάφη νέας γενιάς θα καλύψουν πλήρως όλα αυτές τις ανάγκες, που αποδεδειγμένα καλύπτει ένα F-35.

Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πότε τα εγχώρια ανεπτυγμένα μαχητικά αεροσκάφη θα εισέλθουν στο απόθεμα της Τουρκίας, ανέφερε ο αναλυτής και ότι είναι πιθανό ότι τα εθνικά αεροσκάφη δεν θα καλύψουν πλήρως όλες τις δυνατότητες των αμερικανικών F-35.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες της κατασκευάστριας εταιρείας TAI, το μαχητικό αεροσκάφος TF-X θα πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση το 2025 και θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2029, ενώ στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή δύο μαχητικών αεροσκαφών TF-X το μήνα, ενώ το πρόγραμμα θα αποφέρει έσοδα ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς το κόστος ανά μονάδα θα υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια

Πηγή: Ahval / Φωτογραφία αρχείου

Tags: F-35TF-XΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: Αμερικανικό stealth μαχητικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου πάνω από τον Κόλπο του Ομάν

10/05/2026 - 12:34
G550
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

G550 CAEW: H IAI προτείνει το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου στην Πολεμική Αεροπορία

10/05/2026 - 12:09
ΕΛΒΟ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΛΒΟ: Συμμαχίες με Rheinmetall και Όμιλο Κοπελούζου για νέο αμυντικό και βιομηχανικό αποτύπωμα

09/05/2026 - 14:37

Διαβάστε Επίσης

Το OnAlert 24 ώρες με τους αμφίβιους καταδρομείς της Λέσβου: CSAR και κρούση με βατραχανθρώπους στο σύγχρονο πεδίο μάχης

Καιρός σήμερα: Μικρή άνοδος θερμοκρασίας και αραιές νεφώσεις – Δείτε αναλυτικά

Τραμπ: «Εντελώς απαράδεκτη» η απάντηση του Ιράν στην αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου

Σαν σήμερα: Το 1967 η χούντα συλλαμβάνει και φυλακίζει στις φυλακές Αβέρωφ τον Ανδρέα Παπανδρέου

To Ιράν απειλεί τα βρετανικά και γαλλικά πλοία που πάνε στη Μέση Ανατολή με «άμεση και αποφασιστική απάντηση»

F-16, Rafale και ελικόπτερα στον Φλοίσβο: Εντυπωσιακές εικόνες από την επίδειξη της Πολεμικής Αεροπορίας

Νετανιάχου: «Ο πόλεμος με το Ιράν δεν έχει τελειώσει – Πρέπει να παραδώσουν το ουράνιο»

Ισραήλ: Ο Αρχηγός των IDF προειδοποιεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται επειγόντως περισσότερους στρατιώτες

Top News

Σωτήρης Τσαφούλιας: «Μια φορά ο πατέρας μου πέρασε από δίπλα μου και έφυγε, δεν με γνώρισε»

Παραλήρημα Τραμπ για Ομπάμα και Μπάιντεν - «Το Ιράν παίζει παιχνίδια μαζί μας εδώ και 47 χρόνια, θα τους κοπεί το γέλιο»

Η Βόρεια Κορέα αλλάζει το Σύνταγμα της για τον Κιμ Γιονγκ Ουν: «Άμεση πυρηνική επίθεση αν δολοφονηθεί»

Ελένη Μενεγάκη: Η συγκινητική ανάρτησή της για την γιορτή της μητέρας - «Η δική μου μαμά ήταν το πρώτο μου καταφύγιο»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert