OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Συγχαρητήρια Πούτιν στον Ραϊσί τον οποίο η Διεθνής Αμνηστία λέει «εγκληματία»

19/06/2021 - 16:39
Πούτιν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τον σκληροπυρηνικό Ιρανό δικαστή Εμπραχίμ Ραϊσί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιράν, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενo έναν αξιωματούχο του γραφείου τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Τεχεράνη.

Ο Πούτιν εξέφρασε, επίσης, ελπίδα για την «περαιτέρω ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής διμερούς συνεργασίας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την ίδια στιγμή, η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα την εκλογή στη προεδρία του Ιράν του υπερσυντηρητικού Εμπραχίμ Ραϊσί, λέγοντας πως θα έπρεπε να βρεθεί στο επίκεντρο μιας έρευνας για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «βίαιη καταστολή» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το γεγονός ότι ο Εμπραχίμ Ραϊσί ανέλαβε την προεδρία αντί να βρεθεί στο επίκεντρο μιας έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, φόνο, βίαιες εξαφανίσεις και βασανιστήρια, αποτελεί μια ζοφερή υπενθύμιση ότι η ατιμωρησία βασιλεύει στο Ιράν», κατηγόρησε η Αμνηστία σε ένα δελτίο τύπου.

Το παρελθόν και η δράση του

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, κατηγόρησε, επίσης, τον Ραϊσί ότι υπήρξε μέλος μιας «Επιτροπής θανάτου», που ευθύνεται, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, για βίαιες εξαφανίσεις και εξωδικαστικές εκτελέσεις, κρυφά, χιλιάδων αντιφρονούντων κρατουμένων, όταν διετέλεσε αναπληρωτής εισαγγελέας του επαναστατικού δικαστηρίου της Τεχεράνης το 1998.

Ερωτηθείς το 2018 και το 2020 σχετικά με αυτές τις εκτελέσεις, ο Ραϊσί αρνήθηκε πως έπαιξε τον παραμικρό ρόλο, όμως απέτινε «φόρο τιμής» στη «διαταγή», που είχε δώσει σύμφωνα με τον ίδιο ο αγιατολάχ Χομεϊνί, ιδρυτής της ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, να προχωρήσουν σε αυτήν την κάθαρση.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, «η τύχη των θυμάτων και η τοποθεσία όπου βρίσκονται τα πτώματα αποκρύπτονται συστηματικά έως σήμερα από τις ιρανικές αρχές, κάτι που ισοδυναμεί (επίσης) με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Ραϊσί, καταγγέλλει η Αμνηστία, «ηγήθηκε μιας βίαιης καταστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της δικαστικής Αρχής τα τελευταία δύο χρόνια. Η καταστολή έγινε σε βάρος «εκατοντάδων ειρηνικών αντιφρονούντων, ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μελών μειονοτήτων υπό δίωξη, οι οποίοι κρατήθηκαν με αυθαίρετο τρόπο», σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

«(…) Είναι επίσης υπεύθυνος για τη σύλληψη χιλιάδων διαδηλωτών και εκατοντάδων βίαιων εξαφανίσεων (…) μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας του Νοεμβρίου του 2019», που καταπνίγηκαν στο αίμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η Αμνηστία κάλεσε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα για να απαντήσει στη συστηματική ατιμωρησία στο Ιράν».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΕΜΠΡΑΧΙΜ ΡΑΙΣΙΙΡΑΝΜΚΟΠΟΥΤΙΝΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΡΑΝΡΩΣΙΑ

Related Posts

Charles de Gaulle: Η γαλλική ναυαρχίδα αναχωρεί σήμερα για την αν. Μεσόγειο με πάνοπλη συνοδεία
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Άνοιξε πυρ εναντίον drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων της γαλλικής δύναμης αποτροπής

05/12/2025 - 12:57
ΗΠΑ - ναρκωτικά
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

05/12/2025 - 12:21
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

05/12/2025 - 11:35

Διαβάστε Επίσης

Γαλλία: Άνοιξε πυρ εναντίον drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων της γαλλικής δύναμης αποτροπής

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert