OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Στο στόχαστρο» ο Πρόεδρος Ραΐσι για τις μαζικές εκτελέσεις του 1988

29/06/2021 - 14:26
Ιράν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν ζητεί ανεξάρτητη έρευνα για τις εκτελέσεις χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων με κρατική εντολή το 1988 και τον ρόλο που διαδραμάτισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι ως αντιεισαγγελέας της Τεχεράνης.

Ο Τζαβάιντ Ρέχμαν δηλώνει σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η υπηρεσία του έχει συγκεντρώσει επί σειρά ετών μαρτυρίες και αποδεικτικά στοιχεία και είναι έτοιμη να τα παραδώσει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ή οποιοδήποτε άλλο όργανο επιφορτισθεί με την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας. Ο Ειδικός Εισηγητής εκφράζει ανησυχία σχετικά με τις πληροφορίες που διαθέτει ότι ομαδικοί τάφοι καταστρέφονται στο Ιράν στο πλαίσιο της συγκάλυψης των γεγονότων που συνεχίζεται και σήμερα.

«Πιστεύω ότι είναι καιρός και σήμερα είναι πολύ σημαντικό τώρα που ο κ. Ραΐσι είναι πρόεδρος (νεοεκλεγείς) να ξεκινήσουμε έρευνα για ό, τι συνέβη το 1988 και των ρόλο των προσώπων», δηλώνει ο Τζαβάιντ Ρέχμαν από το Λονδίνο όπου διδάσκει Ισλαμικό και Διεθνές Δίκαιο. Η διεξαγωγή έρευνας είναι προς το συμφέρον του Ιράν και μπορεί να δοθεί ένα τέλος για τις οικογένειες, λέει προσθέτοντας: «Διαφορετικά θα έχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες για τον πρόεδρο αυτόν και το ρόλο που κατά πληροφορίες διαδραμάτισε ιστορικά στις εκτελέσεις αυτές».

Εμπραχίμ Ραϊσί

Ο Ραΐσι, ένας σκληροπυρηνικός δικαστικός, τελεί υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ για το παρελθόν του. Κατηγορείται, μεταξύ άλλων, ότι επόπτευσε μαζί με άλλους τρεις δικαστές στην εποπτεία τις μαζικές εκτελέσεις του 1988. «Εχουμε επικοινωνήσει με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν διότι ανησυχούμε ότι εφαρμόζεται και πάλι η πολιτική της καταστροφής των τάφων ή των αποδεικτικών στοιχείων για την ύπαρξη των ομαδικών τάφων…Θα κάνω εκστρατεία για να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Συλλήψεις και εκφοβισμοί

Ο Εμπραχίμ Ραΐσι διαδέχεται τον Χασάν Ρουχανί στις 3 Αυγούστου έχοντας εξασφαλίσει μία εκλογική νίκη βασιζόμενη στην απάθεια του εκλογικού σώματος εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας και πολιτικών απαγορεύσεων. Ο Τζαβάιντ Ρέχμαν καταγγέλλει τις απροκάλυπτες μηχανεύσεις που εφαρμόσθηκαν για τον αποκλεισμό των μετριοπαθών υποψηφίων και για την διασφάλιση της νίκης συγκεκριμένου υποψηφίου.

«Υπήρξαν συλλήψεις, δημοσιογράφοι εμποδίστηκαν να κάνουν συγκεκριμένες ερωτήσεις για το παρελθόν του προεδρικού υποψήφιου Ραΐσι και υπήρξε εκφοβισμός για την παρουσίαση θεμάτων που αφορούσαν τον προηγούμενο ρόλο του και το παρελθόν του». Η Τεχεράνη δεν έχει ποτέ παραδεχθεί ότι μαζικές εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν από το καθεστώς του αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, του ηγέτη της ισλαμικής επανάστασης που πέθανε το 1989.

«Η κλίμακα των εκτελέσεων που ακούμε σημαίνει ότι αποτέλεσε μέρος εφαρμοζόμενης πολιτικής…δε αφορούσε ένα άτομο», εξηγεί ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ. Λέει επίσης ότι δεν έχει διεξαχθεί η προσήκουσα έρευνα για τους φόνους διαδηλωτών τον Νοέμβριο 2019, κατά το αιματηρότερο κύμα λαϊκής διαμαρτυρίας από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

«Ακόμη και με συντηρητικές εκτιμήσεις μπορούμε να πούμε ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν αυθαιρέτως, εξωδικαστικά, χωρίς κανείς να λογοδοτήσει, χωρίς αποζημίωση», λέει. «Υπάρχει διαδεδομένη, συστημική ατιμωρησία στην χώρα για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο, ιστορικά, κατά το παρελθόν όσο και κατά το παρόν».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΕΜΠΡΑΧΙΜ ΡΑΙΣΙΙΡΑΝΟΗΕ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

26/03/2026 - 21:50
Χεζμπολάχ - IDF
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

26/03/2026 - 21:10
Ισραήλ - IDF
ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

26/03/2026 - 20:23

Διαβάστε Επίσης

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο: «Σήκωσε» F-16 για άσκηση χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης – Παραβιάσεις και από CN-235

Στη Σαουδική Αραβία ο Ζελένσκι: Θέλει να πουλήσει drones και να πάρει σε αντάλλαγμα χρηματοδότηση για την παραγωγή πυραύλων

Ρούτε: «Το NATO ξέρει εδώ και καιρό ότι Ιράν, Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται στενά»

Τραμπ: «Το Ιράν μας έκανε ένα δώρο – 10 πλοία με πετρέλαιο πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ»

«Με το χέρι στη σκανδάλη» οι Χούθι της Υεμένης: «Είμαστε στρατιωτικά έτοιμοι να στηρίξουμε το Ιράν στον πόλεμο»

Top News

Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας από 1η Απριλίου: Τι απαγορεύεται από το Νόμο και ποιές είναι οι ποινές

Νίκος Κοσώνας: Βγαίνω στη σκηνή και έχω τώρα καμιά δεκαριά δευτερόλεπτα να γδυθώ, είναι μια τελετουργία

Βρισηίδα Ανδριώτου: «Έχω σχέση και είμαι πάρα πολύ καλά και πολύ ερωτευμένη»

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος, έχω αναλάβει προσωπικά τις θεραπείες και τις επεμβάσεις μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert