OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: «Κρίσιμη συνάντηση» του Χαλίντ μπιν Σαλμάν με τον Άντονι Μπλίνκεν

08/07/2021 - 09:40
Χαλίντ μπιν Σαλμάν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ μπιν Σαλμάν δήλωσε πως είχε χθες, Τετάρτη, «μία σημαντική συνάντηση» με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Στη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε η ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, ενώ συζητήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Ο πρίγκιπας Χαλίντ είναι αδερφός του διαδόχου του θρόνου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος εκ των πραγμάτων κυβερνά τη Σαουδική Αραβία, ενώ είναι ο πιο υψηλόβαθμος Σαουδάραβας αξιωματούχος που επισκέφτηκε την Ουάσινγκτον από τότε που ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν, τον Ιανουάριο.

O πρόεδρος Μπάιντεν επαναπροσδιόρισε τις σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Ριάντ, καθώς η Σαουδική Αραβία είναι ένας στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και οι διμερείς σχέσεις είχαν αναθερμανθεί κατά την προεδρία του προηγούμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ τερμάτισε την αμερικανική υποστήριξη στην πραγματοποίηση επιθετικών επιχειρήσεων από το διεθνή συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία κατά του κινήματος των Χούθι στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε τριγμούς στο διμερές πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας το Φεβρουάριο, επιτρέποντας τη δημοσίευση μιας μη διαβαθμισμένης αναφοράς των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία εντόπισε ότι ο διάδοχος του θρόνου, γνωστός με τα αρχικά του ονόματος του (MBS) ενέκρινε την επιχείρηση δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Ωστόσο, ο Μπλίνκεν απέφυγε τα καλέσματα τόσο μελών του Κογκρέσου, όσο και οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας. Το Ριάντ αρνείται την εμπλοκή του, ενώ ο πρίγκιπας Χαλίντ ήταν πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Σε αναρτήσεις που έκανε ο ίδιος στο Twitter, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του στην Ουάσινγκτον, ο πρίγκιπας Χαλίντ έγραψε ότι είχε «μία σημαντική συνάντηση» με τον Μπλίνκεν για τη «στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ» τις περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και «τους τρόπους για την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας».

Ο ίδιος συναντήθηκε με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ «για την επανεξέταση του συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών και τη συζήτηση των ευκαιριών συνεργασίας σε ένα ευρύ πλαίσιο θεμάτων».

Η Νούλαντ και ο πρίγκιπας Χαλίντ συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις, την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ριάντ κατά των συνοριακών επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι, αλλά και «τη βελτίωση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Ο Μπλίνκεν συμμετείχε σε μέρος των συζητήσεων αυτών για την επανεξέταση των προσπαθειών υπό αμερικανική υποστήριξη στον ΟΗΕ για την επίτευξη εκεχειρίας, αλλά και την επανέναρξη των πολιτικών συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, όπως αναφέρθηκε στην ίδια ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση δεν έγινε αναφορά στη δολοφονία του Κασόγκι, αλλά και στις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για την αποκατάσταση της προσήλωσης των δύο πλευρών στα προβλεπόμενα από τη διεθνή συμφωνία του 2015 αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, στην οποία εναντιώνεται το Ριάντ.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΑΝΤΟΝΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝΗΠΑΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑΧΑΛΙΝΤ ΜΠΙΝ ΣΑΛΜΑΝ

Related Posts

Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Νόμιμοι στόχοι οι ρωσικές ενεργειακές υποδομές – Χρηματοδοτούν την παραγωγή όπλων

08/02/2026 - 16:56
Χαμάς
ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: «Δεν αφοπλιζόμαστε, δεν δεχόμαστε ξένη κυριαρχία – Όσο υπάρχει κατοχή, υπάρχει αντίσταση»

08/02/2026 - 12:51
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι κατά Ρωσίας: Εκτόξευσαν 2.000 drones, 1.200 βόμβες και 116 πυραύλους παράλληλα με τις ειρηνευτικές συνομιλίες

08/02/2026 - 12:04

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1950 αίρεται ο στρατιωτικός νόμος που είχε επιβληθεί στην χώρα λόγω του Εμφυλίου

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα: Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Ουκρανία και Ιράν στη ατζέντα

Ζελένσκι: Νόμιμοι στόχοι οι ρωσικές ενεργειακές υποδομές – Χρηματοδοτούν την παραγωγή όπλων

Με QR κωδικούς έστελνε ο Σμήναρχος τα απόρρητα δεδομένα στην Κίνα σε «deals» χιλιάδων ευρώ

Πολεμική Αεροπορία: «Άνοιξε τις πύλες» της στη νέα γενιά με προσομοιωτές F-16, F-35 και VR [pics]

Χαμάς: «Δεν αφοπλιζόμαστε, δεν δεχόμαστε ξένη κυριαρχία – Όσο υπάρχει κατοχή, υπάρχει αντίσταση»

Ζελένσκι κατά Ρωσίας: Εκτόξευσαν 2.000 drones, 1.200 βόμβες και 116 πυραύλους παράλληλα με τις ειρηνευτικές συνομιλίες

FSB: Συνελήφθη ο κύριος ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας του αντιστράτηγου Αλεξέγεφ [vid]

Top News

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου συγκινήθηκε στον «αέρα» μιλώντας για τις μητέρες - Έχασε πρόσφατα τη δική του

Η Ελένη Φουρέιρα και ο Αλμπέρτο Μποτία διοργάνωσαν γενέθλιο πάρτι για τον γιο του - Η εντυπωσιακή τούρτα με τους σούπερ ήρωες

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Στο νοσοκομείο ΚΑΤ μετά από ατύχημα - Χειρουργήθηκε στα χέρια

Η Ελένη Μενεγάκη επέστρεψε από την Άνδρο και φωτογραφήθηκε στο πλοίο από την κόρη της Μαρίνα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert