OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Κοινό «μέτωπο» Μπάιντεν και Μέρκελ ενάντια σε Ρωσία και Κίνα – «Αγκάθι» ο Nord Stream 2

16/07/2021 - 10:29
Μπάιντεν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεσμεύτηκαν χθες στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο να συνεργαστούν για να αμυνθούν ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και να αντιταχθούν τις αντιδημοκρατικές ενέργειες της Κίνας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι επαναδιατύπωσε τις ανησυχίες του στην Γερμανίδα καγκελάριο αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, που θα μεταφέρει ποσότητες από ρωσικά κοιτάσματα στη γερμανική και ευρωπαϊκή αγορά και ο οποίος, όπως φοβάται η Ουάσινγκτον, θα αυξήσει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους, ο Μπάιντεν είπε ότι εκείνος και η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησαν πως η Ρωσία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο για να εκφοβίσει τους γειτόνους της. «Είμαστε ενωμένοι και θα συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι, για να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Κοινό μέτωπο» απέναντι σε Ρωσία και Κίνα

Η Ρωσία έχει αποδυθεί σε κούρσα με τον χρόνο για την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 και την έναρξη της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Βαλτικής στη Γερμανία. Ο αγωγός παρακάμπτει την Ουκρανία, στερώντας της έσοδα από τις προμήθειες για τη διέλευση του αερίου από το έδαφός της και δυνητικά πλήττοντας την προσπάθειά της να αντιμετωπίσει αυτήν που το Κίεβο και δυτικές χώρες χαρακτηρίζουν ρωσική επιθετικότητα. «Και ενώ διατύπωσα ξανά τις ανησυχίες μου για τον Nord Stream 2, η καγκελάριος Μέρκελ και εγώ είμαστε απολύτως ενωμένοι στην πεποίθησή μας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στην Ρωσία να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο για να εξαναγκάζει ή να απειλεί τους γείτονές της», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Μέρκελ τόνισε στους δημοσιογράφους στην κοινή συνέντευξη Τύπου ότι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει διαφορετικές απόψεις από τις ΗΠΑ αναφορικά με τον αγωγό. Ωστόσο, σημείωσε ότι το Βερολίνο θεωρεί την Ουκρανία ως μια χώρα διαμετακόμισης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιστεύει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου θα πρέπει να συνεχίσει να διέρχεται από την Ουκρανία, ακόμη και αν η κατασκευή του αγωγού ολοκληρωθεί. Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι υπάρχει ένας «αριθμός εργαλείων» που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, εάν η Ρωσία δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς την Ουκρανία αναφορικά με τον αγωγό.

«Αγκάθι» ο Nord Stream 2

Η Ρωσία τονίζει ότι η κατασκευή του αγωγού ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα έργο του οποίου ηγούνται η κρατική εταιρεία ενέργειας Gazprom και δυτικοί εταίροι της, θα ολοκληρωθεί αργότερα φέτος. Ο Μπάιντεν είπε ότι «καλοί φίλοι μπορούν να διαφωνούν» για ένα έργο όπως ο Nord Stream 2 και ότι και οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τις ομάδες τους να εξετάσουν πρακτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν οι χώρες στον αγωγό εάν αποδυναμωθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας. Παράλληλα, ο ένοικος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι και οι δύο χώρες θα υπερασπιστούν τις δημοκρατικές αρχές και τα οικουμενικά δικαιώματα όταν βλέπουν την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να εργάζεται για να υπονομεύσει μια ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία.

Βερολίνο και Ουάσινγκτον διαφωνούν επίσης για τη φιλοσοφία της συνεργασίας με την Κίνα σε ό,τι έχει να κάνει με επιχειρηματικά σχέδια, με την προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων Covid-19 που έχει στόχο την επιτάχυνση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων και με τους συνεχιζόμενους περιορισμούς των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ. ΗΠΑ και Γερμανία είναι βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, αλλά η σχέση των δύο χωρών δοκιμάστηκε στα χρόνια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μπάιντεν και η Μέρκελ γνωρίζονται και συνεργάζονται εδώ και χρόνια. Και οι δύο δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τους δεσμούς των δύο χωρών τους.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: NORD STREAM 2ΓΕΡΜΑΝΙΑΗΠΑΚΙΝΑΜΕΡΚΕΛΜΠΑΙΝΤΕΝΡΩΣΙΑ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν επιτέθηκε στην βάση Σαν Ντιέγκο Γκαρσία των ΗΠΑ – Ο Τραμπ εξετάζει περιορισμό των επιχειρήσεων

21/03/2026 - 09:05
drones
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ αναχαίτισαν ιρανικά drones και πυραύλους – Ισραηλινές επιδρομές σε Τεχεράνη και Βηρυτό

21/03/2026 - 08:56
drones
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία εκτόξευσε 283 drones στη Ρωσία – Μια από τις μεγαλύτερες επιδρομές από την έναρξη του πολέμου

21/03/2026 - 08:50

Διαβάστε Επίσης

CH-47 Chinook: Το άλμα διαθεσιμότητας που αλλάζει την εικόνα της Αεροπορίας Στρατού

Το Ιράν επιτέθηκε στην βάση Σαν Ντιέγκο Γκαρσία των ΗΠΑ – Ο Τραμπ εξετάζει περιορισμό των επιχειρήσεων

Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ αναχαίτισαν ιρανικά drones και πυραύλους – Ισραηλινές επιδρομές σε Τεχεράνη και Βηρυτό

Η Ουκρανία εκτόξευσε 283 drones στη Ρωσία – Μια από τις μεγαλύτερες επιδρομές από την έναρξη του πολέμου

Ποιός θα αποφασίσει για το τέλος του πολέμου ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν;

Καιρός σήμερα: Συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Σαν σήμερα: Το 1821 οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα – Η πρώτη πολεμική πράξη του Αγώνα στην Πελοπόννησο

Τραμπ: «Δεν θέλω κατάπαυση πυρός στο Ιράν» – Εκρήξεις σε Τεχεράνη και Ιερουσαλήμ

Top News

Δημοσκόπηση MRB: Το 30% λέει πως θα ψήφιζε την Καρυστιανού - «Χαμηλές πτήσεις» για Τσίπρα και Σαμαρά

Ποιος είναι ο γκαλερίτσας Γιώργος Τσαγκαράκης που συνελήφθη: Ο θάνατος των γονιών, το οικοτροφείο κι ο χαρακτηρισμός «money maker»

Αγγελική Ηλιάδη: «Υπάρχουν άνθρωποι που γνώριζαν» για την κακοποίηση

Λένα Μαντά: Δεν είχα εμπειρίες, γνώρισα τον άντρα μου στα 18 μου, με αυτόν έφτασα μέχρι τα 60, έφυγε και τελείωσα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert