OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μάχη της Μαρίμπ: Άλλοι 100 αντάρτες Χούθι νεκροί σε αεροπορικά πλήγματα στη βόρεια Υεμένη

14/10/2021 - 16:16
Χούθι
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι πάνω από 100 σιίτες αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν σε νέες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε στην επαρχία στρατηγικής σημασίας Μαρίμπ, όπου οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

«Πάνω από 108» Χούθι σκοτώθηκαν στον τομέα Αλ Αμπντίγια, στο νότιο τμήμα της επαρχίας αυτής της βόρειας Υεμένης, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της συμμαχίας που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Ριάντ. Τη Δευτέρα, η συμμαχία έκανε λόγο για 156 αντάρτες νεκρούς και την Τρίτη για ακόμη 134 απώλειες των ανταρτών στην ίδια περιοχή. Συνολικά, πάνω από 400 αντάρτες έχουν σκοτωθεί αυτή την εβδομάδα, πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ωστόσο ειδικός επισήμανε ότι παρά τις βαριές απώλειες που υφίστανται, οι Χούθι προελαύνουν στα πεδία.

Ο απολογισμός που ανακοινώθηκε από το Ριάντ δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι Χούθι σπανίως ανακοινώνουν απώλειες στις τάξεις τους.

«Διεξαγάγαμε 19 πλήγματα που κατέστρεψαν 12 στρατιωτικά οχήματα που ανήκαν στους παραστρατιωτικούς (σ.σ. τους Χούθι) και σκοτώσαμε 108 τρομοκρατικά στοιχεία στον τομέα Αλ Αμπντίγια τις τελευταίες 24 ώρες», ανέφερε το δελτίο Τύπου της συμμαχίας, που μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ιχμπαρίγια.

Οι αντάρτες έχουν κλιμακώσει την έφοδο που εξαπέλυσαν τον Φεβρουάριο για να κυριεύσουν τη Μαρίμπ, το έσχατο κυβερνητικό οχυρό στον βορρά, που κατά τα άλλα βρίσκεται σχεδόν ολόκληρος υπό τον έλεγχο των Χούθι.

Η πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Μαρίμπ έχει στρατηγική γεωγραφική θέση μεταξύ της βόρειας και της νότιας Υεμένης, όπου μαίνεται από το 2014 πόλεμος μεταξύ των σιιτών ανταρτών που πρόσκεινται στο Ιράν και δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης υποστηριζόμενες από το Ριάντ και τους συμμάχους του.

Σε βίντεο που μεταδόθηκε την Τρίτη οι αντάρτες διαβεβαίωσαν πως έχουν φθάσει «στην περιφέρεια» της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας, του βασικού διακυβεύματος της μάχης.

Η προέλαση των Χούθι στα πεδία των μαχών είναι «σημαντική σε στρατηγικό και σε ψυχολογικό επίπεδο», εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άνταμ Μπάρον, πολιτικός αναλυτής ειδικευμένος στην Υεμένη και στην περιοχή, εξηγώντας ότι ως πριν από ένα ή δυο χρόνια οι αντάρτες δεν ήγειραν ουσιαστικά καμιά πρόκληση για τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Μαρίμπ.

Την Τρίτη, πηγές προσκείμενες στις κυβερνητικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι οι αντάρτες προέλασαν και κατέλαβαν την κοινότητα αλ Τζούμπα, νότια της Μαρίμπ. Οι δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στην κυβέρνηση εγκατέλειψαν τις θέσεις τους έπειτα από σφοδρές μάχες, εξήγησαν.

Η αεροπορία της συμμαχίας υποστηρίζει τις υεμενίτικες χερσαίες κυβερνητικές δυνάμεις στις εχθροπραξίες, συχνά εκ του σύνεγγυς.

Η κυβέρνηση της Υεμένης βασίζεται στρατιωτικά στη συμμαχία από το 2015, όταν άρχισε η επέμβασή της, αφού οι αντάρτες κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα, η οποία παραμένει στα χέρια τους.

Οι Χούθι υποστηρίζονται πολιτικά από το Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή. Το Ριάντ κατηγορεί την Τεχεράνη πως παρέχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη στους αντάρτες, κάτι που η Ισλαμική Δημοκρατία διαψεύδει.

Οι Χούθι προχωρούν συχνά σε επιθέσεις με UAVs ή πυραύλους εναντίον στόχων στο σαουδαραβικό βασίλειο.

Η σύρραξη των τελευταίων επτά και πλέον ετών έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, κι έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους, λένε διεθνείς οργανώσεις αρωγής. Κατά τον ΟΗΕ, στην Υεμένη εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΜΑΡΙΜΠΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑΥΕΜΕΝΗΧΟΥΘΙ

Related Posts

Στάρμερ
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Πλήγμα για τον Στάρμερ – Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ

14/05/2026 - 15:18
Ιράν: Επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ, μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ, μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης

14/05/2026 - 15:15
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Πολίτες τραυματίστηκαν από επιδρομή drone της Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο

14/05/2026 - 14:22

Διαβάστε Επίσης

Βρετανία: Πλήγμα για τον Στάρμερ – Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ

Ιράν: Επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ, μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης

Πολεμικό Ναυτικό: Εγκαινιάστηκε η Λέσχη ΓΕΝ δωρέας του Ιδρύματος «Αθηνά Ι. Μαρτίνου» [pics]

Ισραήλ: Πολίτες τραυματίστηκαν από επιδρομή drone της Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο

Η Ρωσία έπληξε ανθρωπιστική αποστολή του ΟΗΕ στη Χερσώνα, καταγγέλλει ο Ζελένσκι

Ο Πούτιν θα επισκεφτεί πολύ σύντομα την Κίνα – Βελτιώνονται οι σχέσεις Ρωσίας και Ταλιμπάν

Απελευθέρωση της Θράκης: Η ενθουσιώδης υποδοχή των ελληνικών στρατευμάτων [pics]

Το υποβρύχιο συνεχίζει στην άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ» λένε πηγές του ΓΕΝ για το περιστατικό με δίχτυα τράτας

Top News

Γκολσφιτέχ Φαραχανί: «Οι Γάλλοι άνδρες είναι κολλημένοι με τη μητέρα τους - Η πρώτη τους γυναίκα είναι η μητέρα που δεν είχαν ποτέ»

Η Κατερίνα Καινούργιου περιγράφει το δράμα των κουρασμένων μαμάδων: «Άρχισαν οι αϋπνίες, την πηγαίνω στον απορροφητήρα»

Survivor: «Δεν σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά, η παραγωγή θα αναλάβει τα έξοδα», λέει ο πατέρας του Σταύρου Φλώρου

Eurovision 2026: Τι δείχνουν τα στοιχήματα πριν τον δεύτερο ημιτελικό, αγωνία για Antigoni και Κύπρο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert