OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

«Ενοχλημένη» η Ρωσία με τη «Σύνοδο Κορυφής για τη δημοκρατία» των ΗΠΑ

24/11/2021 - 17:32
Ρωσία
Share on FacebookShare on Twitter

Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η σύνοδος κορυφής για τη δημοκρατία που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, και στην οποία δεν έχουν προσκληθεί ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα, έχει σκοπό τη «διαίρεση» του κόσμου, ενώ τη χαρακτηρίζει ως προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να «ιδιοποιηθούν» την δημοκρατία.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τη «Σύνοδο κορυφής για τη δημοκρατία», που θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Δεκεμβρίου με τη μορφή βιντεοδιάσκεψης, ως απόπειρα των ΗΠΑ να δημιουργήσουν νέες διαχωριστικές γραμμές, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει αρνητικά τη διοργάνωση αυτή.

Oι ΗΠΑ προσπαθούν να ιδιοποιηθούν την λέξη «δημοκρατία»

«Δεν συνιστά τίποτα άλλο από μια απόπειρα πάραυτα να δημιουργηθούν νέες διαχωριστικές γραμμές. Αγωνιστήκαμε σκληρά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για να μειωθούν και να καταργηθούν οι διαχωριστικές γραμμές, αλλά σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούν να δημιουργήσουν νέες διαχωριστικές γραμμές και να διαιρέσουν τις χώρες σε καλές κατά την αντίληψή τους και κακές επίσης κατά την αντίληψή τους» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να επιβάλει στις άλλες χώρες τη δική της αντίληψη για τη δημοκρατία και να ιδιοποιηθεί τη λέξη. «Προσπαθούν να ιδιοποιηθούν τη λέξη ‘δημοκρατία’. Δηλαδή δημοκρατία είναι μόνο αυτό που ανταποκρίνεται στην αντίληψη της Ουάσιγκτον» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η «σύνοδος κορυφής για τη δημοκρατία» που διοργανώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχει στόχο «να διαιρέσει τους ανθρώπους, τις χώρες σε δημοκρατικές και μη δημοκρατικές», ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε την εν λόγω σύνοδο «χίμαιρα» η οποία πρέπει να δείξει ότι η συλλογική Δύση έχει μια εποικοδομητική, ενωτική ατζέντα.

Η «Σύνοδος Κορυφής για την δημοκρατία» των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν έχει προσκαλέσει περίπου 110 χώρες και εδάφη στη «σύνοδο κορυφής για τη δημοκρατία» συμπεριλαμβανομένων των κυριότερων δυτικών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Κίνα και η Ρωσία, οι κύριοι γεωπολιτικοί αντίπαλοι της Ουάσιγκτον, δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των προσκεκλημένων. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κρύψει ότι θεωρεί τις χώρες αυτές «απολυταρχίες» εναντίον των οποίων πρέπει να ξεσηκωθούν οι δημοκρατίες.

Ένα άλλο αμφιλεγόμενο σημείο σε σχέση με αυτό είναι ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει προσκαλέσει την Ταϊβάν, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητη χώρα, αλλά την οποία επιθυμούν να βλέπουν ως πρότυπο δημοκρατίας απέναντι στην Κίνα, η οποία θεωρεί το νησί ως μια από τις επαρχίες της που θα επιστρέψει στους κόλπους της.

Η «σύνοδος κορυφής για τη δημοκρατία» είναι μια προεκλογική υπόσχεση του Τζο Μπάιντεν. Σε μια πρώτη εκδοχή θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω βιντεοδιάσκεψης στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, ενώ ένα χρόνο αργότερα διά ζώσης.

Οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Μόσχας

Τα ζητήματα που προκαλούν ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, παρά την πρόθεση που επέδειξαν να τη μετριάσουν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής τους στη Γενεύη τον Ιούνιο.

Το τελευταίο ζήτημα που πυροδότησε την ένταση αυτή αφορά τις μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία, όπου διεξάγονται συγκρούσεις μεταξύ του Κιέβου και φιλορώσων αυτονομιστών στo ανατολικό τμήμα της χώρας από το 2014. Τις τελευταίες ημέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους για το ζήτημα αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: NATOΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΔΥΣΗΗΠΑΚΡΕΜΛΙΝΟΜΠΑΙΝΤΕΝΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Γκρόζνι
ΚΟΣΜΟΣ

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

05/12/2025 - 09:56
Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

05/12/2025 - 08:56
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

04/12/2025 - 21:34

Διαβάστε Επίσης

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Top News

Καιρός: Σφοδρές καταιγίδες από την κακοκαιρία Byron - Οι 10 περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Η κακοκαιρία Byron «έπνιξε» Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο - Βίντεο με τους ορμητικούς χειμάρρους

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert