OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Νίγηρας: Μπλόκο διαδηλωτών σε αποστολή του Γαλλικού Στρατού – Νεκροί και τραυματίες

28/11/2021 - 08:28
Μάλι
Share on FacebookShare on Twitter

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 18 τραυματίστηκαν στο δυτικό τμήμα του Νίγηρα χθες Σάββατο, όταν διαδηλωτές ενεπλάκησαν σε σύγκρουση με χωροφύλακες και άνδρες του γαλλικού στρατού, η οχηματοπομπή των οποίων αποκλείστηκε για ώρες αφού πέρασε τα σύνορα από την Μπουρκίνα Φάσο, ανακοίνωσαν οι αρχές στη Νιαμέ.

Κάπου εκατό τεθωρακισμένα και φορτηγά πέρασαν τα σύνορα την Παρασκευή. Είχαν αποκλειστεί στην Μπουρκίνα Φάσο για μία εβδομάδα από διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν τόσο για τη στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας όσο και για το ότι οι αρχές αδυνατούν να αναχαιτίσουν το εντεινόμενο κύμα βίας των τζιχαντιστών.

Η οργή για τη γαλλική στρατιωτική παρουσία κλιμακώνεται τελευταία στις αφρικανικές πρώην αποικίες της χώρας. Το Παρίσι έχει αναπτύξει χιλιάδες άνδρες στο Σαχέλ για να αντιμετωπιστούν οργανώσεις οι οποίες ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, χιλιάδες κάτοικοι της πόλης Καγιά στην Μπουρκίνα Φάσο εμπόδισαν τη διέλευση της γαλλικής στρατιωτικής οχηματοπομπής, που αναχώρησε από την Ακτή Ελεφαντοστού κι έχει προορισμό την περιφέρεια Γκάο, στο Μαλί.

Αφού μπόρεσε να φύγει από την Μπουρκίνα Φάσο, βρέθηκε ξανά χθες το πρωί αντιμέτωπη με διαδηλωτές, 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα, στην πόλη Τερά, στον δυτικό Νίγηρα, όπου σταμάτησε για διανυκτέρευση.

«Στην προσπάθειά τους να ξεμπλέξουν» και να περάσουν, οι γαλλικές δυνάμεις «έκαναν χρήση βίας. Δυστυχώς, θρηνούμε τον θάνατο δύο ανθρώπων και έχουμε 18 τραυματισμούς», εκ των οποίων «11 είναι σοβαροί», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών του Νίγηρα.

«Διενεργείται έρευνα για να εξακριβωθούν οι συνθήκες αυτής της τραγωδίας και να διαπιστωθεί ποιες ευθύνες υπάρχουν», κατά την ίδια πηγή.

Ο εκπρόσωπος των γαλλικών ένοπλων δυνάμεων, ο συνταγματάρχης Πασκάλ Γιανί, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι Γάλλοι στρατιώτες και μέλη της χωροφυλακής του Νίγηρα άνοιξαν πυρ προειδοποιητικά για να απωθήσουν διαδηλωτές που προσπαθούσαν να λεηλατήσουν ή να καταλάβουν οχήματα. Πρόσθεσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει τις πληροφορίες για τα θύματα και ότι ουδείς Γάλλος στρατιωτικός τραυματίστηκε. Διέψευσε τις «ψευδείς ειδήσεις» που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης περί του ότι Γάλλοι στρατιωτικοί σκότωσαν «δεκάδες» διαδηλωτές στην Τερά.

Η οχηματοπομπή της δύναμης Μπαρχάν μπόρεσε αργότερα να συνεχίσει την πορεία της προς την πρωτεύουσα Νιαμέ, που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Γιανί.

Βίντεο που μοιράστηκε τοπικός αξιωματούχος εικονίζει διαδηλωτές, κυρίως νεαρούς άνδρες, να φωνάζουν «κάτω η Γαλλία», καθώς υψώνεται μαύρος καπνός από φλεγόμενο οδόφραγμα.

Η Γαλλία επενέβη στο Μαλί το 2013, για να απωθήσει αντάρτες που είχαν καταλάβει τον βορρά, προτού αναπτύξει στρατεύματα σε όλο το Σαχέλ. Μολονότι οι δυνάμεις της έχουν εξοντώσει αρκετούς ηγέτες των τζιχαντιστών, η βία συνεχίζεται και εξαπλώνεται.

Σε διάγγελμά του προς τους πολίτες το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος του Νίγηρα Μοαμέντ Μπαζούμ υπερασπίστηκε τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στο Σαχέλ, τονίζοντας πως εάν οι γαλλικές δυνάμεις αποχωρούσαν θα επικρατούσε «χάος» και εκφράζοντας την «ευγνωμοσύνη» του στη Γαλλία για τις «θυσίες» της.

Πηγή: Reuters / AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΓΑΛΛΙΑΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟΝΙΓΗΡΑΣΣΑΧΕΛ

Related Posts

Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27
Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30

Διαβάστε Επίσης

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert