OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΑΠΟΨΗ

Αλκιβιάδης Στεφανής: «Απαραίτητο να ενταχθούμε στην οικογένεια των F-35»

08/12/2021 - 11:19
F-35 / Στεφανής
Share on FacebookShare on Twitter

Την ανάγκη να ενταχθεί η Ελλάδα στην «οικογένεια των F-35» επεσήμανε ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος ανέλυσε και τα τρία επίπεδα στα οποία κινείται η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εγκυμονεί ο Τουρκικός νεοθωμανισμός.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκτήσει αμερικανικά stealth μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35, ο κ. Στεφανής ανέφερε πως η συζήτηση που γίνεται σήμερα είναι ίδια με εκείνη που γινόταν πριν χρόνια για το εάν θα έπρεπε η Ελλάδα να ενταχθεί στην οικογένεια των F-16.

«Είναι απαραίτητο να ενταχθούμε εκεί», τόνισε και εξήγησε ότι το F-35 δεν είναι ένα απλό οπλικό σύστημα, αλλά ένα «πολυεργαλείο», μια πλατφόρμα οπλικών συστημάτων από την οποία μπορείς να διαχειρίζεσαι το σύνολο των όπλων που διαθέτεις σε αέρα, ξηρά και θάλασσα.

Ο πρώην ΥΦΕΘΑ ανέφερε επιπλέον πως η Τουρκία αποτελεί απειλή όχι μόνο για μια περιοχή ή ένα νησί μας αλλά συνολικά εναντίον του τρόπου ζωής μας, καθώς στο πλαίσιο του νεοθωμανισμού επιθυμεί να επαναφέρει στη σφαίρα επιρροής της χώρες που παλιά της άνηκαν.

Έτσι, πρόσθεσε ο κ. Στεφανής, η Τουρκία προσπαθεί να έχει λόγο για την Ελλάδα, για τις αμυντικές μας προμήθειες, ποιοι θα επισκεφτούν τα νησιά μας, τι θα γίνει με τις μειονότητες στη χώρα μας ή με ποιους θα συνάψουμε διεθνείς συμφωνίες.

Η στάση της Ελλάδας σε τακτικό, επιχειρησιακό και πολιτικό/στρατηγικό επίπεδο

Ο κ. Στεφανής εξήγησε ότι η στάση της Ελλάδας είναι τελείως διαφορετική και κινείται σε τρία επίπεδα, σε τακτικό, επιχειρησιακό και πολιτικό/στρατηγικό.

Τακτικό επίπεδο: Αν νιώσουμε ότι γίνεται κάτι κοντά στο Καστελόριζο, εμείς είμαστε έτοιμοι. Αν νιώσουμε ότι κάποια περιοχή απειλείται, αυξάνουμε την ετοιμότητα των δυνάμεών μας και αυξάνουμε και τις διπλωματικές μας επαφές.

Επιχειρησιακό επίπεδο: Δείτε τις ασκήσεις που έγιναν χθες στην Αλεξανδρούπολη και πριν από 5 ημέρες στη Ρόδο.

Στρατηγικό/πολιτικό/διπλωματικό επίπεδο: Ενδεικτική είναι η σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Ρωσία και η χθεσινή στο Ισραήλ.

Τα ισχυρά σημεία της Ελλάδας – Πώς τα προβάλλει

Ο κ. Στεφανής ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν προσέρχεται στην ΕΕ, στον ΟΗΕ ή στις ΗΠΑ παρακαλώντας για βοήθεια, αλλά προβάλλοντας τα ισχυρά της σημεία, τα οποία είναι πάρα πολλά.

Μεταξύ άλλων ανέφερε τη θέση της Ελλάδας με τη μοναδική γεωγραφία της, την ισχυρή θέση της στην οικονομία παρά τα προβλήματα, αλλά και τη στάση της στο μεταναστευτικό που έδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να υπεραμυνθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

«Προβάλλοντας τις συμμαχίες μας και στα ισχυρά μας σημεία δώσαμε τη δυνατότητα στους άλλους να σταθούν δίπλα μας», τόνισε χαρακτηριστικά

Με αποφασιστικότητα απαντάμε σε περίπτωση κρίσης

Για το ενδεχόμενο κρίσης με την Τουρκία, ο κ. Στεφανής ανέφερε ότι η Ελλάδα θα απαντήσει όπως απαντούσε πάντα, «με απόλυτη αποφασιστικότητα σε κάθε επίπεδο, σε τακτικό, σε επιχειρησιακό και σε διπλωματικό».

Εξήγησε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να μην στρατιωτικοποιεί την κρίση, καθώς οι λύσεις πρωτίστως βρίσκονται στη διπλωματία «και η διπλωματία τα πάει εξαιρετικά».

 

Tags: F-35ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

πυρηνικά όπλα
ΑΠΟΨΗ

Πυρηνικά όπλα: Μεγεθύνονται οι επενδύσεις από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ο κίνδυνος νέας κούρσας εξοπλισμών

24/04/2026 - 10:24
Τραμπ - Πούτιν
ΑΠΟΨΗ

«Τι θα έκανε ο Τραμπ αν ο Πούτιν χτυπούσε την Ευρώπη;»

17/04/2026 - 15:13
Ισραήλ
ΑΠΟΨΗ

«Καταστρέψτε τα F-16: Το Ισραήλ θα μπορούσε να εξαπολύσει προληπτική επίθεση στην Τουρκία»

17/04/2026 - 10:36

Διαβάστε Επίσης

Μέση Ανατολή: Εμπορικό πλοίο δέχθηκε επίθεση από άγνωστο βλήμα στα ανοιχτά του Κατάρ

Το Ιράν απειλεί με «ανταπόδοση» μετά την επίθεση των ΗΠΑ εναντίον δεξαμενόπλοιών του

WSJ: Το Ισραήλ έστησε και υπερασπίστηκε μυστική βάση στο Ιράκ για να πολεμήσει το Ιράν

Πούτιν: «Η σύγκρουση στην Ουκρανία φτάνει στο τέλος της»

30 κιλά εκρηκτική ύλη στο θαλάσσιο drone: Σειριακοί αριθμοί και λογισμικό «φωτίζουν» το USV καμικάζι

Καιρός σήμερα: Σχεδόν αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με αραιές νεφώσεις

Σαν σήμερα: Το 1925 η Κύπρος ανακηρύσσεται αποικία του Βρετανικού Στέμματος

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός

Top News

Οι Metallica γκρέμισαν το ΟΑΚΑ: Υπερθέαμα με Ζορμπά, Τρύπες και πάνω από 85.000 θαυμαστές – Δείτε όσα έγιναν στη μεγάλη συναυλία

Eurovision: Όταν ο Σάκης Ρουβάς το 2004 «εκτόπισε» τον νικητή του Eurostar και ξετρέλανε την Ευρώπη με το «Shake it»

Στέλιος Πέτσας και Σοφία Βούλτεψη με φανέλα των Metallica – Οι επώνυμοι που έδωσαν το παρών

Δημήτρης Παπανικολάου: «Πάθαμε σοκ όταν μας είπαν ότι η κόρη μας ενδέχεται να μη μιλήσει ποτέ κανονικά»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert