OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ψυχρολουσία στην Τουρκία: «Μνημόνιο με τη Λιβύη; Ποιό μνημόνιο; Δεν ισχύει…»

18/12/2021 - 13:55
Τουρκία - Λιβύη
Share on FacebookShare on Twitter

Εδώ και δύο χρόνια, η «οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας» και οι συμφωνίες «ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας» που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Σάρατζ στη Λιβύη και εγκρίθηκαν από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο του 2019, δεν έχουν συζητηθεί στη Βουλή της Λιβύης.

Αυτό αναφέρθηκε από την αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης στη διάρκεια συνάντησης που είχε την Τετάρτη με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αγκυρα.

Μετά από αυτήν την ενημέρωση, η τουρκική ιστοσελίδα sozcu, αναφερόμενη στο θέμα, γράφει στον τίτλο της: «Εκπληκτική δήλωση της λιβυκής αντιπροσωπείας στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση».

Και συνεχίζει το άρθρο της, σημειώνοντας ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Φεβζί αλ Νουβαϊρί και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει συναντήθηκαν με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας υπό την προεδρία του Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Στη συνάντηση αναφέρθηκαν το «μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας» που υπογράφηκε ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη και η συμφωνία «ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας», η οποία θέτει το πλαίσιο για τη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης.

Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης ανέφεραν στις δηλώσεις τους ότι η «οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας» και οι συμφωνίες «ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας», που εγκρίθηκαν στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση τον Δεκέμβριο του 2019, δεν περιλαμβάνονταν στην ατζέντα τους και πως οι συμφωνίες δεν έχουν εγκριθεί από το κοινοβούλιο στη Λιβύη.

Δεν επικυρώθηκαν από τη λιβυκή Βουλή

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Φεβζί αλ Νουβαϊρί, δήλωσε ότι «η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών δεν αποτελεί πρόβλημα για τη Λιβύη, μόνο που ο χρόνος της είναι προβληματικός».

Ο Νουβαϊρί επισήμανε ότι «υπάρχει αντίθεση στο εσωτερικό της Λιβύης για τη συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας και απαιτείται συνεννόηση για την επικύρωσή της».

Ο αλ Νουβαϊρί πιστεύει, όπως είπε, ότι οι συμφωνίες θα επικυρωθούν από τη Λιβύη την επόμενη περίοδο.

Άλλοι βουλευτές της αντιπροσωπείας από τη Λιβύη δήλωσαν επίσης ότι οι δύο συμφωνίες δεν ήρθαν ποτέ στο λιβυκό κοινοβούλιο, δεν συζητήθηκαν και δεν επικυρώθηκαν.

Ο Γιουσούφ αλ Αγκουρι, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας, ένα από τα μέλη της αντιπροσωπείας, είπε:

«Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν έχουμε δει ποτέ τις δύο συμφωνίες. Δεν ήρθαν ενώπιόν μας. Δεν μπορούσαμε να τις επεξεργαστούμε. Υπεγράφησαν μονομερώς με την Τουρκία. Αλλά είμαστε το μόνο κοινοβούλιο στη Λιβύη. Θα έπρεπε να είχε ληφθεί και η γνώμη μας», είπε.

Στην τουρκική αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP Χασάν Τουράν, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP Εσκίσεχιρ Ουτκού Τσακιρόζερ, του MHP Ισμαήλ Οζντεμίρ, του IYI Αχμέτ Εροζάν και του HDP Τούλαϊ Χατιμογκιουλάρι Ορούτς.

Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Εσκίσεχιρ Ουτκού Τσακιρόζερ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ και λυπάται από τις δηλώσεις της λιβυκής αντιπροσωπείας.

«Πολύ σοβαρά, πολύ θλιβερά και ανησυχητικά»

Ο Τσακιρόζερ έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις:

* Ενώ αυτές οι συμφωνίες συζητούνταν στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, υποστηρίξαμε και εγκρίναμε τη Συμφωνία για την Οριοθέτηση της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας, η οποία συνάδει με τα συμφέροντα της χώρας μας.

* Αλλά αντιτασσόμασταν στη στρατιωτική συμφωνία που θα έκανε την Τουρκία μέρος σε αυτήν τη σύγκρουση.

* Και τότε, ως εκπρόσωποι του CHP, τόσο στην επιτροπή όσο και στη γενική συνέλευση, προειδοποιούσαμε ότι το να υποστηρίξουμε μια πλευρά στη στρατιωτική σύγκρουση στη Λιβύη θα μπορούσε να αποφέρει αποτελέσματα εναντίον μας. Σήμερα, έχει γίνει σαφές πόσο δίκιο είχαμε στις ανησυχίες μας.

* Τα λόγια των Λίβυων βουλευτών είναι πολύ σοβαρά, πολύ θλιβερά και ανησυχητικά. Η Συμφωνία για την Οριοθέτηση της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας (ΑΟΖ), την οποία υποστηρίζουμε και εμείς, και η άλλη στρατιωτική συμφωνία, δεν έχουν μπει καν στην ημερήσια διάταξη στη Βουλή της Λιβύης εδώ και δύο χρόνια.

* Δεν υπάρχει καν κοινοβουλευτική έγκριση. Πρέπει να μάθουμε από αυτό τώρα. Από εδώ και στο εξής, η Τουρκία θα πρέπει να αναπτύξει γρήγορα έναν ακομμάτιστο και ολόπλευρο διάλογο με τη Λιβύη, και ιδιαίτερα να διασφαλίσει ότι η Συμφωνία για την Οριοθέτηση της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας θα επικυρωθεί από το λιβυκό κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: in.gr / sozcu.com.tr, echedoros-a.gr

Tags: ΛΙΒΥΗΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΛΙΒΥΗΣΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ-ΛΙΒΥΗΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

24/03/2026 - 21:57
Κωνσταντινούπολη
ΤΟΥΡΚΙΑ

Συναγερμός στην Κωνσταντινούπολη από την κατάρρευση δύο κτιρίων – Αναφορές για τραυματίες και εγκλωβισμένους [vids]

22/03/2026 - 12:02
Ιντσιρλίκ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ήχησαν και πάλι οι σειρήνες στην βάση του Ιντσιρλίκ – Άγνωστο αν ανιχνεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος [vid]

20/03/2026 - 15:46

Διαβάστε Επίσης

25η Μαρτίου: Δείτε ζωντανά την μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση – Τα νέα όπλικά συστήματα [vid]

Ελληνική Επανάσταση: Η αρχή του Αγώνα για την Παλιγγενεσία την 25η Μαρτίου

Συναγερμός στην Εσθονία: Ρωσικό drone έπεσε πάνω στον ενεργειακό σταθμό Auvere

Channel 12: Οι όροι – «κόκκινες γραμμές» του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν ειρωνεύεται τις ΗΠΑ: «Διαπραγματεύεστε με τους εαυτούς σας; Αποκαλείτε συμφωνία την αποτυχία σας

Το σχέδιο 15 σημείων των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου – Τι προβλέπει για Στενά του Ορμούζ και πυρηνικά όπλα

Ρούμπιο για 25η Μαρτίου: Επιδιώκουμε εμβάθυνση σχέσεων με την Ελλάδα για την κοινή ευημερία των λαών μας

Συντριβή C-130 στην Κολομβία: Στους 69 οι νεκροί – Αποκλείστηκε το σενάριο κατάρριψης από αντάρτες

Top News

Λευτέρης Σουλτάτος για Βάσω Λασκαράκη: Θα ήθελα να την έχω φίλη αλλά εκείνο το βράδυ με κοιτούσε κάπως περίεργα

Δημήτρης Αλεξανδρής: Το σκέφτομαι πολύ συχνά να γίνω ταξιτζής, θα μπορούσα να δουλεύω και φορτηγό

Λευτέρης Πανταζής για Κόνι Μεταξά: Τα ξαναβρήκαμε μετά από ένα διάστημα που οι σχέσεις μας ήταν δύσκολες

Ο Πασχάλης για το «στιγμιαίο λάθος» και το σχόλιο του Νίκου Συρίγου: Έχει παρατραβήξει το πράγμα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert