OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Η διεύρυνση του NATO εγκυμονεί απαράδεκτους κινδύνους, τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε»

12/01/2022 - 22:09
Πούτιν
Share on FacebookShare on Twitter

«Η διαδικασία διεύρυνσης του NATO ενέχει απαράδεκτους κινδύνους, τους οποίους η Ρωσία θα αντιμετωπίσει», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρουσκό, μετά το πέρας των συνομιλιών Ρωσίας και NATO στις Βρυξέλλες.

Επισήμανε επίσης ότι το NATO πρέπει να κατανοήσει ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η προσθήκη περισσότερων μελών στην συμμαχία υπερτερούν των πιθανών πλεονεκτημάτων, όπως και ότι η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία θα ήταν δυνατή.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι «το 1997 τις πόρτες του NATO χτυπούσε μόνο μία χώρα, που έχει κοινά σύνορα με την Ρωσία, η Πολωνία» ενώ «σήμερα στο NATO μπήκαν πολλά κράτη, τα εδάφη των οποίων χρησιμοποιούνται με προφανή τρόπο για την επέκταση της ισχύος προς την κατεύθυνση της Ρωσίας από διάφορες γεωγραφικές κατευθύνσεις και σε στρατηγικό βάθος», επισήμανε ότι «αυτό επιδεινώνει σοβαρά την ασφάλεια μας και δημιουργεί για την ίδια (τη Ρωσία) απαράδεκτους κινδύνους τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε».

Παράλληλα ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και ότι δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα ξεπεραστούν τα εμπόδια για να σημειωθεί πρόοδος. Είπε επίσης ότι η Μόσχα περιμένει να λάβει γραπτές απαντήσεις από το NATO σχετικά με τις προτάσεις που έκανε για νομικές εγγυήσεις ασφαλείας και να ακούσει από τη συμμαχία πώς θα τις εφαρμόσει, ή -αν όχι- γιατί δεν μπορεί να το κάνει.

Η Μόσχα θα ήταν τότε σε θέση να αποφασίσει, είπε ο Γκρουσκό, για την πορεία της δράσης της, προειδοποιώντας ότι το NATO δεν θα μπορούσε απλώς να διαλέξει προτάσεις ασφαλείας από τον κατάλογο που έχει καταρτίσει η Ρωσία.

«Ο διάλογος πρέπει να γίνει και σε στρατιωτικό επίπεδο»

Ο Γκρουσκό είπε ότι μεταξύ Ρωσίας και NATO δεν υπάρχει μια κοινή θετική ατζέντα, όπως υπήρχε παλαιότερα. Αυτό οφείλεται όπως είπε «στην αναστροφή προς το παλαιό NATO » η οποία αποσκοπεί να περιορίσει την Ρωσία.

«Η θετική ημερήσια διάταξη, η οποία υπήρχε: καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συνδρομή των δυνάμεων για την κοινή ασφάλεια στο Αφγανιστάν, καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, καταπολέμηση της πειρατείας και πολλά άλλα,…όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και αντιλαμβανόμαστε γιατί αυτό έγινε, επειδή μια τέτοια συνεργασία δεν εντάσσεται στην νέα αυτή αναστροφή προς το παλαιό ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Γκρουσκό.

Ο Γκρουσκό, δήλωσε ότι το NATO και η Ρωσία συζήτησαν την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων, ότι η απέλαση Ρώσων διπλωματών από το NATO πέρυσι ήταν απαράδεκτη. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρωσία να επαναφέρει την διπλωματική της αποστολής στο NATO, εάν η συμμαχία αλλάξει τις προσεγγίσεις της σε ότι αφορά στις εγγυήσεις ασφαλείας .

Είπε επίσης ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ του διαλόγου με το NATO να διεξάγεται όχι μόνο σε επίπεδο διπλωματών, αλλά και σε επίπεδο στρατιωτικών. Αναφερόμενος στις σημερινές συνομιλίες με το NATO είπε ότι ήταν «μια συζήτηση από καρδιάς».

«Νομίζω ότι (αυτή η συνάντηση) ήταν απολύτως απαραίτητη. Κατ’ αρχάς, υπήρξαν κάποιες ανακατατάξεις. Αν δεν υπήρχε αυτή η συνεδρίαση, δεν θα ήταν δυνατόν να τεθούν αυτά τα ζητήματα στην πλήρη τους διάσταση, έμεναν πάντα κατά κάποιο τρόπο σε δεύτερο πλάνο, αλλά με τον τρόπο που συζητήθηκαν σήμερα, δεν θυμάμαι τέτοια ευθύτητα και οξύτητα. Ήταν μια συζήτηση από καρδιάς» δήλωσε ο Γκρουσκό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: NATOΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΓΚΡΟΥΣΚΟΦΗΠΑΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Μόσχα
ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Μυστηριώδης θάνατος αντιπροσώπου σερβικής εταιρίας εμπορίας όπλων

16/12/2025 - 17:45
Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Οκτώ ευρωπαϊκές χώρες προειδοποιούν: Η Ρωσία είναι η κύρια απειλή για την ειρήνη στον Ευρωατλαντικό χώρο

16/12/2025 - 17:09
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις, τα δεσμευμένα ρωσικά assets είναι καίριας σημασίας

16/12/2025 - 15:42

Διαβάστε Επίσης

Η Ιταλία σχεδιάζει επένδυση 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε φρεγάτες – Στο πακέτο ο εκσυγχρονισμός των FREMM

Μόσχα: Μυστηριώδης θάνατος αντιπροσώπου σερβικής εταιρίας εμπορίας όπλων

Τουρκικά ATR-72 και UAV έκαναν τρεις παραβάσεις του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο

Οκτώ ευρωπαϊκές χώρες προειδοποιούν: Η Ρωσία είναι η κύρια απειλή για την ειρήνη στον Ευρωατλαντικό χώρο

Η Ρωσία διαψεύδει ότι ουκρανικό υποθαλάσσιο drone έπληξε ρωσικο υποβρύχιο στο Νοβοροσίσκ [vid]

EFA GROUP: Νέοι επενδυτές, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και δημιουργία Τεχνολογικών Clusters που αναδιαμορφώνουν το μέλλον της άμυνας

Ζελένσκι: Η Ουκρανία αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις, τα δεσμευμένα ρωσικά assets είναι καίριας σημασίας

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο σχεδιάζει βαθιά αναδιάρθρωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων – Μειώνονται οι στρατηγοί και η σημασία της Ευρώπης

Top News

Θεσσαλονίκη: Πιλοτική 24ωρη λειτουργία του Μετρό και έξι λεωφορειακών γραμμών στις 20 και 27 Δεκεμβρίου

Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο δικηγόρος του κατέθεσε έγγραφα που φέρεται να αποδεικνύουν ότι δεν οδηγούσε εκείνος την Lotus στην Αττική οδό

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πως να αλλάξετε πάροχο - Η διαδικασία μέσω gov.gr

Μαρία Καρυστιανού για το νέο κόμμα: «Δεν θα αυτοπροταθώ ως ηγέτης - Μόνο του θα υποδείξει ποιον θέλει αρχηγό»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert