OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Νέα αιματηρή επίθεση με 18 νεκρούς και λεηλατημένες περιουσίες

13/01/2022 - 08:47
Νιγηρία
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες σπίτια πυρπολήθηκαν το βράδυ της Τρίτης κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον χωριού στην κεντρική Νιγηρία, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκου και υπευθύνου κοινοτικού συνεταιρισμού. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι διαπράχθηκε επίθεση στο χωριό Άντσα, στην πολιτεία Πλατό, κάνοντας λόγο για αρκετούς νεκρούς, χωρίς όμως να δώσουν στη δημοσιότητα πιο συγκεκριμένο απολογισμό.

«Το χωριό μας υπέστη επίθεση τη νύχτα και μετράμε 18 νεκρούς», δήλωσε ο Ντίκον Ότα, κάτοικος της κοινότητας, στο Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικά. «Συμμετείχα στη μεταφορά των πτωμάτων. Πολλοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση και τους προσφέρονται ιατρικές φροντίδες στο κοινοτικό ιατρείο», πρόσθεσε. Ο Ντέιβιντσον Μάλισον, υπεύθυνος συνεταιρισμού της περιοχής Ιρίγκουε, στην οποία υπάγεται διοικητικά το χωριό Άντσα, είπε επίσης ότι «18 άνθρωποι σκοτώθηκαν» προσθέτοντας πως «άλλοι έξι τραυματίστηκαν» στην επίθεση.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ανέφερε ακόμη πως πυρπολήθηκαν 24 σπίτια και αρκετά αυτοκίνητα. Κατηγόρησε νομάδες κτηνοτρόφους της φυλής Πελ πως διέπραξαν την επίθεση εναντίον μελών της κοινότητας των Ιρίγκουε. Όμως τοπική ένωση των Πελ καταδίκασε την επίθεση και αρνήθηκε την κατηγορία.

«Είναι αληθινά προβληματικό το ότι κάθε φορά που οι Ιρίγκουε δέχονται επιθέσεις ή σκοτώνονται κατηγορούν τόσο γρήγορα εμάς», έκρινε ο Μουχάμαντ Νούρου Αμπντάλα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η ένωση των Πελ. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Πλατό, ο Σάιμον Μπάκο Λαλόνγκ, ανέφερε ότι η επίθεση είχε αποτέλεσμα «να σκοτωθούν πολλοί άνθρωποι», καταδικάζοντας τον «ατελείωτο κύκλο βίαιων επιθέσεων» στην περιοχή.

Οι αρχές  «δείχνουν» οργανωμένες ομάδες κακοποιών

Ο νιγηριανός στρατός διαβεβαίωσε ότι δυνάμεις του αναπτύχθηκαν στο χωριό, αλλά οι δράστες είχαν φύγει ώρες πριν από την άφιξή τους. «Σπίτια καταστράφηκαν και χωρικοί έχασαν τη ζωή τους», συνόψισε. Η επίθεση προστέθηκε σε μακρά σειρά παρόμοιων στην κεντρική Νιγηρία, θέατρο εδώ και χρόνια αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στους μουσουλμάνους κτηνοτρόφους και τους χριστιανούς γεωργούς για την πρόσβαση στη γη, στο νερό, στους βοσκότοπους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, οι πιο πρόσφατες επιθέσεις είναι έργο συμμοριών κακοποιών, στις οποίες οι αρχές γενικά αναφέρονται με τον όρο bandits –«κακοποιά στοιχεία» ή «ληστοσυμμορίτες»– και οι οποίες λυμαίνονται ζώνες της βόρειας και της κεντρικής Νιγηρίας μάλλον, παρά ενέργειες οφειλόμενες σε διενέξεις για τους φυσικούς πόρους, ή θρησκευτικής φύσης.

Τον Αύγουστο, 23 μουσουλμάνοι ταξιδιώτες δολοφονήθηκαν στην πολιτεία Πλατό όταν το λεωφορείο τους έγινε στόχος επίθεσης στην περιφέρεια της πολιτειακής πρωτεύουσας, της Τζος. Τότε η πολιτειακή αστυνομία είχε ανακοινώσει πως νεαροί που ανήκουν στην κοινότητα των Ιρίγκουε είχαν διαπράξει την επίθεση, όμως αντιπρόσωποί της αρνήθηκαν την κατηγορία. Μια εβδομάδα αργότερα, ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον χωριού που κατοικείται κυρίως από χριστιανούς, πάντα στην περιφέρεια της Τζος, και σκότωσαν 18 ανθρώπους.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΕΠΙΘΕΣΗΚΑΚΟΠΟΙΟΙΝΕΚΡΟΙ ΑΜΑΧΟΙΝΙΓΗΡΙΑ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Το μνημόνιο με το Ιράν δεν είναι οριστικό – Αν δεν συμμορφωθούν θα ξεκινήσω πάλι τις επιθέσεις [vid]

17/06/2026 - 15:00
G7
ΚΟΣΜΟΣ

G7: Οι ηγέτες επαναλαμβάνουν την «ακλόνητη υποστήριξή» τους στην Ουκρανία

17/06/2026 - 12:38
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση Reuters: Τι πέτυχε ο Τραμπ με τον πόλεμο στο Ιράν και τι όχι

17/06/2026 - 11:52

Διαβάστε Επίσης

VBCI PHILOCTETES: Metlen και KNDS παρουσίασαν το σύγχρονο γαλλικό τεθωρακισμένο όχημα μάχης στην Eurosatory 2026

G7: ΗΠΑ και Ευρωπαίοι θα κατασκευάσουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και αντιαεροπορικά συστήματα

Τραμπ: Το μνημόνιο με το Ιράν δεν είναι οριστικό – Αν δεν συμμορφωθούν θα ξεκινήσω πάλι τις επιθέσεις [vid]

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Η φρεγάτα «Ψαρά» παρείχε υποστήριξη σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Black Recon: Το 450 γραμμαρίων νανο-drone που εντυπωσιάζει – Τα χαρακτηριστικά του [vids]

NATO: «Δεν αποσύρονται οι ΗΠΑ – Τεράστιο βήμα το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ»

G7: Οι ηγέτες επαναλαμβάνουν την «ακλόνητη υποστήριξή» τους στην Ουκρανία

Ανάλυση Reuters: Τι πέτυχε ο Τραμπ με τον πόλεμο στο Ιράν και τι όχι

Top News

Η Αλεξάνδρα Νίκα ανέβασε νέα φωτογραφία της νεογέννητης κόρης της δίπλα στη μητέρα της, Μιράντα Πατέρα

Αμαλία Κωστοπούλου - Τζέικ Μέντγουελ: Το τρυφερό φιλί και η ανάρτηση για την τρίτη επέτειο της σχέσης τους

Δάφνη Καραβοκύρη για Real View: «Η Σοφία Μουτίδου έμεινε πιστή στην αλήθεια της από την πρώτη μέρα»

Ο Πάνος Κατσαρίδης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1: «Δεν ήταν δική μου απόφαση»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert