OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπεϊμπά

10/02/2022 - 05:59
Λιβύη - Ντμπεϊμπά
Share on FacebookShare on Twitter

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του πρωθυπουργού του Λιβύης, του Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπάιμπα, νωρίς το πρωί, ωστόσο ο επικεφαλής της κυβέρνησης είναι σώος, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του, εν μέσω των συνεχιζόμενων διενέξεων για την εξουσία στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με την πηγή, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η επίθεση διαπράχθηκε καθώς ο πρωθυπουργός επέστρεφε στην κατοικία του· επρόκειτο αναμφίβολα για απόπειρα δολοφονίας του κ. Ντμπάιμπα, τόνισε. Οι δράστες διέφυγαν και διενεργείται έρευνα, συμπλήρωσε.

Το Reuters σημειώνει ότι δεν έχει δει οπτικό υλικό από το συμβάν, ούτε μπόρεσε να μιλήσει με αυτόπτες μάρτυρες για το επεισόδιο.

Εάν επιβεβαιωθεί, η απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού θα επιδεινώσει την κρίση που προκαλεί η ατελείωτη σύγκρουση για την εξουσία στη Λιβύη. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης λέει πως θα αψηφήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί σήμερα για την αντικατάστασή του.

Ένοπλες δυνάμεις κινητοποίησαν μαχητές και υλικό και ανέπτυξαν ενισχύσεις στην πρωτεύουσα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες πως η νέα πολιτική κρίση μπορεί να πυροδοτήσει συγκρούσεις.

Η ειρήνη και η σταθερότητα παραμένουν ζητούμενα στη Λιβύη μετά την εξέγερση με την υποστήριξη του NATO το 2011 που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι. Από το 2014, η χώρα κόπηκε στα δύο, με δύο κυβερνήσεις και δύο αντιμαχόμενες ένοπλες παρατάξεις στο πλευρό τους, στο ανατολικό και στο δυτικό της τμήμα. Στη σύρραξη ενεπλάκησαν άλλες χώρες και μισθοφορικές δυνάμεις.

Ο κ. Ντμπάιμπα ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο, όταν ονομάστηκε επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και υποτίθεται πως θα ένωνε τη χώρα και θα την οδηγούσε σε εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021, στο πλαίσιο μιας αργόσυρτης ειρηνευτικής διαδικασίας.

Οι αντίπαλες ομάδες διαγκωνίζονταν για να λάβουν καλές θέσεις στη διαδικασία, που όμως κατέρρευσε εξαιτίας διαφωνιών για τους κανόνες της. Η νομιμότητα της υποψηφιότητας του κ. Ντμπάιμπα για την προεδρία – αξίωμα που ο ίδιος δεσμευόταν πως δεν θα διεκδικούσε, προτού αλλάξει στάση – αμφισβητείται.

Το κοινοβούλιο, που τασσόταν υπέρ των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, κήρυξε έκπτωτη την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και έκανε γνωστό ότι θα ψηφίσει σήμερα για να ονομάσει άλλον πρωθυπουργό, στον οποίο θα αναθέσει να σχηματίσει νέα μεταβατική κυβέρνηση.

Όμως ο κ. Ντμπάιμπα τόνισε σε ομιλία του αυτή την εβδομάδα πως θα παραδώσει την εξουσία μόνο αφού γίνουν εκλογές. Επιτετραμμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη και δυτικές κυβερνήσεις κατέστησαν σαφές πως θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η λιβυκή Βουλή εξάλλου ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα διεξαχθούν εκλογές ούτε φέτος, καθώς η ίδια και άλλο ένα πολιτικό σώμα αναθεώρησαν το προσωρινό Σύνταγμα, εξέλιξη που προκάλεσε αγανάκτηση σε πολλούς Λίβυους που είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους για να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία.

Η πρωτοβουλία του κοινοβουλίου να επιλέξει νέο πρωθυπουργό ενδέχεται να σημάνει την επιστροφή στην κατάσταση προτού διοριστεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του κ. Ντμπάιμπα, με δύο αντίπαλα κέντρα να διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη.

Αναλυτές πάντως δεν θεωρούν πως επαπειλείται, τουλάχιστον άμεσα, αναζωπύρωση του εμφυλίου πολέμου.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣΛΙΒΥΗΝΤΜΠΕΙΜΠΑ

Related Posts

Αρμενία - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Αρμενία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

09/02/2026 - 21:42
Ισραήλ - Δυτική Όχθη
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ παίρνει μέτρα για να ενισχύσει τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη – Αντιδρούν μουσουλμανικές χώρες

09/02/2026 - 19:11
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πιέζουν το Ποκρόφσκ, εκμεταλλευόμενοι την «ανεπαρκή» αεράμυνα

09/02/2026 - 18:13

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές σε ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες και βόρεια Εύβοια

Σαν σήμερα: Το 1943 οι Σοβιετικοί αντεπιτίθενται καθολικά σε Στάλινγκραντ, Λένινγκραντ και Καύκασο

NATO: Οι ΗΠΑ παραδίδουν στους Ευρωπαίους δύο επιχειρησιακά στρατηγεία και αναλαμβάνουν την ενιαία ναυτική διοίκηση

ΗΠΑ και Αρμενία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

Με ΝΟΤΑΜ και NAVTEX η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν

Η Ταϊβάν αγοράζει 10 νέα C-130J αντί να αναβαθμίσει τα παλαιότερα C-130H, λόγω κόστους

Το Ισραήλ παίρνει μέτρα για να ενισχύσει τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη – Αντιδρούν μουσουλμανικές χώρες

Σε πολυεθνική και όχι σε κρατικές αρχές η διαρροή πληροφοριών, ισχυρίζεται ο Σμήναρχος – Η κινεζική τακτική του reverse engineering

Top News

Η Αλεξάνδρα Νίκα είναι έγκυος ξανά: Το συγκινητικό βίντεο με τον Κωνσταντίνο Αργυρό και τον γιο τους Βασίλη

Ιωάννα Τούνη: «Νομίζω μου αξίζει να πάω μια φορά ταξίδι χωρίς να πληρώνω εγώ»

Άγγελος Λάτσιος: Η φωτογραφία με την αδελφή του Λάουρα και οι ευχές για τα γενέθλιά της

«Στίβεν» το όνομα του Κινέζου πράκτορα που στρατολόγησε τον 54χρονο κατάσκοπο σμήναρχο - Έδιναν «ραντεβού» σε εστιατόριο του Πειραιά

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert