OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Δένδιας – Τριμερής Συνάντηση: «Η ρωσική εισβολή μάς υπενθυμίζει την πληγή του Κυπριακού – Δεν ξεχνάμε»

05/04/2022 - 21:44
Δένδιας
Share on FacebookShare on Twitter

Το μήνυμα πως η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου εδράζεται σε γερά θεμέλια, δεδομένου ότι έχουν ένα κοινό όραμα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για την περιοχή τους, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της Τριμερούς Συνάντησης με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ Γαΐρ Λαπίντ και της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη.

Σε κοινές δηλώσεις, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως οι τρεις χώρες έχουν κοινή αντίληψη των περιφερειακών προκλήσεων και της προέλευσής τους και γι’ αυτό τον λόγο πιστεύουν ότι η εταιρική αυτή σχέση έχει μια σημαντική δυναμική.

Επίσης, υπογραμμίστηκε στη συνάντηση πως ο ρεβιζιονισμός και η παραβίαση των βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα είναι καταδικαστέες. Επιπροσθέτως, σημείωσε πως η άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στη ρωσική εισβολή έστειλε ένα σαφές μήνυμα, ότι αυτές οι πρακτικές δεν είναι αποδεκτές στον 21ο αιώνα. Αυτό, όπως κατέστησε σαφές, «δείχνει ότι έφτασε το τέλος της ανοχής στον ρεβιζιονισμό στον 21ο αιώνα» και υπογράμμισε πως αυτό δεν αφορά μόνο τη Ρωσία. «Οι χώρες και οι ηγέτες που έχουν κατά νου τέτοιου είδους ρεβιζιονισμό θα πρέπει να το ξανασκεφτούν» προσέθεσε.

«Δεν ξεχνάμε το Κυπριακό»

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τη διεύρυνση της συνεργασίας των τριών χωρών σε πολλούς τομείς, όπως την ενέργεια, τις μεταφορές, την οικονομία και το εμπόριο.

Όσον αφορά τα περιφερειακά θέματα, ο Νίκος Δένδιας είπε πως ήταν μια ευκαιρία να ενημερώσει ο ένας τον άλλο, ξεκινώντας από το Κυπριακό που είναι το αποτέλεσμα ξένης εισβολής εδώ και περίπου 5 δεκαετίες. Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλαμβάνοντας την καταδίκη του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημείωσε πως «μας υπενθυμίζει αυτήν τη χαίνουσα πληγή στην Ευρώπη, την οποία δεν θα πρέπει να ξεχνάμε». Αντίθετα, συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, όλα τα μέρη θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες έτσι ώστε να εξασφαλιστεί μια δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, επί τη βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως η εταιρική σχέση της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου δεν επηρεάζεται από άλλες περιφερειακές εξελίξεις ή σχέσεις με άλλες χώρες.

Εν συνεχεία, χαρακτήρισε ευπρόσδεκτα τα αποτελέσματα της πρόσφατης υπουργικής στην έρημο Νεγκέβ, την οποία φιλοξένησε το Ισραήλ και έλαβαν μέρος η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο και οι ΗΠΑ. Απευθυνόμενος στον Ισραηλινό ομόλογό του, τον συνεχάρη για τη διοργάνωση της υπουργικής και είπε πως «ήταν μια εξαιρετική συνάντηση, την οποία οργάνωσες, έδειξες τη δυνατότητά σου να επωφελείς από τη νέα αρχιτεκτονική στην περιοχή».

«Η Οδησσός επλήγη από πυραύλους cruise της Ρωσίας λίγες ώρες πριν φτάσω»

Περαιτέρω, μεγάλο μέρος των σημερινών συνομιλιών αφιερώθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ως προς αυτό, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάσταση στη Μαριούπολη, με μεγάλο αριθμό ελληνικού πληθυσμού, «όπου φαίνεται πως έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου», καθώς και για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό. «Η Οδησσός επλήγη από πυραύλους cruise της Ρωσίας λίγες ώρες πριν φτάσω» σημείωσε. Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και στον Ισραηλινό πρέσβη στην Αθήνα για τη βοήθεια που έδωσε η χώρα τους στην προσπάθεια απομάκρυνσης των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής κοινότητας της Μαριούπολης. «Μας φιλοξενήσατε, φιλοξενήσετε τους ανθρώπους μας στη Συναγωγή του Ουμάν, και αυτό δεν θα το ξεχάσουμε».

Επί τάπητος τέθηκε στην Τριμερή Συνάντηση και η στρατηγική της ΕΕ για τη διαφοροποίηση στον τομέα της ενέργειας, με έμφαση στη διαφοροποίηση της προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Επιπλέον, συζητήθηκε η διασυνδεσιμότητα της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ανησυχητικές οι εξελίξεις στα Ιεροσόλυμα»

Σχετικά με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ, ο Νίκος Δένδιας καταδίκασε κάθε πράξη τρομοκρατίας και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του και την αλληλεγγύη του στο Ισραήλ. Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολική και διατράνωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο σε πιθανές επαφές μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφέρει τις «ανησυχητικές εξελίξεις» στη χριστιανική περιοχή της παλιάς πόλης των Ιεροσολύμων μετά την παράνομη κατάληψη του ξενοδοχείου Little Petra, που ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, από μια εποικιστική οργάνωση. «Η προστασία των δικαιωμάτων των χώρων λατρείας, των ιδρυμάτων και της ιδιοκτησίας πρέπει αν διατηρηθεί στο πλαίσιο του status quo και αυτό αποτελεί προτεραιότητα για μας. Φοβόμαστε ότι αυτό το θέμα μπορεί να επιδεινωθεί έτι περαιτέρω» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας και προέταξε την ανάγκη να διατηρηθεί ο πλουραλιστικός και πολυδογματικός χαρακτήρας των Ιεροσολύμων.

Καταληκτικά, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως ο κατάλογος των θεμάτων της τριμερούς συνεργασίας δεν έχει τέλος, αλλά και για τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και είπε πως προσβλέπει στη συνέχιση αυτής της στρατηγικής συνεργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters – Initime News

Tags: ΕΛΛΑΔΑΙΣΡΑΗΛΚΥΠΡΟΣΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27
Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert