OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

NoJetsForTurkey: Η ομογένεια στις ΗΠΑ αντιδρά – «Όχι» στην πώληση F-16 στην Τουρκία

15/04/2022 - 10:15
F-16
Share on FacebookShare on Twitter

Η πίεση που ασκεί η Τουρκία στις ΗΠΑ προκειμένου να προμηθευτεί νέα μαχητικά τύπου F-16, αλλά και για να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό 80 ακόμα αεροσκαφών έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις στους κύκλους της ομογένειας, η οποία αξιοποιώντας τους διαύλους επικοινωνίας που προσφέρονται στα πολιτικά θεσμοθετημένα όργανα του αμερικανικού Κογκρέσου, εξέφρασε με επιστολή την αντίθεσή τους, δημιουργώντας μάλιστα μια δημοφιλή «τάση» στο Twitter με το όνομα «NoJetsForTurkey».

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, η επιστολή περιλαμβάνει σημαντικά επιχειρήματα κατά της προμήθειας των μαχητικών F-16 στην Τουρκία τονίζοντας ακόμα ότι «στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών υπάρχουν υψηλόβαθμα στελέχη που αναζητούν τρόπους για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις και να να δοθούν τελικά τα F16 στην Τουρκία, εξέλιξη που θα είναι απερίσκεπτη και ριψοκίνδυνη».

Αναλυτικά ολόκληρη η επιστολή:

«Σας γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας για το αίτημα της Δημοκρατίας της Τουρκίας να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Σύμφωνα με εκτεταμένες αναφορές σε αμερικανικά και ξένα μέσα ενημέρωσης το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξετάζει σοβαρά αυτό το αίτημα.

Turkey bombs civilians, assaults Americans on 🇺🇸 soil, threatens U.S. allies with war and refuses to sanction Russia while giving safe haven to its oligarchs. Now they want Americans to sell them weapons as a reward.

Retweet if you agree there must be #NoJetsForTurkey pic.twitter.com/Emq0FbvBYP

— HellenicLeaders (@HellenicLeaders) April 14, 2022

Λόγω της αγοράς των ρωσικών [ πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας] S-400 από την Τουρκία και της αποτυχίας της να είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος, η Άγκυρα δεν μπορεί να αποκτήσει νέα αμερικανικά όπλα λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν βάσει του νόμου CAATSA και πρόσθετων περιορισμών του Κογκρέσου. Αντί να προσπαθήσει να βελτιώσει την εικόνα της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία επιμένει να διατηρεί ρωσικά οπλικά συστήματα και να αγοράζει ακόμη περισσότερα.

Ανησυχούμε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιχειρούν να βρουν τρόπους να παρακάμψουν τις κυρώσεις και να αποφύγουν τον νόμο CAATSA, να δικαιολογήσουν την παραβίαση της νομοθεσίας και των συμφερόντων των ΗΠΑ από την Τουρκία και να επιτρέψουν τελικά την απερίσκεπτη πώληση νέων F-16 και κιτ αναβάθμισης στην Τουρκία.

Χωρίς καμία ένδειξη ότι η Τουρκία προτίθεται να σταματήσει να παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία και δεδομένων των ανησυχιών που εγείρονται από ένα ευρύ φάσμα εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη συνεγκατάσταση αναβαθμισμένων F-16 στο ίδιο «θέατρο» με τα ρωσικά S-400, πουλώντας στην Τουρκία F16 υπονομεύεται το αμερικανικό δίκαιο, οι αξίες και τα συμφέροντα. Ο ισχυρισμός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι υπάρχουν ορισμένα νατοϊκά συμφέροντα που θα εξυπηρετηθούν με την πώληση όπλων στην Τουρκία, καταρρίπτεται από την ίδια την Τουρκία, η οποία έσπευσε να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο με αμερικανικά F-16, όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε ανοιχτή την πόρτα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η πρόσβαση σε αμερικανικά οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμισμένων F-16, είναι ένα προνόμιο που πρέπει να κερδίσει η Τουρκία και όχι ένα δικαίωμα που δικαιούται. Γι’ αυτό σας προτρέπουμε να εξετάσετε νομοθετικά μέτρα για να αποτρέψετε τις πωλήσεις νέων F-16 ή κιτ αναβάθμισης, εκτός εάν αποδειχθεί ότι η Τουρκία συμμορφώνεται με το CAATSA και ότι η προηγμένη αμερικανική τεχνολογία δεν θα εκτίθεται στα ρωσικά και κινεζικά συστήματα».

Πηγή: Ertnews

Tags: F-16 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑNOJETSFORTURKEYΗΠΑΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

THAAD
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Κινητικότητα στη Μέση Ανατολή: Αναφορές για αποστολή αμερικανικών Patriot, THAAD και ιπτάμενων τάνκερ

21/01/2026 - 10:46
PULS - θόλος - Ισραήλ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Από τους PULS στον «Θόλο» και το Iron Beam: Πώς η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ αλλάζει τους κανόνες απέναντι στην Τουρκία

21/01/2026 - 05:06
Τουρκία - Chevron
ΤΟΥΡΚΙΑ

Bloomberg: H Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Chevron για κοινές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

20/01/2026 - 17:42

Διαβάστε Επίσης

Συρία: Στα «αδερφικά χέρια» του συριακού στρατού χιλιάδες τζιχαντιστές του ISIS μετά την υποχώρηση των SDF

Ρωσία: Στις φλόγες διυλιστήριο πετρελαίου του Κράσνονταρ από επίθεση ουκρανικών drones [vids]

Νότια Κορέα: Ποινή κάθειρξης 23 ετών στον πρώην πρωθυπουργό Χαν Ντουκ-σου για την επιβολή στρατιωτικού νόμου το 2024

Αιχμές Λαγκάρντ για ΗΠΑ: «Συμπεριφέρονται πολύ περίεργα ως σύμμαχοι – Θέλει ενότητα και αποφασιστικότητα»

Financial Times: «Στον αέρα» πακέτο 800 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία από τις απειλές Τραμπ για την Γροιλανδία

Κινητικότητα στη Μέση Ανατολή: Αναφορές για αποστολή αμερικανικών Patriot, THAAD και ιπτάμενων τάνκερ

Ερντογάν και Τραμπ είχαν «καλή» τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις σε Συρία και Γάζα

Γαλλία: Ζητά να πραγματοποιηθεί άσκηση του ΝΑΤΟ στη Γροιλανδία και δηλώνει «έτοιμο να συμβάλει σ’ αυτή»

Top News

Κακοκαιρία 48 ωρών χτυπά με ισχυρές καταιγίδες και χιόνια τη χώρα: Σε Red Code 5 περιοχές – Στο επίκεντρο η Αττική το μεσημέρι

Πασχάλης Τερζής: Εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με αναπνευστικά προβλήματα

Στράτος Τζώρτζογλου για Σοφία Μαριόλα: Ήταν ευτυχισμένη μόνο όταν πηγαίναμε διακοπές, παίρνω την ευθύνη για τον χωρισμό

Νταβός: Η ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ με αναφορές σε Θουκυδίδη και Χάβελ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert